Foto: Wojtek Staron
LMT Viedtelevīzijā no šī gada 6. februāra varēs noskatīties režisora Viestura Kairiša jaunāko spēlfilmu "Janvāris", kas vēsta par 1991. gada barikāžu laiku un pieaugšanu tajā.

Filma līdz šim guvusi augstu novērtējumu, tostarp labākās ārvalstu filmas godu Traibekas kinofestivālā, kur piedzīvoja pirmizrādi. Latvijas Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps", ko pasniegs februāra beigās, spēlfilma "Janvāris" nominēta 12 kategorijās.

Filmas notikumi risinās 1991.gada janvārī. Filmas centrā ir Jazis – jauns puisis, kurš pēc skolas beigšanas nevar izlemt, kā dzīvot tālāk. Draud iesaukšana Padomju armijā, veidojas pirmās nopietnās attiecības. 90.gadu sākuma bohēma, paaudzes protests. Latvijā tikmēr turpinās cīņa par valsts neatkarību, padomju milicijas speciālo uzdevumu vienības OMON draud apstādināt baltiešu brīvības cīņu, Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas jaunie varoņi ir tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi viņus ierauj notikumu epicentrā un liek izdarīt izvēli.

Foto: Wojtek Staron

"Janvāris" ir vēsturiska un autobiogrāfiska ekskursija barikāžu laikā par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991.gada janvāra politiskajos notikumos.

Filmā lomās redzami: Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Sandis Runge, Baiba Broka, Alekss Kazanavičs, Artūrs Skrastiņš, Imants Strads, Lauris Dzelzītis, Kaspars Dumburs, Juhans Ulfsaks un citi. Filmā skan laikmeta garu apliecinoša mūzika – tolaik aktuālo grupu grupu "Zig Zag", "Dzeltenie pastnieki", "Aurora" dziesmas.

"Ar dažu gadu nobīdi piederu pie režisora paaudzes un varu liecināt, ka filmā absolūti precīzs ir tieši tas netveramais slānis – gaisotne, virpulis, jaunības maksimālisms, kurā visu dara uzreiz un līdz galam. Nu, varbūt līdzīgi ir jauniešiem visos laikos, bet 80./90. gadu mijā tas bija kaut kā daudz izmisīgāk un radikālāk, jo nevienam nebija skaidrs, ko viņa paša personiskajai nākotnei nozīmē visapkārt jūtamie satricinājumi sabiedrībā," par filmu "Janvāris" laikrakstā "Diena" rakstīja kinokritiķe Kristīne Matīsa.

Spēlfilma "Janvāris" pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2022. gada jūnijā prestižajā Traibekas filmu festivālā Ņujorkā, ASV, kur ieguva žūrijas balvu kā labākā ārzemju filmu. Starptautiskajā Romas filmu festivālā "Festa del cinema di Roma" filma ieguva balvu kā labākā konkursa filma, Viesturs Kairišs saņēma balvu par labāko režiju, bet Kārlis Arnolds Avots - Vitorio Gasmana vārdā nosaukto balvu kā labākais aktieris. Varšavas Starptautiskā filmu festivāla galvenajā konkursa programmā Viesturs Kairišs saņēma balvu kā labākais režisors. Filma "Janvāris" arī tika izvēlēta kā Latvijas pārstāve, lai pretendētu uz nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā "Starptautiskās filmas balva / International Feature Film Award".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!