Foto: F64
No 23.marta līdz 21.aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma mākslinieka-dizainera Valda Celma 70.jubilejai veltīta personālizstāde ""Pieskārieni – unikālais dizains, kinētika, fotomontāžas, plakāts".

Izstādē eksponēti vairāk nekā 60 darbi, kas radīti laika posmā no 20. gadsimta 60. gadu beigām līdz mūsdienām.

Kā vēsta mākslas zinātniece un izstādes kuratore Irēna Irēna Bužinska, par savdabīgu mākslinieka daiļrades vizītkarti kļuvis robežzīmes "Rīga" risinājums. Ekspozīcijai atlasītas vairākas skices, tehniskās un fotodokumentācijas, kā arī speciāli izstādei izgatavots burts "R" mērogā 1:2. Tādējādi apmeklētājiem tiek atgādināts par to, ka veiksmīgi dizaina projekti pārdzīvo savu laiku un ir pieņemami mūsdienās.

Valdis Celms (1943) beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Rūpnieciskās mākslas (Dizaina) nodaļu (1970). Ieguvis mākslas maģistra grādu (1999). Latvijas Mākslinieku savienības biedrs (1972) un Dizaineru savienības biedrs (1994). Sarīkojis kinētiskās mākslas izstādi "Forma. Krāsa. Dinamika" (1978, kopā ar Anduli Krūmiņu un Artūru Riņķi) un izstādi "Zīme. Telpa. Mīts" (1990, kopā ar Egonu Garklāvu).

Strādājis par Latvijas Kara muzeja galveno mākslinieku. Vienlaikus ar radošo darbību dizaina un kinētiskās mākslas jomās pētījis latvju rakstu zīmes. Radījis folkloras festivāla "Baltica" Latvijas karogu un simboliku (1991), līdzdarbojies kā zīmju simbolikas konsultants vairākos Dziesmu un deju svētkos. Bijis līdzinscenētājs un strādājis 2008. gada Dziesmu un deju svētku lieluzveduma "Izdejot laiku" radošajā grupā. Uzaicināts konsultēt arī šīgada deju svētku uzveduma izveidi. Valdis Celms ir sarakstījis grāmatu "Latvju raksts un zīmes" (2007), kas piedzīvojusi jau trešo izdevumu un ir tulkota arī lietuviešu valodā (2010).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!