Šonedēļ noslēdzies piektais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kura norises laikā – no 18. līdz 31. oktobrim – pulcēta līdz šim vislielākā festivāla auditorija – vairāk nekā 20 000 cilvēku, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Seansu un pasākumu kopējais apmeklējums, salīdzinājumā ar 2017. gadu, pieaudzis par 30%. Pieaudzis arī uzņemto viesu skaits – Riga IFF ieradās gandrīz 300 kino nozares profesionāļi no visas pasaules, to skaitā filmu veidotāji, ar kuriem bija iespēja tikties filmu seansos.

Festivāla laikā tika izrādīti vairāk nekā 180 kino darbi – gan pilnmetrāžas spēlfilmas un dokumentālās filmas, gan īsfilmas, animācija un videoklipi. Festivāls piedāvāja plašu pasākumu programmu interesentiem un kinoindustrijas profesionāļiem.

Jau ziņots, ka festivāla galvenā balva – "Riga IFF Award 2018" – ko piešķir labākajam darbam Baltijas jūras reģiona pilnmetrāžas filmu konkursa skatē, tika pasniegta režisores Nataļjas Meščaņinovas spēlfilmai "Pasaules sirds", savukārt Īpašo atzinību ieguva Jūnasa Macova Gulbrannsena darbs "Ēnu ieleja". Pirmo reizi konkursa skati vērtēja arī starptautiskās kino kritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas žūrija, kas savu balvu piešķīra režisora Jespera Ganslanta filmai "Džimijs".

"Creamcredit" naudas balva, izvērtējot Baltijas kino ainavas "Home Made" programmā iekļautos darbus, nonāca režisora Ivara Selecka rokās par dokumentālo filmu "Turpinājums".

Izcili panākumi bijuši arī īsfilmu programmai "Short Riga" – no 2019. gada Eiropas Kinoakadēmija (EFA) ir uzaicinājusi Riga IFF būt to 24 starptautisko kinofestivālu pulkā, kas izvirza īsfilmas EFA balvai par labāko īsfilmu.

Festivālā tika pirmizrādītas sešas Latvijas filmas – vairāk nekā iepriekš festivāla pastāvēšanas vēsturē, kā arī lielu publikas interesi raisīja festivāla jaunais pieteikums: arhitektūrai un arhitektu personībām veltītā filmu programma "Architect's Cut", kas iepriecinās skatītājus arī turpmāk.

Festivāla rīkošanā un pasākumu norises nodrošināšanā piedalījušies 93 brīvprātīgie darbinieki.
Festivāls pirmo reizi notika 2014. gadā, kad Rīga bija Eiropas Kultūras galvaspilsēta un Latvijas Nacionālajā operā notika Eiropas kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija.

Šobrīd Rīga IFF kļuvis par svarīgu tikšanās vietu gan vietējai, gan ārvalstu kino veidotāju sabiedrībai, bet skatītājam seansi festivālā kļūst par ietilpīgiem notikumiem ar pievienoto vērtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!