Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 1. decembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" notiks lektoriju cikla "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt XI" nākamais pasākums, kas būs veltīts režisoram Maiklam Pauelam, informē kinoteātra "Splendid Palace" pārstāvji.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja baudīt Pauela ikonisko 1960. gada filmu "Lūriķis", kas apspēlē kino kā perversu vērošanas izpausmi hičkokiski brutālā manierē.

Pirms vairāk nekā 50 gadiem filma tika kritiķu izsvilpta un skatītāju gānīta - tā iznīcināja režisora karjeru pēc filmas iznākšanas uz ekrāniem. Savukārt mūsdienās tā ir kļuvusi par kulta kinolenti, jo tieši Pauels ir režisors, kurš atļāvās pārkāpt kino robežas un šokēja vairāk nekā Alfrēds Hičkoks.

Pirms filmas seansa notiks kino un literatūras zinātnieka Viktora Freiberga ievadlekcija.

Pauela filma "Lūriķis" vēsta par Marku Luisu, kurš dzīvo viens un strādā kino studijā, kā arī naktīs piepelnās, uzņemot pikantas sieviešu fotogrāfijas. Viņš arī uzņem filmu par bailēm, nogalinot nezināmas sievietes un filmējot viņu reakciju nāves laikā. Marks sadraudzējas ar apakšējā stāva kaimiņieni Helēnu, kurai neskaidri stāsta par savu filmu. Ziņkārības vadīta, Helēna Marka dzīvoklī noskatās viņa filmēto materiālu, taču Marks viņu pieķer.

Pauels savā daiļradē, līdzīgi kā Hičkoks, izgaismo cilvēka tumšākās dziņas un zemapziņas krāterus, tomēr Pauels atkāpjas vairākus soļus tālāk no realitātes un reālpsiholoģijas nekā viņa tautietis. Pauels radījis alternatīvu kino valodu 40. un 50. gadu britu kinematogrāfā.

Kinolektorija "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt XI" seanss sāksies plkst. 19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!