Foto: AP/Scanpix/LETA
Šī gada Amerikas Kinoakadēmijas balvas "Oskars" ceremonija nesīs jaunus pārsteigumus un, iespējams, pat negaidītus, retus vēsturiskus gadījumus. Arī šoreiz bez jaunumiem nav iztikusi kategorija "Labākā aktrise".

Pirmo reizi "Oskara" balvai ir nominēta nigēriešu izcelsmes britu aktrise Sintija Erivo, kura ieguvusi divas nominācijas. Neticami, bet pirmo reizi ir nominēta Skārleta Johansone, kura turklāt ir ieguvusi dubultu nomināciju kategorijās "Labākā aktrise" un "Labākā aktrise otrā plāna lomā", kas ir samērā rets, bet ne nebijis gadījums "Oskaru" vēsturē. Savukārt netipisks gadījums ir arī Sēršai Ronenai, viņa ir otra jaunākā aktrise (šobrīd viņai ir 25), kura "Oskara" vēsturē ieguvusi nomināciju jau ceturto reizi. Tikmēr Šarlīze Terona trešo reizi ir nominēta "Labākās aktrises" kategorijā, savukārt Renē Zelvēgere pie nominācijas tikusi pēc 16 gadu pārtraukuma.

Jau ziņots, ka 92. "Oskara" balvas ceremonija notiks šogad 9. februārī Losandželosā. Balvas tiks pasniegtas 24 kategorijās par dažādiem sasniegumiem 2019. gadā. Jau otro gadu "Oskara " pasniegšanas ceremonija būs bez vadītāja.

Sintija Erivo par Harietas Tabmenas lomu filmā 'Harieta'


Sintija Erivo (Cynthia Eviro) šogad ieguvusi divas nominācijas "Oskara" balvai. Viņa ieguvusi gan labākās aktrises nomināciju par titullomu biogrāfiskajā filmā "Harriet" ("Harieta"), gan arī nomināciju par labāko oriģināldziesmu "Stand up", kas ir viens no filmas galvenajiem muzikālajiem motīviem.

Ja aktrisei piešķirs "Oskara" balvu, viņa vēsturē ierindosies kā jaunākā, kura iegūs EGOT. Par EGOT ieguvējiem sauc tos, kuri ir saņēmuši visas četras godalgas galvenajās kategorijās nozīmīgākajās skatuves mākslas balvās "Emmy", "Grammy", "Tony", Amerikas Kinoakadēmijas "Oskaru". Erivo iepriekš balvas ir ieguvusi par savu veikumu Brodveja mūziklā "Purpura krāsa" ("The Color Purple").

Filmā Sintija Erivo spēlē verdzeni Harietu Tabmenu, kura bija afroamerikāņu abolicioniste, humāniste un spiedze ASV pilsoņu kara laikā. Stāsts ir par viņas aizbēgšanu no verdzības, sieviete bija viena no lielākajiem Amerikas varoņiem, kuras drosme un nepakļaušanās atbrīvoja simtiem vergu un mainīja vēsturi.

Skārleta Johansone par Nikolas Bārberes lomu filmā 'Laulības stāsts'

Talantīgā Skārleta Johansone (Scarlett Johansson) līdz šim vēl nav nopelnījusi nevienu "Oskara" balvu, taču šogad ir iespēja, ka viss var mainīties. Turklāt ceremonijas vēsturē vien retais ir saņēmis divas nominācijas vienā gadā, Johansone ietilpst to aktieru vidū, kuriem tas ir izdevies. Viņa tiek nominēta kā labākā aktrise filmā "Laulības stāsts" ("Marriage Story") un arī kā labākā aktrise otrā plāna lomā par vientuļo māti filmā "Trusis Džodžo" ("Jojo Rabbit").

Pēdējoreiz šāds gadījums bija pirms vairāk nekā 10 gadiem, kad Keita Blanšeta (Cate Blanchett) tika nominēta labākās aktrises kategorijā filmā "Elizabeth: The Golden Age" ("Elizabete: Zelta laikmets") un labākā aktrise otrā plāna lomā filmā "I'm Not There" ("Manis tur nav").

