Foto: DELFI
Lokarno starptautiskajā kinofestivālā negaidītu atzinību guvusi lietuviešu jaunās paaudzes režisores Rugiles Barzdžukaites pilnmetrāžas dokumentālā filma "Skābais mežs", ko autore trīs pavasaru garumā filmējusi vienā no Eiropas lielākajām kormorānu kolonijām, kas atrodas Kuršu kāpās.

Filma saņēmusi festivāla atbalstītājas "Swatch Art Peace Hotel" apbalvojumu, kas režisorei dos iespēju pusgadu bez maksas dzīvot un strādāt mākslinieku rezidencē Šanhajā, vēsta laikraksts "Verslo žinios".

Kā norāda festivāla žūrija, šī filma paver skatītājam nepazīstamu dabas pasauli un rāda, cik tā var šķist skaista vai nejauka atkarībā no cilvēku uztveres.

Tūkstošiem kormorānu jeb jūras kraukļu vij ligzdas un perē vecā mežā uz dienvidiem no Juodkrantes, un šo putnu skābo mēslu ietekmē koki pamazām nokalst, bet zinātnieki jau gadiem ilgi nespēj vienoties, ko būtu svarīgāk nosargāt - mežu vai putnus.

Savukārt filmas autori savas kameras objektīvu pievērsuši cilvēkiem, it kā uzlūkojot viņus kormorāna acīm. Tūristi, kas iegriežas mirušā meža skatu laukumiņā, izsaka visdažādākos vērtējumus par tur notiekošo.

"Apokaliptisks un vienlaikus ironisks dokumentālais kino fiksē atšķirīgas reakcijas un izvirza sarežģītus jautājumus par morāli un sugu savstarpējām attiecībām," norādījusi žūrija.

Kā atzīst festivāla programmas veidotāji, šī filma viņiem izrādījusies viens no lielākajiem pārsteigumiem - tajā saskatāms "dokumentāla dabas kino, trillera, komēdijas un šausmu filmas apvienojums".

"Skābais mežs" ir pirmā lietuviešu pilnmetrāžas dokumentālā filma, kas iekļuvusi Lokarno kinofestivāla oficiālajā programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!