Apgāds "Neputns" izdevis Imanta Lancmaņa grāmatu „Piektais bauslis. Gleznu cikls „Revolūcija un karš"". Grāmatas dizaina autore Ingrīda Zābere.

Kultūrvēsturiskā izpētē balstītās filozofiskās grāmatas „Piektais bauslis. Gleznu cikls „Revolūcija un karš"" iecere autoru nodarbinājusi kopš 1905.gada revolūcijas atceres laika pirms trim gadiem, kad plaši tika apspriests šis latviešu tautai tik nozīmīgais vēstures fakts. Vairākās presē publicētās esejās Imants Lancmanis dalījās pārdomās par šo fenomenu, skatot to plašākā, vispārcilvēciskā un ētiskā mērogā. Paralēli tapa astoņu gleznu cikls tikai šim māksliniekam raksturīgā, vēsturisku fotogrāfiju un baroka alegoriju daudznozīmības iedvesmotā valodā.

Grāmatā iekļautas gan atsevišķo darbu reprodukcijas, fragmenti, gan katras kompozīcijas saturiskajā darbībā ievedošs teksts un vizuālais materiāls, kas ļauj ieskatīties konkrēto kompozīciju tapšanas gaitā. Tas rāda izsmeļošu dokumentālā vēsturiskā materiāla bāzi, kas devusi pamatu katras figūras un figūru grupu veidolam, kā arī šodienas reālos cilvēkus - gleznas modeļus - iejūtamies tiem uzticētajās lomās. Darba tapšanas jēga un mērķis izklāstīti plašā Imanta Lancmaņa vēstījumā, kam izvēlēta intervijas forma.

2009. gada aprīlī skatītāju vērtējumam tiks nodots trīs gadus lolotais konceptuālais projekts - izstāde ar gleznu ciklu „Piektais bauslis. Revolūcija un karš" Latvijas Kara muzejā un krāšņais izdevums.

Grāmatu var iegādāties Latvijas Kara muzejā, labākajās Latvijas grāmatnīcās, galerijā „Istaba", izdevniecībā „Neputns" un
interneta veikalā
.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!