Foto: DELFI
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" 4. oktobrī tika atklāta latviešu mākslinieka Jura Utāna personālizstāde "Utāns glezno un uzvar!" - groteska aktualitāšu interpretācija, kas trāpīgi akcentē iracionalitāti apkārt notiekošajā ikdienā.

Šī ir pirmā tāda mēroga Jura Utāna gleznu izstāde, kas apliecina 20. gadsimta 80. gadu otrajā pusē popularitāti guvušā mākslinieka radošā spēka pilnbriedu.

"Juri Utānu vienmēr ir interesējis sociāli aktuālais. Sociālisma laikā tās bija spēles ar padomju varu, kad sev svarīgo varēja izpaust tikai zemtekstos. Vēlāk, kad dzīvi vairs nekontrolēja ideoloģija un nebija iemesla kaitināt varu, Utāna simboli ieguva citu raksturu – tie vairāk sāka pieslieties "sirreālai realitātei", attālinoties no ikdienas un veidojot ironiskas un absurdas sižetiskas kombinācijas, kur mākslinieks filozofē par dzīves pamatvērtībām," raksta izstādes kuratore Diāna Barčevska.

Juris Utāns ir beidzis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu (1977) un LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (1984), studijas turpinājis PSRS Mākslas akadēmijas Eduarda Kalniņa un Borisa Bērziņa meistardarbnīcā (1987–1990). Kopš 1987. gada viņš ir Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes lektors.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!