Foto: Reuters/Scanpix
Dāņu kinorežisors Larss fon Trīrs pasludināts par "persona non grata" (nevēlamu personu) starptautiskajā Kannu kinofestivālā pēc tam, kad paziņojis, ka "saprot" Ādolfu Hitleru, tomēr viņa filma atstāta festivāla konkursa programmā.

Fon Trīrs, kurš pazīstams ar savām provokācijām, trešdien jau atvainojies par iepriekš preses konferencē teikto, ka viņš saprotot bijušo nacistiskās Vācijas līderi. Preses konference bija veltīta fon Trīra jaunajai apokaliptiskajai mākslas filmai "Melanholija".

Kannu festivāla administrācija "stingri nosoda šos komentārus un pasludina Larsu fon Trīru par "persona non grata" Kannu kinofestivālā, kas viņam jāpamet nekavējoties," teikts paziņojumā, ko ikgadējā pasākuma organizatori izplatījuši pēc ārkārtas sapulces.

Kannu festivāla pārstāvji aģentūrai AFP paskaidroja, ka, lai gan fon Trīrs pats no festivāla padzīts, teorētiski viņa filma joprojām var iegūt konkursa galveno balvu Zelta palmas zaru, bet ka tādā gadījumā režisoram būs liegts pašam saņemt balvu festivāla noslēguma ceremonijā.

Viens no organizatoru ārkārtas sapulces dalībniekiem sacīja, ka saskaņā ar administrācijas lēmumu fon Trīrs "paliek konkursā, bet tiek lūgts turēties nomaļus. Tāpēc, ja viņš svētdien iegūs balvu, viņš tiks lūgts neierasties uz tās saņemšanu."

Skandāls izcēlās trešdienas preses konferencē pēc tam, kad fon Trīram tika uzdots jautājums par viņa vācu saknēm.

"Es patiesi gribēju būt ebrejs, bet tad atklāju, ka patiesībā esmu nacists. Ziniet, tāpēc, ka mana ģimene bija vācu izcelsmes, Hartmaņi, par ko es arī biju diezgan priecīgs," smaidot sacīja fon Trīrs.

"Es saprotu Hitleru. Es domāju, viņš neapšaubāmi izdarīja daudz slikta, bet varu iztēloties, kā viņš beigās sēdēja savā bunkurā," teica fon Trīrs.

Vēlāk tajā pašā dienā režisors nāca klajā ar paziņojumu, kurā ar viena no "Melanholijas" producenta starpniecību atvainojās par saviem izteikumiem un norādīja: "Es neesmu antisemīts vai jebkādu rasu aizspriedumu piekritējs, un neesmu arī nacists."

Vairāki kino nozares profesionāļi, īpaši no Francijas, aicinājuši politnekorekto fon Trīru padzīt no Kannu festivāla pavisam vai vismaz kaut kā sodīt viņu par šiem izteikumiem.

"Visas pasaules māksliniekiem Kannu festivāls ir īpašs forums, kurā prezentēt savus darbus un aizstāvēt izteiksmes un radošo brīvību," teikts paziņojumā.

Kannu festivāla rīkotāji "ļoti nožēlo, ka Larss fon Trīrs šo forumu izmantojis, lai izteiktu nepieņemamus komentārus, kas ir pretrunā ar cilvēcības ideāliem un augstsirdību, kas ir šī festivāla pati būtība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!