No 20. novembra līdz 11. decembrim Rīgas Kino muzejs rīko kulta režisora Andreja Tarkovska ikonisko filmu programmu: kinolektoriju "Tas, ko tu nedrīksti nezināt IX'. Lektorijs norisināsies Tarkovskim veltīto notikumu sērijas ietvaros.

Otrdien, 20. novembrī, plkst.19:00 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks kinolektorija atklāšana, kurā varēs noskatīties 1975. gada filmu "Spogulis / Зеркало".

Filma ir intīms bērnības un ģimenes attiecību pētījums, kas kļuvis par vienu no universālākajiem un slavenākajiem darbiem pasaules kino vēsturē. Filmas centrā ir aizgājuša laika, vairs neeksistējošu vietu un neizdzēšamu atmiņu poētiska analīze, kurā viens no  centrālajiem fokusiem - Tarkovska tēva, dzejnieka Arsēnija Tarkovska dzeja.

Lektorija atklāšanu ar savu klātbūtni pagodinās Andreja Tarkovska māsa, rakstniece Marina Tarkovska.

Andrejs Tarkovskis (1932 – 1986) var tikt uzskatīts par nozīmīgāko kinorežisoru Padomju Savienības kultūrtelpā pēc Sergeja Eizenšteina. Septiņu pilnmetrāžas filmu autors un kino teorētiķis. Saņēmis pasaules prestižāko kinofestivālu – Venēcijas, Kannu  – apbalvojumus.

Kulta autors vairākām paaudzēm mākslinieku un kinoskatītāju. Uz viņu savās filmās atsaucas tādi izcili kino režisori kā Džims Džārmušs, Vims Venderss, Gass van Sants, Terenss Maliks un citi.

Tarkovskim veltīto notikumu sērijā 21. novembrī restorānā "Kitchen" "kim?" kamerizstāžu un lasījumu ciklā "Kafejnīcas lieta" apskatei tiks izlikti trīs Kristīnes Kursišas un Mika Mitrēvica atlasīti Andreja Tarkovska polaroīda fotogrāfiju kadri.
21. novembrī plkst. 18.00 restorānā "Kitchen" gaidāma Tarkovskim veltīta saruna, kurā piedalīsies Vadims Agapovs, Viktors Freibergs, Kristīne Kursiša, Miks Mitrēvics un Ilmārs Šlāpins. Pasākums norisināsies latviešu un krievu valodā.

Andreja Tarkovska polaroīda fotogrāfijas apskatāmas restorānā "Kitchen" līdz 2013. gada janvārim.

Savukārt Rīgas Kino muzejā 19. novembrī tika atklāta ukraiņu-dāņu mākslinieka Sergeja Svjatčenko izstāde "Spogulis Spogulim", kas veltīta Tarkovska hrestomātiskajai filmai "Spogulis". Kā atzīmējuši vairāki mākslas un kino kritiķi, Svjačenko kolāžas līdzinās Tarkovska idejiskam konceptam par tuvošanos apzinātā un neapzinātā robežai, refleksijai par telpas un laika definīciju relatīvismu. Svačenko darbi jau piedzīvojuši izstādīšanu gan Dānijā, gan Berlīnē, gan Kannu starptautiskajā kino festivālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!