Venēcijas kinofestivālā pirmizrādi piedzīvojusi krievu režisora Ivana Tverdovska filma "Konference" ("Конференция") par 2002. gadā notikušo "Nord – Ost" teroraktu Dubrovkas teātrī Maskavā.

Toreiz, mūzikla "Nord – Ost" laikā, teātrī iebruka aptuveni 50 bruņoti teroristi un sagrāba par ķīlniekiem aktierus un skatītājus – vairāk nekā 800 cilvēku, pieprasot Krievijas karaspēka izvešanu no Čečenijas. Atbrīvošanas operācijā, kuras laikā teātra zālē tika iepludināta indīga, iemidzinoša gāze, gāja bojā 130 ķīlnieku, tai skaitā arī bērni.

Tverdovska filmas "Konference" galvenā varone ir mūķene Natālija (atveido aktrise Natālija Pavļenkova). Viņa no klostera ir atgriezusies Maskavā, lai Dubrovkas teātra centrā sarīkotu terorakta piemiņas pasākumu. Pamazām atmiņā atsaucot hronoloģisku notikumu secību, viņa no jauna izdzīvo savas dzīves traģiskākās dienas, kas izmainīja visu viņas turpmāko dzīvi. Filmā spēlē arī aktieri Olga Lapšina, Ksenija Zuejva, Oļegs Feoktisovs un citi.

Šī ir pirmā spēlfilma, kas runā par 2002. gada oktobrī notikušo ķīlnieku krīzi un tai sekojošo traģēdiju. Tajā pēc oficiālajiem datiem bojā gāja 130 cilvēku, tomēr desmitiem citu ķīlnieku tika traumēti uz mūžu. Šogad aprit jau 18 gadi kopš terorakta, tomēr līdz šim neviens krievu kinorežisors šai tēmai nebija uzdrošinājies pieķerties.

Filma Venēcijā demonstrētā vienā no ārpuskonkursa programmām, pagaidām nav zināms, kad tā nonāks uz lielajiem ekrāniem.

Jau ziņots, ka 77. Starptautiskais Venēcijas kinofestivāls tika atklāts 2. septembrī un ilgs līdz 12. septembrim. Tas ir pirmais liela mēroga filmu festivāls, kas pasaulē notiek Covid-19 pandēmijas apstākļos, Šogad to apmeklē krietni mazāk pasaules kinozvaigžņu nekā pērn, bet tiem kuri ir ieradušies, jāievēro stingri piesardzības pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!