Foto: Toms Taukulis
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā (otrajā stāvā) turpmāk būs aplūkojams gruzīnu izcelsmes amerikāņu mākslinieka Deivida Datunas (David Datuna) darbs "Latvijas karogs", kas ir dāvinājums Latvijai 97. dzimšanas dienā, portālu "Delfi" informē LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Mākslas darbs tika atklāts 10. maijā, klātesot Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Gruzijas vēstniekam Latvijā Teimurazam Džandžalijam (Teimuraz Janjalia) un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstniecei Latvijā Nensijai Bikofai Petitai (Nancy Bikoff Pettit).

2015. gada novembrī starptautiskā mākslas festivāla "Art Riga" atklāšanas pasākumā Datuna mākslas darbu pasniedza Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. Atbilstoši Valsts prezidenta kancelejas iniciatīvai mākslas objekts tiek deponēts LNB.

Foto: Toms Taukulis

Mākslas darba "Latvijas karogs" pamatā izmantotas pozitīvas un negatīvas optiskās lēcas, kas novietotas virs attēlu kolāžas, kurā redzami Latvijas vēsturē svarīgi notikumi, vietas un cilvēki cīņā par valsts brīvību.

"[…] Karogs ir katras tautas nacionālais simbols – arī mūsu sarkanbaltsarkanais karogs iemieso neatkarību un apņēmību būt brīviem un uzdrīkstēties. Šis mākslas darbs aicina katru ieskatīties ciešāk ne tikai sevī un savā valstī, bet arī tās vēsturē. Tas simbolizē Latvijas vēsturi un caur šiem briļļu stikliņiem palīdz labāk ieraudzīt mūsu valsti, kā arī cilvēkus un notikumus, kas ir palīdzējuši to veidot," Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Mākslinieks Dāvids Datuna ir dzimis 1974. gada 10. februārī Tbilisi, Gruzijā. Šobrīd viņš dzīvo un strādā Ņujorkā, ASV. Datuna ir guvis plašu atpazīstamību ar mākslas objektu sēriju "Miljonu viedokļi" (Viewpoints of Millions), kas pēta nacionālās identitātes simbolus un to nozīmes.

Šis dāvinājums īstenots sadarbībā ar starptautiskā mākslas festivāla "Art Riga" organizatoriem Gaļinu Maksimovu un Dagu Viduleju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!