Foto: LETA
Klātesot valsts prezidentam Raimondam Vējonim ar kundzi un citām amatpersonām, 16. jūnijā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē "Arsenāls" atklāta līdz šim plašākā un apjomīgākā Vācijas laikmetīgās mākslas izstāde "Gara radinieki. Vācu māksla, pēdējais pusgadsimts".

Kā informē LNMM pārstāvji, izstāde būs skatāma līdz 21. augustam, interesenti varēs iepazīties ar iespaidīgu Vācijas laikmetīgās mākslas panorāmu, ko veido 53 autoru 77 darbi – gleznas, zīmējumi, skulptūras, fotogrāfijas, videoinstalācijas un daži konceptuālās mākslas paraugi, kas tapuši laikposmā no 20. gadsimta 60. gadu beigām līdz mūsdienām.

Projekta nosaukums aizgūts no izcilā vācu rakstnieka Johana Volfganga fon Gētes (Johann Wolfgang von Goethe, 1749–1832) darba "Gara radinieki" ("Die Wahlverwandschaften", 1809).

Izlase tika izveidota, apzinot 45 dažādas kolekcijas – Vācijas izstāžu zāļu un muzeju fondus, kā arī vairāku mākslas kolekcionāru privātos krājumus Vācijā, Šveicē, ASV un Izraēlā. Izstādē eksponēto darbu autoru vidū ir tādi ievērojami vārdi kā Jozefs Boiss (Josef Beuys), Andreass Gurskis (Andreas Gursky), Anzelms Kīfers (Anselm Kiefer), Georgs Bāzelics (Georg Baselitz), Gerhards Rihters (Gerhard Richter), Neo Rauhs (Neo Rauch), Norberts Biskijs (Norbert Bisky), Villijs Zite (Willi Sitte), Zigmārs Polke (Sigmar Polke) un daudzi citi. Projekta nozīmību un vērienīgumu raksturo ne tikai mākslas darbu apjoms un lielie formāti, bet arī to vērtība, kas kopumā pārsniedz 100 miljonu eiro.

"Parādīt Vācijas mākslas nesenās vēstures milzīgo audeklu ar 70 vai vairāk darbu palīdzību ir gandrīz utopiski," stāsta projekta koncepcijas autors – pazīstamais mākslas kritiķis un starptautisko izstāžu kurators Marks Gisborns (Mark Gisbourne). "Ar ekspozīcijas sadalījumu četros blokos šī izstāde ir mēģinājums tuvoties relatīvi objektīvai ainai, iezīmējot galvenos vācu mākslas un kultūras aspektus, tēmas vai attīstības trajektorijas pēckara periodā. Es vēlējos Latvijas auditorijai sniegt ieskatu Vācijas mākslas daudzveidībā, lai šeit uz vietas varētu pētīt pasaulē slavenu meistaru jaunradi, baudot to nepastarpināti intīmā mijiedarbībā."

""Gara radinieki" – tas ir fantastisks, aizraujošs ceļojums vācu mākslā, pateicoties cilvēkiem, kas saprot un mīl mākslu," uzsver projekta vadītāja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule.

Foto: LETA

Uz izstādes atklāšanu Rīgā bija ieradušies vairāk nekā divdesmit mākslas darbu kolekcionāru, galeriju īpašnieku un muzeju speciālistu grupa no Vācijas, Itālijas un ASV, tostarp Endrjū un Kristīne Holi (Andrew and Christine Hall, "Hall Art Collection and Hall Art Foundation"), Ērika Hofmane (Erika Hoffmann, "Sammlung Hoffmann"), Anna Katrīna Vegenera (Ann Kathrin Wegener, "The Dieter Krieg Foundation" pārstāve), Jūlija Rusta (Julia Rust, "The ME Collection – Thomas Olbricht Collection" direktore), Antonio Kopola (Antonio Coppola, "Coppola Collection"), Edžidio Marcona (Egidio Marzona, "Marzona Collection").

Izstādes atklāšanu ar savu klātbūtni pagodināja arī daudzi eksponēto darbu autori – Betina Pustči (Bettina Pousttchi), Ruprehts fon Kaufmanis (Ruprecht von Kaufmann), Kristofs Brehs (Christoph Brech), Martins Asigs (Martin Assig), Norberts Biskijs (Norbert Bisky), Kristiāne Mēbusa (Christiane Möbus), Sabīne Horniga (Sabine Hornig), Filips Fīrhofers (Philipp Fürhofer), Tomass Floršics (Thomas Florschuetz), Mihaels Vēzelijs (Michael Wesely), Julians Rozefelts (Julian Rosefeldt), Gregors Hildebrants (Gregor Hildebrandt), Alicja Kvade (Alicja Kwade), Bernds Koberlings (Bernd Koberling), Olafs Nikolai (Olaf Nicolai), Martins Kobe (Martin Kobe).

Ar šo projektu tiek iezīmēts jauns posms Latvijas un Vācijas kultūras sakaru dinamikā, jo jūlijā izstādi apmeklēs Vācijas kultūras un mediju lietu ministre (Staatsministerin für Kultur und Medien / Federal Government Commissioner for Culture and the Media Germany) Prof. Monika Gritersa (Monika Grütters), un par to liecina arī lielā ieinteresētība, ko izrādīja Vācijas mākslas muzeji, galerijas, privātie kolekcionāri un paši mākslinieki, kas piekrita piedalīties projektā ar saviem labākajiem darbiem.

Foto: LETA

Izstādi pavada interesanta pasākumu programma – tikšanās ar nozares speciālistiem, ekskursijas, radošās aktivitātes. Sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā notiks paneļdiskusijas un sarunas ar un par izstādē iesaistītajiem māksliniekiem. Vācijas izdevniecība "Kerber" izdevusi plašu izstādes katalogu latviešu, vācu un angļu valodā, kurā publicēti projekta kuratora Marka Gisborna, "Künstlerhaus Bethanien" direktora Kristofa Tannerta (Christoph Tannert) un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Dr. habil. art. Ojāra Spārīša esejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!