Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Jau kopš 1956. gada "Oskara" apbalvošanas ceremonijā tiek apbalvotas arī labākās filmas, kas nav tapušas ASV un tajās pamatā neskan angļu valoda. Gadu gaitā kategorijas nosaukums ir mainījies, šobrīd ir pieņemts to saukt "Labākā starptautiskā filma" (Bet International Film). Iepriekš to dēvēja arī par labāko ārzemju filmu. Piedāvājam iepazīties ar pieciem nominantiem šajā kategorijā.

'Corpus Christi'



Poļu filma "Corpus Christi" ir nominēta "Oskara" balvai kategorijā "Labākā starptautiskā filma". Filma ir ieguvusi vairākus apbalvojumus Polijas kino izcilības festivālā "Gdynia Film Festival", tai skaitā ir nominācijas "Labākais režisors", "Labākais orģinālscenārijs". Filmā piedalās daudzi izcili poļu aktieri, piemēram, Bartošs Belenja (Bartosz Bielenia).

Filmnas scenārijs ir balstīta uz reāliem notikumiem. Stāsts ir par 20 gadus jaunu puisi Danielu, kurš dzīvo vardarbīgā jauniešu aizturēšanas centrā. Viņš vēlas kļūt par priesteri, taču sodāmības dēļ tas nav iespējams. Kad puisis tiek nosūtīts strādāt uz nelielu pilsētu kokzāģētavā, ierodoties viņš ģērbjas kā priesteris un nejaušas sagadīšanās rezultātā pārņem vietējo draudzi. Pēc pilsētā notikušās traģēdijas, jaunā, harizmātiskā priestera ierašanās cilvēkiem sniedz emocionālu mierinājumu.

'Honeyland' / 'Medus zeme'



Uz "Oskaru" šajā kategorijā pretendē arī Ziemeļmaķedonijas dokumentālā filma, kurā galvenā uzmanība tiek pievērsta 50 gadus vecās Hatidžes Muratovas un viņas mātes Nafizes smagajai dzīvei laukos. Sievietes dzīvo izolētā kalnu reģionā Balkānos, Hatidže kopā ar grūtībās nonākušo māti dzīvo ciematā bez ceļiem, elektrības un pat dzeramā ūdens no krāna. Viņas galvenā nodarbošanās ir savvaļas biškopība, Hatidže audzē bites un medu pārdod tuvākās pilsētas tirgū, kas atrodas četru stundu gājiena attālumā. Mierīgo ikdienu izjauc kāda ceļojoša ģimene, ar septiņiem bērniem un liellopu ganāmpulku.

Filma ir uzņemta trīs gadu laikā. Balkānos dzīvojošās ģimenes runā seno turku valodā, tāpēc filmā vairāk likts uzsvars uz vizuālo stāstījumu nevis dialogiem. Varoņi tiek izprasti caur viņu ķermeņa valodu, savstarpējām attiecībām un paustajām emocijām. Hatidžes stāsts vēsta par to, cik cilvēks un daba patiesībā ir ļoti saistīti.

Neviena dokumentālā filma "Oskara" ceremonijā kategorijā "Labākā starptautiskā filma" vēl nav uzvarējusi, taču Hatidžes personība vien padara filmu redzēšanas vērtu. Režisori pat ir nopirkuši viņai jaunu māju. Filma ir ieguvusi atzinīgu kritiķu vērtējumu – saņēmusi vairākas nominācijas un apbalvojumus. Piemēram, to skaitā ir ASV Kinooperatoru savienības balva, Sandensas filmu festivāla apbalvojumus un daudzus citus. Latvijā filma tika izrādīta 2019. gada rudenī, Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma programmā.

'Les Misérables' / 'Nožēlojamie'



"Les Misérables" ir Francijas pieteikums "Oskara" balvai – taču tā nav vēl viena Viktora Igo slavenā romāna ekrāna versija, tāpat tā nav mūzikls. Filma ir režisora Ladža Lī (Ladj Ly) pilnmetrāžas kino debija, kas vēsta par Parīzes priekšpilsētu, kas iedvesmoja dižo 19. gadsimta klasiķi Igo, tomēr laikmeti ir mainījušies, tāpat kā pati Parīze.

