Foto: DELFI
Otrdien, 19. jūlijā, Rīgas krematorijas Lielajā zālē notika atvadīšanās no Viktora Freiberga, kinozinātnieka un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes docenta, kurš aizgāja mūžībā 13. jūlijā 66 gadu vecumā pēc ilgas cīņas ar smagu slimību.

Pavadīt Viktoru Freibergu bija ieradušies viņa tuvinieki, draugi un kolēģi. Pavadītāju vidū bija dramaturgs Ivo Briedis, režisors Uģis Olte, kinokritiķe Daira Āboliņa, režisors un LKA Nacionālās filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš un citas radošas personības.

Kino pētnieks, tulkotājs un LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) pasniedzējs Viktors Freibergs bija pazīstams kā īpaši erudīts kino mākslas pārzinātājs, kurš strādājis Nacionālās filmu balvas "Lielais Kristaps" žūrijā, veidojis filmu programmas un ciklus, publicējis rakstus par kino dažādos Latvijas medijos, kā arī tulkojis daudzas filmas. Freibergs arī izdevis divas grāmatas – "Kinomāna slimības vēsture" un "Viktora otrā grāmata".

LU SZF interneta mājaslapā Freibergs nodēvēts par vadošo semiotikas un kino zinātnes speciālistu Latvijā, studentu vidū viņš bija ļoti iemīļots un augsti vērtēts pasniedzējs.

Viktors Freibergs bijis dažādu prestižu žūrijas komisiju loceklis un ieguvis Dzintara Soduma balvu literatūrā par 2019. gadā izdoto grāmatu "Kinomāna slimības vēsture", kas vairākas nedēļas bija vispārdotākā grāmata Latvijā. Freiberga trešā grāmata – kopā ar Danielu Zacmani sarakstītā "Vakar, šodien, rīt" – iznāca apgādā "Aminori" jau pēc autora nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!