Foto: Reuters//Scanpix/LETA

Amerikāņu aktieris Šons Penns šobrīd atrodas Ukrainā, kur veido dokumentālo filmu par Krievijas invāziju, raksta medijs "Guardian". "Oskara" laureāts un ilglaicīgs cilvēktiesību aktīvists ceturtdien piedalījās Ukrainas valdības preses konferencē Kijevā.

Šons Penns iepriekš apmeklēja Ukrainu 2021. gada novembrī, lai veiktu izpētes darbus savas filmas tapšanai. Viņa ciemošanos pie Ukrainas armijas toreiz iemūžināja Ukrainas apvienoto spēku preses dienests. Šobrīd Penns ieradies Kijevā šīs nedēļas sākumā un ticies ar vicepremjeri Irinu Vereščuku, kā arī vietējiem žurnālistiem un militārpersonām. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska birojs sniedzis paziņojumu, kurā izteikta pateicība aktierim un režisoram, kurš "speciāli ieradies Kijevā, lai fiksētu visu pašreiz notiekošo un atklātu pasaulei patiesību par Krievijas invāziju mūsu valstī."

"Šons Penns ir viens no tiem, kas šodien atbalsta Ukrainu, pats tur atrodoties. Mūsu valsts ir pateicīga par šādu drosmes un atklātības izrādīšanu," minēts prezidenta paziņojumā. Cita starpā paziņojumā arī minēts, ka Penns "ir izrādījis drosmi, kādas daudziem šodien trūkst, īpaši atsevišķiem Rietumu politiķiem. Jo vairāk būs šādu cilvēku – patiesu Ukrainas draugu, kas atbalsta cīņu par brīvību, jo ātrāk mēs varēsim apturēt šo Krievijas neģēlīgo iebrukumu."

Šī nav pirmā reize, kad aktieris ir apzināti devies uz krīzes epicentru. Viņš sniedzis atbalstu arī Haiti 2010. gada zemestrīču seku likvidēšanā, izveidojot bezpeļņas organizāciju "Core", par ko uzņēmis arī dokumentālo filmu "Citizen Penn" jeb "Pilsonis Penns". Šī organizācija sniegusi atbalstu arī Covid-19 testēšanā un vakcinācijā pandēmijas laikā. 2016. gadā viņš publicēja ekskluzīvu interviju ar meksikāņu narkokarali Joakinu Guzmanu, kas palīdzēja Meksikas varasiestādēm notvert tobrīd no cietuma izbēgušo narkokarali.

Jau ziņots, ka Krievija ceturtdien, 24. februārī, sāka pilna mēroga militāru uzbrukumu Ukrainai, prezidentam Vladimiram Putinam brīdinot citas valstis, ka jebkurš mēģinājums iejaukties novedīs pie "sekām, kuras jūs nekad neesat redzējuši".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!