Latvijas Mākslinieku savienība aicina uz 39. ikgadējo vizuālās mākslas izstādi "Rudens 2014. Melnie suņi", kas ir unikāla iespēja aplūkot vienkopus šī brīža mākslas tendences Latvijā, vairāk kā 70 aktīvo mākslinieku jaunrades apkopojumā. Izstāde svētku laikā būs atvērta katru dienu un norisināsies līdz 2015. gada 6. februārim LMS galerijā 11. novembra krastmalā 35.

"Rudens" izstāde ir Latvijas Mākslinieku savienības ikgadēja tradīcija. Šī gada tematiskā ievirze izstādei ir "Melnie suņi", kas aicinājusi māksliniekus aizdomāties par cilvēku garīgajām mokām, par to, cik stiprus vai vājus tās mūs padara un provocējusi radošo inteliģenci uz atklāsmi mākslinieciskās izpausmēs. 

Tēma ir arī kā parafrāze par šo laikmetu, kad vājums sacenšas ar mākslas vitalitāti un spēku. Vajadzība pašizteikties, ir vienīgais ceļš kā sevi iedrošināt sociāli politisko un ekonomisko notikumu kontekstā, kas vedina uz intelektuālo stagnāciju.

Izstāde "Rudens 2014. Melnie suņi" kā mākslas darbu "antoloģija" apkopo vairāk kā 100 darbus glezniecībā, tēlniecībā, foto mākslā, instalācijās un citos mākslas veidos, kurus pēdējo trīs gadu laikā radījuši 76 profesionālie mākslinieki un mākslas studenti.

Izstādes ietvaros norisinājās konkurss, kura laikā iesniegtos darbus izvērtējusi profesionālu mākslinieku un mākslas zinātnieku žūrija: Igors Dobičins, Diāna Laguna, Iveta Feldmane, Uldis Pētersons, Diāna Kaijaka, Liene Grīnhofa.

Izstādes "Rudens 2014. Melnie suņi" žūrija, izvērtējot visus iesniegtos darbus, ir noteikusi LMS Balvas ieguvēju, kuram tiks dota iespēja rīkot personālizstādi LMS galerijā 2015.gadā. Par "Rudens 2014. Melnie suņi" uzvarētāju ir kļuvis Olgas Šilovas darbs "Tepiķis".

Kā stāsta Olga Šilova: "Instalācija"Tepiķis" sastāv no marmora oļiem un ģipsī veidotiem jaunpiedzimušiem kucēniem. Pirmajā brīdī visi instalācijas elementi izskatās vienādi, jo kalibrētu oļu estētika ļoti līdzīga ģipša materialitātei. Līdzīgi arī sunīšu un akmeņu izmērs un krāsa.

Ģeometriski precīzs elementu sakārtojums ir bezkaislīgs savā vienveidīgajā secībā. Dzīvas radības pielīdzinātas nedzīvam, kā radītie un tikai izsapņoti darbi, īstenotas un neīstenotas idejas, veiksmes un neveiksmes."

Žūrija, atzīmējot mākslinieciskās kvalitātes, ir noteikusi ne tikai uzvarētāju, bet izcēlusi arī autorus, kuru darbus varētu iekļaut Latvijas Mākslinieku savienības ceļojošajās izstādēs 2015.gadā: Olga Šilova "Tepiķis", Otto Zitmanis "Gribu redzēt sākumu", Aleksejs Koškins "...kā mani jānes", Agnija Ģērmane "Atkusnis", Sandis Brūniņš "Pašpasludināts stāvoklis", Ivonna Zīle "Bezmiegs", Aivars Gulbis "Koks", Madara Neikena "Tur", Genādijs Stepanovs "Lapa. 19 gab. stikla plastikā", Vladislavs Lakše "Vibrācija".

Izstādē "Rudens 2014. Melnie suņi" piedalās biedrības "Gaismas stars" studijas "Sava istaba" dalībnieki. Studija "Sava istaba" ir mākslas projekts, kas dod iespēju jebkuram interesantam, bet jo īpaši cilvēkiem ar garīgās veselības problēmām izpaust sevi kopā gleznojot, zīmējot un veidojot.

Studijas vadītāja Katrīna Gaile uzsver, ka šāda veida sadarbība kā starp Latvijas Mākslinieku savienību un studiju "Sava istaba", "rāda, ka ir iespējams caur mākslu veidot dialogu un sadraudzību, un iespējams palīdzēs nojaukt stereotipus un mazināt sabiedrībā pastāvošos aizspriedumus par cilvēkiem ar garīgās veselības saslimšanām".

Izstādes "Rudens 2014.Melnie suņi" norises laiks: 15.12. - 06.02.2015
Latvijas Mākslinieku savienības galerija, 11.novembra krastmala 35, Rīga
Galerijas darba laiks: no otrdienas līdz sestdienai plkst. 12.00 - 17.00
Svētku laikā katru dienu no plkst. 12:00 - 17:00

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!