Foto: Publicitātes attēls
Šā gada 16. jūnijā "Stūra mājā", Brīvības ielā 61, Rīgā tiks atklāta Latvijas Nacionālā arhīva speciālistu veidota virtuālā izstāde "Vēlēšanas bez izvēles". Izstādē būs atrodami dokumenti par 1940. gada 14. - 15. jūlija Saeimas "vēlēšanām", kā arī 1941. gada 12. janvāra PSRS Augstākās padomes "vēlēšanām" Latvijā.

Daļa no izstādē apskatāmajiem arhīva dokumentiem jau agrāk ir bijuši zināmi vēsturnieku vidū un ir publicēti arī dažādos vēstures avotu izdevumos. Savukārt citi tiks publicēti pirmoreiz un līdz šim plašākai sabiedrībai tie nav bijuši zināmi. Sevišķi tas sakāms par dokumentiem, kas parāda ar šīm "vēlēšanām" saistītās represijas. Izstādē būs atrodams arī diezgan plašs tā laika fotodokumentu klāsts. To vidū būs fotogrāfijas gan no Latvijas Nacionālā arhīva fondiem, gan arī no 1940. - 1941. gada preses izdevumiem. Preses izdevumi izstādē ievietoti pateicoties Latvijas Nacionālās bibliotēkas Digitālās bibliotēkas "Periodika.lv" atbalstam.

Izstādē būs ievietota arī virkne 1940. - 1941. gada kinodokumentu. To starpā būs gan kādreiz pazīstamā PSRS kinodokumentālista Samuila Bubrika dokumentālā īsfilma "Padomju Latvija", gan arī vietējo kinodokumentālistu darbi – fragmenti no kinožurnāliem "Nedēļas Apskats" un "Padomju Latvija", kā arī daži citi kinomateriāli. Jāņem vērā, ka šie kinodokumenti ir tapuši okupācijas apstākļos, tādēļ faktiski tie attēlo ne tik daudz tā laika reālos apstākļus Latvijā, bet satur komunistu propagandas versiju par šiem notikumiem – Latvijas "darba tautas" "sajūsmu" par "plutokrātiskā režīma gāšanu", "Latvijas uzņemšanu Padomju Savienībā" utt.

Ja 1940. gada 14. - 15. jūlija Saeimas "vēlēšanas" līdz šim ir diezgan plaši aprakstītas gan pētījumos, gan arī atmiņās, tad par 1941. gada 12. janvāra PSRS Augstākās padomes "vēlēšanām" Latvijā publiski pieejamas informācijas līdz šim bijis daudz mazāk. Tādēļ izstādes veidotāji cer vismaz daļēji aizpildīt šo "robu".

Izstāde ir veidota kā atsevišķa interneta vietne un to varēs apskatīt no 2016. gada 16. jūnija adresē www.archiv.org.lv/velesanas1940

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!