Foto: Publicitātes foto

"Pusotrs gads pēc pirmizrādes dokumentālai filmai ir ļoti cienījams vecums, cita tik ilgā laikā sen jau arhīvā apputējusi, bet režisoru Ineses Kļavas un Ivara Zviedra Dokumentālists turpina iekarot jaunas virsotnes pasaulē," ziņo producente Aija Bērziņa. Nupat filma ieguvusi galveno balvu kinofestivālā Jaunkaledonijā un iekļauta Francijas televīzijas kanāla "ARTE" programmā.

"Apsveicu! Vinnējām! Raksti relīzi "Dokumentālists" uzvar Jaunkaledonijas filmu festivālā" – tādu ziņu sestdien, 26. oktobrī, Inese Kļava saņēma no sava kolēģa Ivara Zviedra, kurš tobrīd atradās Jaunkaledonijā – Francijai piederošā salā Klusajā okeānā 1200 km no Austrālijas krastiem un 1700 km no Jaunzēlandes.

Tur no 18. līdz 26. oktobrim norisinājās starptautisks dokumentālo filmu festivāls, kura konkursa programmai bija izvēlētas 16 filmas no aptuveni 2500 iesniegtajām. Uz galveno balvu līdztekus Latvijas "Dokumentālistam" pretendēja darbi no kinolielvalstīm Vācijas, Anglijas, Dānijas, Itālijas, Krievijas un citām valstīm, daudzas no šīm filmām apbalvotas citos ievērojamos pasaules festivālos (piemēram, konkursa programmā startēja arī nesen Rīgā, Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma atklāšanā demonstrētais Džošua Openheimera meistardarbs "The Act of Killing").

Žūrijas balsojums par "Dokumentālistu" bija vienbalsīgs, un noslēguma ceremonijā Ivars Zviedris no skatuves teica runu franču valodā, ieskatoties špikera lapiņā, kur ar latviešu burtiem bija uzrakstījis franču vārdu izrunu. Savukārt festivāla laikā viņš veselas četras reizes pēc filmas seansiem tikās ar savas filmas skatītājiem un atbildēja uz viņu jautājumiem, stāsta Aija Bērziņa.

Otrs sasniegums ir izplatītāju noslēgtā vienošanās ar Eiropas kinodzīvē nozīmīgo Francijas televīzijas kanālu "ARTE" – decembrī Latvijas filma tiks izrādīta prestižajā dokumentālā kino slejā "La lucarne".

Savukārt jau šīs nedēļas nogalē režisore Inese Kļava dodas uz Tenerifi, Kanāriju salās, kur "Dokumentālists" iekļauts festivāla "MiradasDoc" oficiālajā programmā.

Jau rakstīts, ka "Dokumentālista" veidošanā sadarbojušās divas filmu studijas – "VFS Films" un Anša Epnera studija "AVE", finansiāli atbalstījuši Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Dome. Filmas autori ir režisori Ivars Zviedris un Inese Kļava, dramaturģe Inga Ābele, bet producente - Aija Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!