Foto: PantherMedia/Scanpix
Nacionālā kino centra (NKC) izsludinātajā filmu scenāriju atbalsta konkursā finansējumu ieguvuši pieci projekti, kuru scenāriju autori ir Viesturs Kairišs, Dāvis Sīmanis, Ivo Briedis un citi.

Konkursā atbalstīti pieci pilnmetrāžas spēlfilmu scenāriji, piešķirot katram no tiem 4200 latus.

Konkursa mērķis bija atbalstīt ne vairāk kā piecus pilnmetrāžas spēlfilmu scenārijus, piešķirot katram no tiem 4200 latus viena jaunradīta scenārija rakstīšanai latviešu valodā NKC piedāvāta vai apstiprināta konsultanta vadībā, kā arī nodrošinot scenāriju vai to daļu daļēju filmēšanu un testēšanu projektu īstenošanas laikā, liecina NKC mājaslapā publicētā informācija.

Konkursā atbalstīts scenārista Paula Bankovska darbs "Brīvībā palikušie cerēja, ka Edvards Līksna no cietuma nekad neiznāks", ko konkursam iesniedza SIA "Film Angels Studio". Stāsts vēsta par to, kā Edvards Līksna, iznākot no cietuma, atklāja, ka tādas pasaules un tādu cilvēku, kādus viņš atceras, vairs nav, un saprata, ka ir jāpierāda sava eksistence - vispirms jau pašam sev.

Atbalstīts arī SIA "Arfifilm" iesniegtais Elitas Franciskas scenārijs "Kapos svētki". Kamēr citi kapos tikai atstāj mirušo miesiņas, Latvijā kapos svin svētkus, meklē un atrod dzīvos.

Tāpat konkursā atbalstīts SIA "Mistrus Media" iesniegtais Kairiša scenārijs "Melānijas hronika", kas ir viena cilvēka svētceļojuma uz savu dzīvību hronika, kas vienlaicīgi ir latviešu tautas hronika.

Finansējums piešķirts arī SIA "Kinoklubs" iesniegtajam scenārijam "Pelnu sanatorija", kura autori ir Sīmanis un Tabita Sīmane. Darbs vēsta par to, kā izsūtījumā - svešā pasaulē - atvaļināts Pirmā pasaules kara ārsts pārdzīvo karu pats ar sevi, glābjot mežonīgu zēnu no vajāšanas un bojāejas.

Tāpat 4200 latu atbalsts piešķirts SIA "Tasse Film" iesniegtajam scenārijam "Saknes paliek", kura autors ir Ivo Briedis. Tas ir stāsts par mežā mītošu cilvēku, par kuru padomju vara pat nenojauš, un viņam uz to ir ietekme.

Konkursā iesniegtos projektus vērtēja NKC spēlfilmu eksperti Māris Putniņš, Uldis Cekulis un NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis.

Scenāriju filmēšana notiks sadarbībā ar Rīgas Starptautisko ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolu un Latvijas Kultūras akadēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!