Foto: Publicitātes foto
Bruklinā dzīvojošais amerikāņu mākslinieks Teds Lavsons sava jaunākā darba - "Spoks mašīnā" - veidošanai radījis printeri, kurš tintes vietā izmanto paša mākslinieka asinis. Turklāt tās nav iepildītas kādā traukā, bet pa tiešo tiek "pumpētas" no paša mākslinieka vēnas.

Mākslas darba tapšanai viņš sākotnēji radīja pašu printeri - mehānisko roku ar specifisku otiņu, kuru vada dators. Tas savukārt tika ieprogrammēts pēc noteikta algoritma uz liela laukuma veidot iepriekš tā atmiņā ievadītu attēlu.

"Savu mākslas darbu radīšanai vienmēr esmu izmantojis dažādas tehnoloģijas, un mans mērķis vienmēr ir bijis ar to palīdzību radīt kaut ko humānu un organisku. Es neaizraujos ar "selfiju" , un noteikti ne pilna auguma kailu "selfiju" uzņemšanu, taču, kad man radās ideja radīt mašīnu, kura manas asinis pa tiešo izmantotu attēla radīšanai, šķita, ka man jārada tieši tāds," stāsta mākslinieks.

Lavsons portālam "DesignBoom" norāda, ka viņš šādi veidotu darbu neuzskata par izdrukātu, bet uzzīmētu. Arī šajā darbā viņš pieļāvis un pēcāk atstājis vairākas robota "smadzeņu" un tā mehānisko daļu radītas kļūdas, kas redzamas kā nelieli traipi vai smērējumi. Tāpat mākslinieks pēc darba izdrukāšanas veicis nelielus papildinājumus.

"Vēlos norādīt saistību starp eksistenciālo cilvēcību un aizvien pieaugošo tehnoloģiju klātbūtni mums apkārt. Mēs tās ne tikai lietojam, bet esam no tām kļuvuši atkarīgi," skaidro Lavsons.

Jaunākais mākslas darbs būs apskatāms viņa personālizstādē Džozefa Grosa Galerijā Ņujorkā no 11. septembra līdz 4. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!