Foto: Vida Press

No janvāra LMT Viedtelevīzijā ir pieejama kritiķu un skatītāju plašu atzinību guvušā kanāla HBO veidotā kriminālās drāmas antoloģijas seriāla "Īsts detektīvs" ("True Detective") jaunākā – ceturtā – sezona ar nosaukumu "Īsts detektīvs: Nakts valsts" ("True detective: Night Country"). Iepriekšējās seriāla sezonas pārsteigušas pasauli ar aizraujošu stāstījumu un līdz katrai sīkākajai niansei pārdomātu sižetu. Stāsta turpinājums gaidāms tikpat daudzsološs.

Seriāls savu pirmizrādi piedzīvoja 2014. gada sākumā un uzreiz kļuva par globālu sensāciju. Katrai sezonai ir savs stāsts un galveno lomu atveidotāji. Iepriekš noziegumu šķetināšanā iesaistījušies tādi Holivudas spīdekļi kā Metjū Makonahijs, Vudijs Harelsons, Kolins Farels, Maheršala Ali, Reičela Makadamsa un citi.

Foto: Vida Press

Ceturtajā sezonā sešu sēriju garumā galvenās lomas atveidos "Oskara" balvas laureāte Džodija Fostere un profesionālā amerikāņu boksere un aktrise Kalija Reisa. Stāsta darbība risināsies Aļaskas pilsētā Enisā, un abas detektīves risinās mistēriju – Arktikas pētnieciskā kompleksa astoņu darbinieku pazušanu.

Kas ir šī seriāla veiksmes pamatā? No pārdomātas aktieru izvēles un sižetiem, kuros noziegumi savijas ar reālās dzīves atgadījumiem, līdz smagam aizkulišu darbam un augstākās raudzes profesionāļu piesaistei. Atklājam pārsteidzošus, interesantus un, iespējams, nedzirdētus faktus un secinājumus, kas veicinājuši "True Detective" popularitāti, ļaujot tam kļūt par televīzijas šedevru.

Foto: Vida Press

Fanu armija un kritiķu sajūsma

Savā debijas gadā seriāls kļuva par popkultūras fenomenu, iegūstot kritiķu uzslavas un atzinību par stāstījumu, izcilu aktierspēli un kinematogrāfiskajiem risinājumiem. "True Detective" pirmās sezonas veikums saņēma 13 "Emmy" balvas nominācijas un piecās no tām triumfēja. Seriāls saņēmis arī Britu kinoakadēmijas balvu (BAFTA), kā arī bijis nominēts "Zelta globusa" balvai vairākās kategorijās. Seriālam ir izveidojusies arī uzticama fanu bāze, kas dažādos forumos un diskusijās analizē katru sēriju, meklējot apslēptas norādes un detaļas. Neiztikt arī bez likumsakarību meklēšanas un konspirācijas teorijām, kurās fani savstarpēji nesaistītās sezonas mēģina savīt kopā.

"Slepkavību balādes"

Seriāla autors Niks Pizolato sākotnēji spēlējies ar dažādiem vārdiem un idejām seriāla nosaukumam. Viena no versijām, kā nosaukt jauno seriālu, bijusi "The Murder Ballads" jeb "Slepkavību balādes". Tiesa, veidotāji beigās nonākuši pie secinājuma, ka šāds nosaukums ļoti ierobežo stāstu attīstību, tāpēc lemts par labu pašreizējam nosaukumam "True Detective", kas paver daudz plašākas iespējas interpretēt dažādus daiļdarbus un reālus notikumus.

Patstāvīgs stāsts

Viena no seriāla unikālajām iezīmēm – katrā sezonā tiek vētīts atšķirīgs stāsts ar jauniem personāžiem. Tas ne tikai ļauj noturēt skatītāju interesi, bet arī paver plašas iespējas sižetiskās līnijas attīstībai. Turklāt stāstījumam ir nelineāra struktūra – tajā savijas dažādi atšķirīgi laika periodi un perspektīvas, kas piešķir vairākas sarežģītības pakāpes, skatītājiem neļaujot zaudēt modrību.

Eksistenciālisms un apsēstība

Seriāla veidotāji un viņu radītie tēli burtiski spēlējas ar skatītāju prātiem! Seriālā skatāmie stāsti liek iedziļināties dziļās filozofiskās tēmās, pētot eksistences būtību un cilvēka mentālā stāvokļa sarežģītību dažādos līmeņos. Šāds stāstījuma veids izaicina skatītāju uztveri – sižetiskā līnija raisa pārdomas un jautājumus. Seriāls padziļināti pēta un atspoguļo arī apsēstības tēmu – gan no detektīvu, kas dzenas pēc patiesības, gan no noziedznieku, kuriem viņi seko, perspektīvas.

