Foto: Publicitātes foto
Šā gada 13. jūlijā plkst. 18:00 fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā (Kalnciema ielā 36/38) ar paša mākslinieka performanci tiks atklāta Ivara Grāvleja personālizstāde "Klusā daba'', portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji. Tā būs jau trešā izstāde projekta ''Ārup. Andris Grinbergs'' izstāžu ciklā, kura kuratore ir arī par Grinbergu topošās monogrāfijas autore Ieva Kalniņa.

Laikā no 15. jūnija radošu norišu platformā "MVT" Vasaras mājā norisināsies izstādes, izrādes un performances, kurās piedalīsies mākslinieki Andrejs Grants, Andris Eglītis, Helēna Heinrihsone, dzejniece Ināra Eglīte. Savukārt MVT Vasaras mājas sezonas noslēgumā no 24. augusta līdz 3. septembrim būs apskatāma kuratora Kaspara Vanaga veidota izstāde un notikums. Projekts norisinās ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Ivars Grāvlejs (1979) ir ieguvis maģistra grādu Prāgas Izpildītājmākslas akadēmijā, absolvējot fotogrāfijas nodaļu 2007. gadā. Mākslinieks pārkāpj robežas un vispārpieņemtus konceptus, tādējādi uzrādot dažādu konstrukciju smieklīgumu un bezspēcību, turklāt spēcīgi iedarbojoties uz mākslas vērotāju kā provokators. Ivars Grāvlejs ir skarbs ironizētājs, kurš lielākoties darbojas ar fotogrāfiju un video, izmantojot jau iepriekš radītus attēlus un filmas, mainot to kontekstus un nereti radot spilgtus kontrastus mākslā un subkultūru vizualizācijās. Mākslinieka daiļrade ir laikmetīga un procesuāla, un robežojoties ar huligānismu tuvinās fonda ''Mākslai vajag telpu'' izvirzītā šī gada laikmetīgās mākslas patriarha Andra Grinberga radošajam rokrakstam.

Līdz pat 9. jūlijam MVT Vasaras mājā apskatāma dzejnieces Ināras Kaijas Eglītes dzejas izstāde, savukārt6.jūlijā plkst. 18:00 tiks rādīta Laimas Žurginas filma "Neglītais pīlēns – cilvēka bērns", kas vēsta par Grinberga laiku strādājot palīgskolā Mazirbē, kā arī filma "Kaza kāpa debesīs" jeb "Kā mēs dzīvojām aiz dzelzs priekškara", kuras galvenie varoņi ir slavenās Vaļņu ielas kafejnīcas apmeklētāji. Pasākuma vakarā par redzēto komentāru sniegs un sarunu veidos režisore Laima Žurgina, projekta kuratore Ieva Kalniņa, kā arī mākslinieks Andris Grinbergs.

Savukārt sestdienu rītos bērni tiek aicināti veidot mākslas darbus radošajās darbnīcas sadarbībā ar mākslinieci Ūnu Laukmani un režisoru Reini Suhanovu. Šogad bērni darbosies dažādos medijos, par vienojošu elementu kļūstot lielajiem formātiem un saturiskām atsaucēm uz izstāžu ciklu "Andris Grinbergs. Ārup". Norises laiks - katru sestdienu no plkst. 11:00 līdz 14:00.

Izstāde "Klusā daba" apskatāma no 13. – 23. jūlijam. Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!