Skatuves mākslas festivāla „Patriarha rudens” ietvaros LKA Rīgas Kino muzejā 30.09., 1.10. un 3.10. aicinām uz filmu skatēm, kas veltītas rakstnieka Jāņa Raiņa gaidāmajai gadskārtai un Rīgas apkaimēm. Seansi notiek sadarbībā ar Rīgas Kinostudiju un Latvijas Kultūras akadēmiju.

Otrdien, 30. septembrī, plkst. 18 sadarbībā ar Rīgas Kinostudiju, tiks izrādīta filmu programma, ievadot rakstnieka Jāņa Raiņa gaidāmo 150 gadi.

Programmā iekļautas trīs filmas: dokumentāla filma "Tautas dzejnieks Rainis. Nakts domas" (1987, 20'), ko veidojis operators un režisors Andrejs Apsītis; režisores Rozes Stiebras animācijas filma "Zelta sietiņš" (1975, 9'), izmantojot Raiņa tāda paša nosaukuma dzejoli, un biogrāfiska aktierfilma "Rainis" (1949, 97'), režisors Jūlijs Raizmans, galvenajās lomās Jānis Grantiņš (Rainis) un Milda Klētniece (Aspazija), filmā debitē aktrise Baiba Indriksone. 

Komentāru pirms filmām sniegs kinozinātniece, Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras vadītāja prof. Inga Pērkone-Redoviča.

Savukārt 1. un 3. oktobrī plkst. 18 notiks pirmās publiskās skates sešu Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās mākslas maģistrantūras absolventu – Martas Hercas, Jāņa Ābeles, Madaras Didrihsones, Ilzes Šņores, Katrīnas Tomašickas un Jurija Skorobogatova – veidotajam īsfilmu ciklam "Rīgas apkaimes stāsti". 

Režisori savās īsfilmās piedāvā ieklausīties stāstā, kurš klausītāju padara par vērotāju. Viņu uzdevums ir pateikt vairāk kā Rīga spēj pateikt pati par sevi:

  • Marta Herca piedāvā "Āgenskalna portretus", kas ir unikāla cilvēku galerija. Jānis Ābele rāda Rīgu no Grīziņkalna prizmas, kas ir viņa dzimtais rajons, un filmas galvenais varonis ir plaša profila mākslinieks Laimonis Juris G. 
  • Madaras Didrihsones darbs "Sētnieks" aicina paskatīties, kā šīs profesijas pārstāvji redz un uztver Rīgu – kā ar katru slotas vēzienu iespējams izjust tās ielas, ar kurām tiek dalītas citu cilvēku dzīves un to ceļi. 
  • "Stūrmaņu ielas stāsti" radušies Bolderājā Ilzes Šņores režijā. Filma ir par vīru, kuram bijis projekts, kā pārstumt jūru. 
  • Maskavas priekšpilsētas jeb Maskačkas skaudros vaibstus dokumentējusi Katrīna Tomašicka darbā "Bokseris", veidojot filmu par Maskavas forštates boksa klubu un tā treneri Andreju Dolgovu, kurš ir bijušais Latvijas Boksa komandas kapteinis, PSRS čempions. 

  • Jurija Skrobogatova darbs "Lidojot virs Pārdaugavas" ir dokumentāla īsfilma ar vēsturiskas rekonstrukcijas elementiem, kas vēsta par aviācijas ēras sākumu Rīgā 20. gadsimta sākumā.

Ieeja seansos ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!