Foto: Nasimi Babaev

Atzīmējot Azerbaidžānas un Latvijas diplomātisko attiecību 30. gadadienu, no šī gada 16. maija līdz 15. septembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) sadarbībā ar Azerbaidžānas vēstniecību Latvijā un publisko akciju sabiedrību "Azerkhalcha" norisināsies unikālas kolekcijas izstāde "Atmiņas ģenētiskais kods. Azerbaidžānas paklāji".

Šī ir pirmā plaša vēriena Azerbaidžānas tekstilmākslas ekspozīcija Rīgā, kas paver padziļinātu ieskatu nacionālo aušanas paņēmienu pārmantojamībā un vienlaikus apliecina, ka šķietami tālais var kļūt tuvs, portālu "Delfi" informē DMDM pārstāvji.

Izstādē būs apskatāmi uzņēmuma "Azerkhalcha" darinātie paklāji, kura darbnīcās strādā dažādu paaudžu amatnieki. Azerbaidžānas paklāji ir pazīstami visā pasaulē ar to oriģinālo ornamentu, kompozīciju un krāsu risinājumu. Pavedieni, mezgli, raksti – azerbaidžāņu paklājs nav tikai estētiski baudāms interjera priekšmets, bet veselas tautas mūžs, kas austs gadu tūkstošos, norāda izstādes veidotāji.

Foto: Publicitātes foto

Paralēli ekspozīcija sniegs priekšstatu par Latvijas un Azerbaidžānas ornamentu līdzībām, atspoguļojot dažādus tautu mijiedarbes aspektus, vēsturiskās sakarības vai kopīgās tēmas, kas ietekmējušas abu valstu kultūru. Godinot latviešu lietišķās mākslas vecmeistaru Jūliju Straumi 150. jubilejā, izstādē integrēti vēl publikai neredzētie mākslinieka darbi, kas tapuši Azerbaidžānas teritorijā, – neatkārtojami paklāju raksti, kurus viņš fiksējis un kolorējis fotogrāfijās savu ekspedīciju laikā.

Izstādi papildinās īpaši sagatavotā izglītības un pasākumu programma, kas palīdzēs apmeklētājiem iepazīt Azerbaidžānas kultūras, vēstures un mākslas tradīcijas, novērtējot līdz šim neapjausto saikni ar Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!