Filmā "Laulības stāsts" Skārleta Johansone spēlē aktrisi, kura pārdzīvo šķiršanos no vīra. Apkārtējiem viņu laulība šķiet perfekta, taču patiesībā tā nemaz nav.

Sērša Ronena par Džozefīnes 'Džo' Maršas lomu filmā 'Mazās sievietes'

Filma "Little Women" ("Mazās sievietes") nopelnījusi sešas "Oskara" balvas nominācijas, viena no tām arī kategorijā "Labākā aktrise" – Sērša Ronena (Saoirse Ronan).

Sērša Runena ir čettreizēja "Oskara" balvas kandidāte, turklāt viņa jau trešo reizi ir nominēta kā labākā aktrise galvenajā lomā. Iepriekš viņa ieguva labākās aktrises nomināciju filmā "Brooklyn" (2016) un "Lady Bird" (2018). Savukārt 2008. gadā, kad viņai bija vien 13 gadi, Ronena ieguva nomināciju kā labāka aktrise otrā plāna lomai filmā "Atonement". 25 gadus jaunā Ronena ir otrā jaunākā aktrise"Oskara" vēsturē, kura ir ieguvusi četrreizēju nomināciju.

Filmas stāsts vēsta par četru māsu dzīvi Amerikas Pilsoņu kara laikā – pirmo mīlestību, vilšanos, šķiršanās sāpēm un sevis meklējumiem. Filma Latvijas kinoteātros ir pieejama tikai nesen, kopš 24. janvāra

Šarlīze Terona par žurnālistes Meganas Kellijas lomu filmā 'Bombshell'


Arī Šarlīze Terona (Charlize Theron) ir nominēta "Oskara" ceremonijā par labāko aktrises titulu filmā "Bombshell" jeb "Skandāls".

Šī ir trešā reize, kad Šarlīze Terona tiek nominēta "Oskara" balvai par labākās aktrises titulu, 2004. gadā Terona ieguva savu pirmo "Oskara" balvu. Par šo lomu viņa arī bija nominēta "Zelta globusam" kategorijā "Labākā dramatiskā aktrise", kas ir otrs prestižākais apbalvojums aiz "Oskara". Vēl nomināciju viņa saņēmusi BAFTA jeb Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmijas goddalgu sacensībā.

Filma ir patiesos notikumos balstīts stāsts, kas vēsta par mediju impērijas "Fox News" notikumiem – sievietēm, kuras atmasko galveno vadītāju. Megana Kellija, kuras lomu atveido Šarlīze Terona, ir viena no slavenākajām TV žurnālistēm pasaulē, kura 2017. gadā pameta "Fox News", lai pievienotos "NBC News".

Renē Zelvēgere par Džūdijas Gārlends lomu filmā 'Džūdija'



Renē Zelvēgere (Renée Zellweger) nominēta "Oskaram" par Džūdijas Gārlendas atveidojumu biogrāfiskajā filmā "Judy" ("Džūdija"). Šī ir pirmā reize 16 gadu laikā, kad aktrise atkal iegūst nomināciju, pēdējo reizi viņa tika nominēta un arī ieguva balvu kā labākā aktrise otrā plāna lomā 2004. gadā filmā "Cold Mountain" ("Aukstais kalns"). Šogad viņai ir iespēja iegūt savu otro "Oskara" balvu.

Filmā Renē Zelvēgere attēlo vienu no visspilgtākajām 20. gadsimta šovbiznesa personībām amerikāņu aktrisi un dziedātāju Džūdiju Gārlendu. Gārlenda 1968. gadā, gadu pirms savas nāves, devās uz Eiropu, lai koncertētu Londonā. Filmā attēloti pēdējie mēneši kinozvaigznes dzīvē pirms viņa izdarīja pašnāvību. Scenārijs veidots arī pēc 2005. gada veidotā mūzikla "End of the Rainbow", kurš izrādīts Londonā un Ņujorkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!