Foto: Publicitātes foto

Šā gada laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit" programma viens darbs skatāms arī ārpus K.K. fon Stricka villas, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Par Florisa Šēnfelda darbu "Īss ieskats Damagomi grupas vēsturē" raksta mākslas zinātniece Šelda Puķīte.

Režisora Grānta Heslova filmas "Vīri, kas skatās uz kazām" (2009) sākuma titros parādās frāze "Šeit ir vairāk patiesības, nekā jūs varētu noticēt", jau īsi pēc pirmās epizodes norādot, ka cilvēka ticība spējai izskriet cauri istabas sienai nav tikai ekranizētā romāna autora Džona Ronsona un Holivudas filmu industrijas izdomas auglis. Filmas sižets ir būvēts, balstoties uz izbijušo ASV armijas pārstāvju sniegtajām intervijām par "Džedaju projekta" specvienību, kuras vadoņi, pielietojot ezotēriskas prakses un netradicionālus eksperimentus, apmācīja "īpaši apdāvinātus" kareivjus.

Pastāv konspirācijas teorija, ka šī 20. gadsimta 70. gadu beigās dibinātā specvienība pēc 9/11 traģiskajiem notikumiem Ņujorkā ir atkal atjaunota, kas nebūtu nekas pārsteidzošs, ņemot vērā to, cik maz mēs zinām par lielvaru slepenajām darbībām un cik spēcīga ir cilvēku vēlme ticēt paranormālajam krīzes situācijās.

Ticība pārdabiskajam un fikcijas kā fenomena ietekme uz cilvēka prātu ir tēmas, kas interesē arī Teksasas štatā dzimušo un pamīšus Londonā un Amsterdamā rezidējošo mākslinieku Florisu Šēnfeldu. Viņš savas idejas pārsvarā realizē performanču un video formātā, nereti abus medijus organiski sapludinot. Līdzīgi sociālantropologam, mākslinieks vāc faktus un veido intervijas, lai rezultātā samiksētu iegūto materiālu ar paša jaunradīto saturu, iegūstot smalki izvērptu fikciju jeb esošā un iztēlotā pelēko zonu. Pateicoties šai eksistenciāla un reizē amizanta rakstura interesei par ticību, mākslinieka uzmanības lokā nonāk dažādas entuziastiskas cilvēku grupas, kas piekopj spirituālisma prakses kā vudū un šamanismu, runā klingonu valodā (humanoīdu civilizācija ASV producētajā filmā "Zvaigžņu ceļš"), izspēlē brīvdabas lomu spēles (LARP) vai, izmantojot dažādas tehnoloģijas un eksperimentus, mēģina komunicēt ar dabu.

Laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 8" programmā sadarbībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju (PSMM) Šēnfelds prezentē projektu "Īss ieskats Damagomi grupas vēsturē".

Izmantojot tādus artefaktus kā fotogrāfijas, pastkartes, grāmatas, darba kostīmus un dažādas retro elektroierīces, ko autors papildina ar dokumentālā kino stilistikā veidotu filmu, tiek veidota fiktīva ekspozīcija par Kalifornijā dzīvojošas kopienas 50 gadus ilgušo vēsturi. Kā papildinājums projektam ir PSMM arhīvos uzietais materiāls par padomju laikos Latvijā darbojošos BioTron grupu, kas it kā nodarbojusies ar para-psiholoģisko efektu izpēti. Abas minētās grupas izmantojušas gan zinātniskus eksperimentus, gan ezotēriku, lai veidotu saziņu ar pasaules galveno sistēmas bloku – dabu. Lai gan šis projekts ir jāuztver kā rafinēta fikcija, rodas jautājums, kur beidzas realitāte un objektīvi fakti par mums zināmo pasauli un kur sākas ticība kaut kā nepierādāma eksistencei. Jūena Makgregora atveidotā žurnālista atziņa filmā "Vīri, kas skatās uz kazām" ir sekojoša, ka varbūt ticības spēks slēpjas vēlmē piešķirt mūsu dzīvei jēgu, pat, ja apzināmies, ka ticam kaut kam pilnīgi absurdam.

Florisa Šēnfelda darbs "Īss ieskats Damagomi grupas vēsturē" skatāms Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā līdz 24. septembrim laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 8" ietvaros. Muzejs atvērts otrdienās, trešdienās, piektdienās un sestdienās no plkst. 11.00 līdz 17.00, ceturtdienās no plkst.11.00 līdz 19.00, svētdienās un pirmdienās slēgts.

Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" rosina sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Katru gadu festivālam tiek izvēlēta jauna norises vieta – kāda no Rīgas tukšajām ēkām, tādā veidā iezīmējot tās potenciālu un iespējamās attīstības stratēģijas. Festivāls šogad pievēršas akupunktūrai kā metaforai mūsdienu sabiedrības sāpīgo punktu noteikšanai un pulcē aptuveni trīsdesmit latviešu un ārvalstu māksliniekus. Šogad "Survival Kit" notiek līdz 25. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!