Foto: AFP/Scanpix

Trešdien, 28. augustā, Venēcijas biennāles ietvaros atklāts prestižais Venēcijas kinofestivāls, kurš ilgs līdz 7. septembrim. Šogad festivāls, kas iedibināts 1932. gadā, notiks jau 70. reizi.

Festivāla žūrijas prezidents ir slavenais itāliešu kinorežisors Bernardo Bertoluči ("Konformists", "Pēdējais tango Parīzē", "Novecento", "Pēdējais imperators", "Mazais Buda", "Nozagtais skaistums", "Sapņotāji" u.c. filmas).

Vēl žūrijas sastāvā ir franču aktrise Viržīnija Leduajēna, angļu režisore Andrea Arnolda, vācu aktrise Martina Gedeka, amerikāņu aktrise Kerija Fišere (Princese Leja no Zvaigžņu karu sāgas) un citi ar pasaules kino saistīti ļaudis.

Festivālu pirmajā dienā atklās meksikāņu režisora Alfonso Kuarona kosmosa filma "Gravitāte" ar Sandru Bulloku un Džordžu Klūniju galvenajās lomās, kura gan nav starp konkursa filmām.

Piedāvājam iepazīt žūrijas locekļus un festivāla atklāšanas filmas "Gravitāte" varoņus Sandru Bulloku un Džordžu Klūniju fotogalerijā no Venēcijas:

Starp gaidītākajām konkursa filmām minamas "Child of God" (režisors Džeimss Franko), "Philomena" (Stīvens Frīrss), "Tom at the Farm" (Ksavjē Dolans), "Under the Skin" (Džonatans Gleizers).

Tāpat programmā ir arī filma "Parkland" par Džona Kenedija nogalināšanu, kā arī Terija Giljama jaunākais kinodarbs "The Zero Theorem" par datorģēniju, kurš strādā pie programmas, lai noskaidrotu, vai dzīvei ir jēga.

Ārpus oficiālās konkursa programmas pirmizrādi Venēcijā piedzīvos arī tādu režisoru kā Pols Šrēders, Kims Kiduks, Andžejs Vajda jaunākās filmas, kā arī vairāki pārsteigumi, piemēram, japāņu rimeiks 1992. gadā uzņemtajai Klinta Īstvuda filmai "Unforgiven".

Par mūža ieguldījumu kinematogrāfā šogad Venēcijā tiks godināts 77 gadus vecais amerikāņu režisors, producents un scenārists Viljams Fridkins (viņa slavenākās filmas ir "Franču sakarnieks" un "Sātana izdzinējs").

Kopumā festivālā tiks prezentētas 33 valstu filmas, un iepazīties ar festivāla programmu var šeit.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā Venēcijas kinofestivāla galveno balvu – Zelta lauvu – ieguva dienvidkorejiešu režisors Kims Kiduks par smago psiholoģisko drāmu "Pieta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!