Foto: AFP/Scanpix

ŠveicesMonas Lizas fonds” publiskai apskatei izlicis gleznu ”Aislevortas Mona Liza”, kas tiek uzskatīta par slavenās Leonardo da Vinči gleznas ”Džokonda” jeb ”Mona Liza” versiju, kuru, vēl pirms Luvrā aplūkojamā oriģināla tapšanas, gleznojis pats meistars, raksta ārvalstu prese.

Kā uzskata fonda speciālisti, ”Aislevortas Mona Liza” ir nepabeigta slavenā šedevra priekšgājēja, tomēr Leonardo da Vinči autorība tai oficiāli nav apstiprināta.

Jau kopš 16. gadsimta pastāv uzskats, ka Leonardo da Vinči radīja divas ”Monas Lizas” versijas. Kā uzsver ”Monas Lizas fonda” pārstāvji, glezna izlikta apskatei, lai rosinātu diskusiju, pievērstu visas pasaules mākslas zinātnieku uzmanību un stimulētu šīs gleznas izcelsmes pētniecību.

Tomēr arī mākslas ekspertu vidū domas par ”Aislevortas Monu Lizu” dalās. Vairāki ir apstiprinājuši, ka arī šo gleznu radījusi dižā Leonardo ota, taču daudzi oponē, sakot, ka šī ir tikai viena no da Vinči mācekļu radītajām kopijām.

Glezna nosaukumu dabūjusi pateicoties Londonas priekšpilsētai Aislevortai, kur 20. gadsimta sākuma mita mākslas darba īpašnieks, ievērojamais britu kolekcionārs Hjū Bleikers. Otrā pasaules kara laikā glezna tika pārvesta uz ASV, kur nonāca Bostonas mākslas muzejā. Kopš tā laika, mākslas darbs vairākkārt mainījis īpašniekus, taču beidzamos 40 gadus tas glabājas Šveicē.

Šveices ”Monas Lizas fonds” dibināts 2010. gadā, un tā galvenais mērķis ir pierādīt gleznas autentiskumu. Līdz šim notikušas vairākas ekspertīzes, tomēr vienotu zinātnieku viedokli tās nav panākušas.

Tiek uzskatīts, ka Leonardo da Vinči slaveno ”Monu Lizu” radīja aptuveni no 1503. līdz 1506. gadam. Šobrīd pasaule ir desmitiem noslēpumainā darba kopiju, kas tiek datēti gan ar 16. gadsimtu, gan vēlākiem laikiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!