Norvēģijas vēstniecība sadarbībā ar Ziemeļu Ministru padomes biroju piedāvā aplūkot norvēģu rakstnieka Knuta Hamsuna 150.jubilejai veltītu izstādi, informēja Ziemeļu Ministru padomes biroja Rīgā kultūras padomniece Ginta Tropa.

Līdz oktobra beigām Ziemeļu Ministru padomes birojā būs skatāma Norvēģijas mākslinieka Hokona Gulvoga izstāde, kurā būs aplūkojams ilustrācijas pēc Hamsuna romāna "Pāns" motīviem.

Hamsuna romānā "Pāns" ir stāstīts par kādu mednieku vārdā Tomass Glāns. Kādu vasaru viņš pavada Ziemeļnorvēģijā, kur dabas skaistums ir īpaši valdzinošs. Tur viņš iemīlas jaunā sievietē, kuras vārds ir Edvarda. Viņu mīlestība ir postoša cīņa, kas beidzas katastrofāli.

Hamsuna romāni ir iespaidojuši miljoniem lasītāju visā pasaulē. Hamsuna personīgā dzīve, kurā bija kāpumi un kritumi, piedzīvota veiksme, pretestība un personīgās traģēdijas, bija tikpat dramatiska kā viņa sarakstītie romāni. Hamsuna pirmais romāns "Bads" tika izdots 1891.gadā, "Pāns" - 1894.gadā, bet viņa nozīmīgākais darbs "Zemes svētība" tika izdots 1917.gadā.

Daudzi Hamsuna darbi, kā, piemēram, "Mistērijas", "Viktorija", "Klaidoņi", "Augusts", "Loks noslēdzies", "Pa aizaugušām takām" ir tulkoti latviešu valodā.

1920.gadā Hamsuns par noveli "Zemes svētība" saņēma Nobela prēmiju literatūrā.

Norvēģu mākslinieka Hokona Gulvoga pazīstamākie darbi ir mākslas vēsturē labi zināmo, literāro tēmu attēlojumi, kuri ir vērojami gan viņa klusajās dabās, gan grupu portretos. Viņš ir arī veicis vairākus pasūtījuma darbus, tostarp Karaļa Haralda V portretu.

2008.gadā Gulvogam tika piešķirta Ziemeļu Kultūras fonda stipendija, kas tika ieguldīta ceļojošās izstādes organizēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!