Filmas notikumi aizsākas 2018. gadā, kad Francija iegūst pasaules kausu futbolā, Parīzes ielās to zem Francijas karogiem svin visdažādāko tautību un ādas krāsu iedzīvotāji. Tomēr režisors konfrontē šo priecīgo ainu, aizvedot skatītājus uz Parīzes priekšpilsētu, kur nabadzībā dzīvo afrikāņu un arābu imigranti, un atgādina par pirms vairāk nekā 10 gadiem notikušajiem vērienīgajiem nemieriem. Kāds policists no provinces ierodas galvaspilsētā, lai pievienotos kolēģiem Parīzes priekšpilsētas policijas pretnoziedzības brigādei, un ir aculiecinieks tur notiekošajai vardarbībai.

Franču filmas pasaules pirmizrāde notika Kannu kinofestivālā 2019. gada 15. maijā, taču Francijā tā bija skatāma vien 20. novembrī. Filma ieguvusi "Oskara" nomināciju kategorijā "Labākā starptautiskā filma". Tā bija nominēta arī "Zelta globuss" ceremonijā kategorijā "Labākā ārzemju filma".

'Pain and Glory' / 'Sāpes un slava'


Spāņu kinorežisora Pedro Almodovara (Pedro Almodóvar) filmā "Sāpes un slava" ("Pain and Glory) apvienojas slavenais aktieru pāris Penelope Krusa un Antonio Banderass. Filma "Oskaram" nominēta divās kategorijās, Anonio Banderass kā labākais aktieris un, protams, labākā starptautiskā filma.

Antonio Banderass filmā ir slavens spāņu kinorežisors Salvadors Mallo. Viņš ir nonācis fiziskā un garīgā pagrimumā. Viņš nespēj izrauties no radošās krīzes, tomēr saņem piedāvājumu, kas aizsauc pagātnē. Viņš atgriežas atmiņās par bērnību kopā ar vecākiem Valensijā, pirmo mīlestību un šķiršanās sāpēm. Notikumi šķiet tik īsti, ka Salvadors ir gatavs radīt jaunu, izcilu filmu.

Filma jau ir ieguvusi daudzas nominācijas un apbalvojumus. Tā saņēmusi divus apbalvojumus Kannu kinofestivālā un Eiropas kinoakadēmijas ceremonijā, kā arī vēl citas nozīmīgas balvas. Īpaši uzsverams, ka filma ieguvusi septiņas Spānijas nacionālos kino apbalvojumus "Goijas balvas", tai skaitā kā gada labākā spāņu filma.

Filmu Latvijas kinoteātros ir iespējams skatīties jau kopš 2019. gada novembra sākuma. Tā ir pieejama spāņu valodā, taču ar latviešu un krievu subtitriem.

'Parasite' / 'Parazīts'


Dienvidkorejas Režisora Džūnho Bona (Bong Joon-ho) filma "Parazīts" ("Parasite") ir atzīta par vienu no 2019. gada izcilākajiem veikumiem. Kannu kinofestivāla žūrija vienbalsīgi piešķīra tai galveno balvu – "Zelta palmas zars", kas ir augstākais festivāla apbalvojums. "Oskara" balvai filma ieguvusi sešas nominācijas, piemēram, "Labākā starptautiskā filma", "Labākā filma", "Labākais orģinālscenārijs".

Filmas "Parazīts" stāstā ir divas ģimenes – viena ļoti nabadzīga, kura cenšas savilkt kopā pēdējos galus, taču izdomas bagāta, lai iefiltrētos otrajā ģimenē, kurā naudas netrūkst. Abas ģimenes satiekas brīdī, kad galvenais varonis Kivo izliekas par angļu valodas skolotāju un izlemj iesaistīt visu savu ģimeni.

Filma Latvijā pieeja jau kopš decembra beigām, tā skatāma korejiešu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!