Krievu kinoveidotāju komanda, kurā ietilpst režisors Klims Šipenko un aktrise Jūlija Peresilda, pieredzējušā krievu astronauta Antona Škaplerova pavadībā otrdien, 5. oktobrī, devās uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS), lai uzsāktu darbu pie pirmās kosmosā filmētās pilnmetrāžas mākslas filmas izveides, raksta medijs “The New York Times”. Lai gan kino bieži redzamas ainas, kuru darbība notiek kosmosā, tās līdz šim radītas studiju paviljonos un ar datorgrafikas efektu palīdzību, taču kosmosā neviena pilnmetrāžas filma pagaidām nav uzņemta. Filmēšanas grupa ar kosmosa kuģi “Sojuz” 11:55 pēc Latvijas laika startēja no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā un plkst. 15:22 pietauvojās SKS.

Pirms starta misijas “MS-19” apkalpe pozēja fotogrāfiem un atvadījās no ģimenēm un faniem. Filmas režisors Klims Šipenko pirms iekāpšanas kosmosa kuģī māja ar topošās filmas “Izaicinājums” scenārija kopiju. “Mēs to neesam aizmirsuši paņemt līdzi,” režisors paziņoja sanākušajiem, pirms doties uzvilkt skafandru. Pats lidojums, izmantojot “divu orbītu shēmu”, ilga tikai trīs stundas, kas bija neparasti ātri, ņemot vērā, ka parasti lidojumi uz kosmosa staciju ilgst no astoņām līdz 22 stundām, veicot vairākas orbītas apkārt Zemei. Savienošanos ar kosmosa staciju bija paredzēts veikt ap 15:12 pēc Latvijas laika, taču sakaru traucējumu dēļ misijas komandieris Škaplerovs pārgāja uz manuālu vadību un pats savienoja moduli ar kosmosa stacijas Krievijas sekciju. Divas stundas pēc savienošanās Šipenko, Peresilda un Škaplerovs varēja atvērt durvis un pāriet uz staciju, kur viņus sagaidīja pašreizējā stacijas komanda septiņu astronautu sastāvā no NASA, Krievijas, Eiropas un Japānas.

Šipenko un Perešilda kosmosa stacija ieplānojuši pavadīt aptuveni divas nedēļas un atgriezties uz Zemes 17. oktobrī ar “MS-18 Sojuz” kosmosa kuģi. “Bez šaubām, šī ir īpaša misija, jo kosmosā dodas cilvēki, kas nav ne tūristi, ne profesionāli astronauti,” pirms misijas norādīja Dmitrijs Rogozins, Krievijas kosmosa aģentūras “Roscosmos” direktors. Aģentūras iesaisti šajā pasākumā viņš saista ar cerību šādi piesaistīt jaunu personālu astronautu sagatavošanai un, protams, izmantot kā publicitātes kampaņu Krievijas kosmosa izpētes un tehnoloģiju popularizēšanai. Tas notiek laikā, kad Krievijas kosmosa programma piedzīvo pamatīgu finanšu samazinājumu, jo NASA savu astronautu transportēšanai nesen sākusi izmantot “SpaceX” raķetes, kā arī pārtraukusi Krievijas raķešu dzinēju iepirkumus.

Zināms, ka Krievijas kosmosa aģentūra par saviem plāniem filmēt kosmosa stacijā paziņoja pēc tam, kad 2020. gadā izskanēja ziņa par Holivudas zvaigznes Toma Krūza ieceri filmēties SKS piedzīvojumu filmā, ko režisētu Dags Laimens, ar kuru Krūzs iepriekš sadarbojies filmās “Rītdienas robeža” un “Barijs Sīls: īstens amerikānis”. Krievu režisora Klima Šipenko topošā filma “Izaicinājums” ir iecerēta kā stāsts par ķirurģi, ko atveidos Jūlija Peresilda, kas dodas uz kosmosa staciju, lai glābtu saslimuša astronauta (viņu atveidos reāls krievu astronauts Oļegs Novickis) dzīvību. Peresilda tika izvēlēta rūpīgā atlasē no vairāk nekā 3000 pretendentēm, skatītājiem aktrise vislabāk zināma no leģendāras krievu snaiperes lomas filmā “Kauja par Sevastopoli” (2015). Filmēšanas grupa, izmantojot rokas kameras gan kosmosa kuģa modulī, gan kosmosa stacijā, uzsāka filmēšanas procesu jau brīdī, kad kosmosa kuģis tuvojās stacijas priekšpostenim.

“Izaicinājuma” filmēšanas grupa priekšplānā izvirza lielo simbolisko nozīmi šādai kino uzņemšanai kosmosā. “Izaicinājums” ir pirmā pilnmetrāžas mākslas filma, kurā tiks izmantotas kosmosā uzņemtas ainas – aptuveni 35 līdz 40 minūšu ilgumā. Filmas tapšanā sadarbojas Krievijas kosmosa aģentūra, Pirmais Krievijas televīzijas kanāls un Krievijas filmu studija “Yellow, Black and White”. Iepriekš kosmosā uzņemtas tikai īsmetrāžas filmas, piemēram, astoņas minūtes garais “Baiļu apogejs”, ko 2008. gadā uzņēma astronauts Ričards Gariots. Par iespēju lidot kosmosā ar “Soyuz” Garets samaksāja 30 miljonus ASV dolāru. Stacijā uzņemtie videomateriāli izmantoti arī vairākās dokumentālajās filmās, bet 2002. gadā tapusī īsmetrāžas dokumentālā filma “Kosmosa stacija 3D” par kosmosa stacijas būvniecību bija viena no pirmajām kosmosā uzņemtajām IMAX formāta filmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!