Divi jauni čehu fotogrāfi Jakubs Skokans un Mārtins Tūma ir izveidojuši fotogrāfiju sēriju, kurā iemūžina mākslīgi veidotās dabas ainavas. Abi konceptuālās mākslas pārstāvji savus darbus fotografējuši dažādos Eiropas zoodārzos.

Mākslinieki norāda, ka šī dzīvniekiem radītā vide ir sistemātiski veidota no dabas materiāliem vai to imitācijām, kam pa vidu neizbēgami redzamas dažādas "ne-dabiskas" lietas, piemēram, caurules, durvis, kabeļi. Vienlaikus fonā bieži vien redzami dažādi sienu gleznojumi, kuri parasti ir idealizēti. Mākslīgās vides veidojumi, piemēram, klintis bieži redzami arī pie zoodārza celiņiem, kur dzīvnieku nemaz nav.

Mākslīgo dekorāciju mērķis galvenokārt ir palīdzēt parādīt skatītājam dzīvnieku, un to mērķis nav radīt mājīgāku vidi zvēriem, kā tas bieži tiek pārprasts. Līdz ar to dekorācijām zooloģiskajos dārzos ir tāda pati nozīme kā teātrī. Rezultātā tas, ko mēs varam vērot zooloģiskajā dārzā, ataino cilvēku idealizētās dabas ainavas, kādas mēs tās vēlētos redzēt. Abi fotomākslinieki uzsver, ka tādējādi viņu fotogrāfijas ir radītās, lai cilvēks vēlreiz apskatītos, kā viņš uztver vai vēlas uztvert dabu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!