Kinoteātrī "Kino Bize" ceturtdien, 7. aprīlī, sāksies devītais Rīgas Pasaules filmu festivāls.

Šī gada festivāla programma pievērsīsies dokumentālā kino dziednieciskajam spēkam un pēc seansiem piedāvās sarunas ar filmu veidotājiem. Festivāls no 7. līdz 10. aprīlim.

Kā "Delfi" informē organizatori, programmā atlasīti stāsti par individuālu un kolektīvu dziedniecību pēc notikumiem, kuru rezultātā tiek sarautas saites ar apkārtējiem.

Festivāla atklāšanas filma "Mazais Samedi" ceturtdien, 7. aprīlī, pulksten 18 stāsta par Damienu Samedi, kurš lielāko daļu dzīves cīnījies ar narkotiku atkarību, paļaujoties uz mātes brīžiem bargo, bet iecietīgo atbalstu. Šis ir dzīvi apliecinošs vīrieša portrets cīņā ar dēmoniem pēc tam, kad klubu mūzika ir pieklususi. Stāsts par māti, kura nepameta dēlu, kad tas grima narkotikās, un par dēlu, kurš gadiem knapi turējies virs ūdens kaut vai tāpēc, lai nepieviltu māti. Divdesmit gadus vēlāk mēs satiekam viņus šajā filmā, kurā caur smiekliem un asarām mīlestība izvirzās priekšplānā.

Samedi māsa un režisore Paloma Sermona Daī atceras, kāpēc gribēja veidot šo filmu: "Mūsu mazajā postindustriālajā Valonijas ciematā, kurā mitinās vissavādākie tipāži, kopīgi nolēmām stāties pretim nosodošajiem skatieniem un līdz ar to kļūt brīvākiem. Tas bija arī veids, kā es varēju izteikties neatkarīgi no manas sociālās šķiras un izcelsmes. Šī man tik svarīgā filma ir kā neapzināta vajadzība, kas virzīja mani mācīties kino. Filma, kas bija jāuzņem pirms darīt jebko citu – dāvana man pašai un manai ģimenei."

Tāpat programmā ir iekļauti sirsnīgi darbi par to, kā grūtības pārvarēt ar draugu un mīlestības palīdzību. Festivāla noslēgumā svētdien, 10. aprīlī, pulksten 19.30 tiks rādītas divas filmas, kurās varēs redzēt sadzīvisko Kijivu. Īsformāta "Slava Mstislavam" stāsta par pēdējo gadu ielu muzikanta Mstislava dzīvē. Savukārt "Ārā ir nakts" iepazīstina ar Vaņas, Sašas un Denisa draudzību, kuri kopā uzauguši Kijivas ziemeļu priekšpilsētā. Viņiem, iespējams, vajadzētu sākt veidot savu nākotni… vai arī turpināt elpot tagadnes kvēlo brīvību. Pēc abām filmām saruna ar režisorēm.

Plašāka informācija par programmu pieejama "Kino Bize" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!