Foto: Reuters/Scanpix

Beļģijas pilsētas Borināžas pašpārvalde nolēmusi atjauno ēku, kurā reiz 1878. gadā bija apmeties slavenais mākslinieks Vinsents van Gogs, un tajā iekārtot jaunu māksliniekam veltītu muzeju, raksta ārvalstu prese.

Šobrīd pussabrukušajā un gadu desmitiem ilgi neremontētajā namā Borināžā aizsākās van Goga interese par glezniecību. Jaunībā slavenais mākslinieks vēlējās kļūt par misionāru un izglītību ieguva protestantu misionāru skolā Briselē. Toreiz nelielā ogļraču pilsētiņa Borināžā bija viņa prakses vieta, kur gleznotājs pavadīja aptuveni pusgadu.

Vinsents van Gogs apmetās kāda fermera Žana Baptista Denisa ģimenes namā, kur arī tapa agrīnie mākslinieka zīmējumi. Ir zināms, ka eksistē seši šajā namā tapuši darbi, tomēr lielākā daļa zīmējumu un gleznu nav saglabājušies. Vēlāk mākslinieks pārvācās uz citu māju Borināžā, kur šobrīd jau atrodas Van Gogam veltīts muzejs.

Pēdējo 20 gadu laikā Žana Baptista Denisa nams nav ticis remontēts un šobrīd tas atrodas avārijas stāvoklī. Šobrīd tiek kārtotas īpašumtiesības, kas varētu aizņemt aptuveni pusgadu.

Kā raksta izdevums "The Art Newspaper", muzejs Van Goga cienītājiem durvis vērs 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!