Foto: Vida Press
18. gadsimta Francijā augstākā sabiedrība gozējās karaļa galmā. Visbiežāk gan tie bija augstdzimuši ļaudis, bet šad tad te ielauzties varēja arī parastie mirstīgie. Tas brīnumainā kārtā izdevās arī Žannai Dibarī – pēdējai Francijas karaļa Luija XV mīļākajai. Viņas dzīvesstāsts ir pamatā vienai no iespaidīgākajām franču spēlfilmām "Žanna Dibarī. Karaļa favorīte".

Filmas scenārija autore, režisore un galvenās lomas atveidotāja ir francūziete Maivena Le Besko (labāk zināma kā Maivena). Viņa ideju filmai par grāfieni Dibarī lolojusi kopš brīža, kad redzējusi Sofijas Kopolas filmu "Marija Antuanete", kur tēls parādās epizodiski. Vēlāk, šķetinot vēsturiskās biogrāfijas, nostiprinājusies doma, ka par Žannu Dibarī jāpastāsta īpaši un uz lielajiem ekrāniem.

Kas bija Žanna Dibarī – karaļa Luija XV pēdējā mīļākā?

Dzimusi pavisam necilā ciematā, Žanna nonāca Parīzē ar mātes mīļākā labvēlību. Strādājot dažādus darbus, ārkārtīgi izskatīgā Žanna ātri vien iekaroja augstdzimušu kungu uzmanību. Viena šāda satikšanās ar Žanu Batistu Dibarī, strādājot bordelī un kazino, ļāva Žannai ielauzties augstākās sabiedrības izklaides vietās. Žana Batista brālis, grāfs Gijoms Dibarī, jauno sievieti pieņēma savā mājsaimniecībā kā "mīļāko" un palīdzēja veidot viņas karjeru tālāk – jau kā kurtizānei.

Žannas mīļākie bija kā aristokrāti, tā politiķi un citi ietekmīgi augstākās sabiedrības francūži. 1768. gadā Žanna ar grāfu Dibarī viesojās Versaļas pilī, kur viņu pamanīja karalis Luijs XV. Un, ja iegūta karaļa patikšana, nepieciešams nostiprināt pozīcijas galmā – Luijs XV piespiedis viņu apprecēties ar grāfu Gijomu Dibarī, lai Žanna būtu tiesīga pastāvīgi atrasties galmā. Pārējais jau ir vēsture.

Foto: Vida Press

Viņas koķetā daba, nepaklausīgais raksturs un mīlestība pret Luiju XV padarīja grāfieni Dibarī par vienu no labāk zināmajām galmadāmām vēsturē. Kurtizānes dzīves līkločus, vājību uz greznību un naskumu Maivena prasmīgi attēlo arī filmā.

Džonija Depa atgriešanās uz lielā ekrāna pēc skandāliem

Nav noslēpums, ka Džonijs Deps pēdējos gados lielāko uzmanību izpelnījies nevis ar veikumu aktiermākslā, bet gan ar skaļo tiesāšanās prāvu ar bijušo sievu, aktrisi Amberu Hērdu. Pēdējoreiz Depu uz lielā ekrāna redzējām vien 2020. gadā, tāpēc Francijas karaļa Luija XV loma ir iespēja novērtēt izcilā aktiera atgriešanos pilnmetrāžas filmā. Šo varētu saukt par vienu no viņa "parastākajām" lomām, jo esam raduši Depu redzēt ekscentriskos tēlos kā jandalētāju Džeku Sperovu ("Karību jūras pirātu" franšīze), slepkavu Svīniju Todu un krāšņo Trako cepurnieku.

Deps nemaz nav bijis Maivenas pirmā izvēle. Sākotnēji viņa lomu piedāvājusi dažiem franču aktieriem, kas no tās atteikušies. Režisore jau zaudējusi cerību, licies, ka Žannas Dibarī projektam jāliek punkts, bet tad, 2019. gadā, scenārijs nonāca pie Depa komandas. Aktieris labprāt piekritis atveidot karali, nemaz neizlasot scenāriju. Francūži, protams, savā ierastajā manierē bija neapmierināti – kā tas būs, ka Francijas karali atveidos amerikānis? Taču satraukumam nav bijis pamata, Deps, lai gan ar akcentu, savas rindiņas filmā izrunā tekošā franču valodā pats.

Foto: Vida Press

Pēc dažiem gadiem, fonā virpuļojot skandāliem (tādu netrūka arī Maivenai), filmas uzņemšana bez aizķeršanās sākās 2022. gada vasarā. 11 nedēļu laikā tika uzņemts viss nepieciešamais materiāls. Jau 2023. gada maijā "Žanna Dibarī" atklāja 76. Kannu kinofestivālu. Filmas beigu titrus pavadīja septiņu minūšu ovācijas, kas aizkustināja Depu. Vai tā būs silti uzņemta atgriešanās arī ASV? To vēl redzēsim, jo Amerikas kinoteātros filmu plānots izrādīt vien šogad.

Skaties vēsturisko filmu "LMT Viedtelevīzijā" no 1. marta!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!