Seriāls, kas "salauza" HBO

Savā debijas gadā seriāls bija tik populārs, ka spēja piesaistīt ap 11 miljoniem skatītāju nedēļā. Citiem vārdiem sakot, "True Detective" bija īsts veiksmes stāsts – tik populārs, ka cilvēku vēlme noskatīties pirmās sezonas pēdējo epizodi izraisīja HBO tiešsaistes straumēšanas pakalpojuma "HBO Go" sabrukumu, jo vietne nevarēja izturēt milzīgo pārslodzi.

Foto: AP/Scanpix

Zvaigznes, kuras izbrāķēja lomas piedāvājumu

Otrās sezonas galveno lomu atveidotāju piecinieks ir Kolins Farels, Reičela Makadamsa, Teilors Kičs, Vins Vons un Kellija Reilija. Tiesa, pirms filmēšanas uzsākšanas galvenās lomas tika piedāvātas arī "oskarotajam" aktierim Kristianam Beilam un vienai no Holivudas pazīstamākajām rudmatēm Džesikai Česteinai. Diemžēl laika trūkuma dēļ abi atteica. Mēļo, ka iespējamo lomu atveidotāju listē tolaik pavīdēja arī Elizabetes Mosas un Breda Pita vārds.

Kāpumi un kritumi

Pirmās sezonas panākumi bija milzīgi, līdz ar to fanu un kritiķu gaidu latiņa bija uzstādīta gana augstu. Diemžēl "True Detective" otrā sezona izpelnījās nevienprātīgu vērtējumu – tā tika gan slavēta, gan pelta. Daudzi uzskata, ka, pateicoties trešajai sezonai, kurā ar izcilu aktierspēli detektīva Veina Heja lomā uzmirdzēja Maheršala Ali, seriāls spēja atkal atgriezties ierindā un pierādīt, ka veidotāji negrasās gulēt uz veciem lauriem.

Aktiermeistarības paraugstunda

Vien retais apšauba "oskarotā" aktiera Metjū Makonahija talantu, un seriāla pirmajā sezonā viņš skaidri apliecināja – aktiermāksla nav nekāda pastaiga puķu pļavā. Lai labāk iejustos lomā, detektīva Rastina Kola tēlā, viņš izdomāja un uzrakstīja 450 lappuses garu aprakstu ar grafikiem, kuros izanalizēja sevis atveidotā tēla prāta un emocionālo stāvokli un dzīves ritējumu 17 gadu griezumā. Viņš pats uzskata, ka tas ļāvis labāk iemiesot šo lomu.

Foto: Vida Press

Plus 10 kg

Arī īru aktierim Kolinam Farelam seriāla otrajā sezonā lomas dēļ nācās izturēt dažādus pārbaudījumus. Lai gan daudzi viņu pieraduši redzēt valdzinošu blēžu tēlos, šoreiz viņš iemiesoja detektīvu Reju Velkoro – alkoholiķi un bezatbildīgu policistu, kuram dzīvē vairs nav ko zaudēt. Lomas dēļ Farelam nācās pieņemties svarā par aptuveni desmit kilogramiem, un aktieris intervijās neslēpa – viņam riebies visu laiku ēst. "Cilvēki domā, ka ir jauki ēst visu, ko gribi. Un tas ir jauki... Pirmajā dienā. Otrajā dienā, kad tu līdz vienpadsmitiem rītā jau esi notiesājis divus siera burgerus, frī kartupeļus un šokolādes kokteili, – vairs ne tik jauki," kādā intervijā atklāts bija aktieris. Viņš, starp citu, šīs lomas vajadzībām ataudzēja arī visnotaļ kuplas ūsas.

Melns vai balts?

Sākotnēji bija paredzēts, ka trešās sezonas galvenais detektīvs Veins Hejs, kuru atveido Maheršala Ali, būs baltādains. Ali pārliecināja producentus piešķirt viņam šo lomu. Skaidrs, ka producentu pozitīvo lēmumu lielā mērā veicināja aktiera panākumi – "Oskara" balvas un spožais tēlojums filmās "Moonlight" un "Green Book", bet Ali seriāla veidotāju uzmanību izpelnījās arī ar kādu visnotaļ oriģinālu ideju. Viņš seriāla autoram Nikam Pizolato nosūtīja sava vectēva, melnādaina policijas virsnieka, fotogrāfijas ar skaidrojumu, ka rasu daudzveidība galvenajās lomās seriālam piešķirtu dziļāku nozīmi.

Foto: Vida Press

Skaties seriāla "Īsts detektīvs" visas sezonas LMT Viedtelevīzijā!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!