Foto: Publicitātes foto
Mākslas galerijā Apsīda no 2020. gada 13. augusta līdz 15. septembrim būs aplūkojama rotu mākslinieka Gunta Laudera personālizstāde "Ēdenes dārzs", portālu "Delfi" informē izstādes veidotāji.

Guntis Lauders ir viens no pamanāmākajiem un saistošākajiem vārdiem, runājot par rotu dizainu Latvijā. Viņa mākslinieka rokraksts, veidojies vairāku gadu desmitu pieredzē, reizē ir gan atpazīstams un monolīts, gan arī daudzpusīgs un vienmēr jaunus iespaidus, materiālus un formas meklējošs.

Guntim Lauderam ir svarīgi izmantot materiālus, kas ir izturīgi un ilgtspējīgi, kuru vērtība un estētika nezudīs, laikam ejot. Viņa radīto gredzenu, piespraužu, kaklarotu, aproču auskaru u.c. rotu pamatā ir sudrabs, zelts, dārgakmeņi, dzintars, fosilijas, mamuta ilknis, kokosrieksta miza, koraļļi un pērles, sarkankoks un melnkoks, kas savienoti un izstrādāti, izmantojot klasiskās juveliermākslas tehnoloģijas.

Mākslinieks kā noteiktu savas daiļrades atskaites punktu veido personālizstādi ik pēc pieciem gadiem (iepriekšējās – "Dāmu paradīze", 2015, un "Zudušo galmu meklējot", 2010, abas galerijā "Putti"), uz kuru top jaunas rotu grupas. Arī izvēlētie ekspozīciju nosaukumi nav nejauši, bet gan atspoguļo tiekšanos pēc elegances, izsmalcinātības, kas cieši savīta ar interesi par dabas formām, smalkām detaļām un faktūrām. Guntis Lauders stāsta, ka jaunās izstādes nosaukums "Ēdenes dārzs" izvēlēts tā plašās nozīmes un simbolikas dēļ. Šo idillisko dārzu apdzīvojuši dzīvnieki un dažādi putni, tajā auguši koki, krūmi un puķes, to apūdeņojusi sazarota upe. Līdzīgi arī izstādē redzamajās rotu grupās ieraugāmas gan ūdens un zemūdens pasaules tēmas, gan debesu sfēra ar putniem, gan florāli motīvi un vāzes.

Kā galvenos iedvesmas avotus jauno rotu grupu tapšanai Guntis Lauders min divus – pagājušā gada braucienu uz renesanses kultūras dzimteni Florenci un nonākšanu tiešā kontaktā ar agrās renesanses un renesanses meistaru darbiem (ne par velti sākotnēji bijis plānots izstādei dot nosaukumu "Lauders satiek Džoto"), kā arī 2019. gada Minerālu mesi Hamburgā.

Šoreiz personālizstādē, papildinot tur redzamās rotas, būs eksponētas arī darba procesa skices, kas tapušas, dzīvojot lauku mājās Vecpiebalgā. Tās atklās radošos impulsus, ideju metamorfozes un gala domas izkristalizēšanos. Gunta Laudera rotās apvienojas vieglais un gaisīgais ar pamatīgo, iztēles brīvība ar smalku precizitāti, tīri laukumi ar piesātinātām, krāšņām joslām. Tāpat arī izstāde ļaus skatītājam ieraudzīt rotu tapšanu no agrīnas skices līdz pat izstrādātam galarezultātam.

Guntis Lauders (1965) ir absolvējis Tallinas Mākslas Universitātes Metāla dizaina nodaļu (1992) un ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā (2005). Kopš 1993. gada rīkojis personālizstādes Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Vācijā un Ziemeļvalstīs, piedalījies daudzās starptautiski un vietēji nozīmīgās grupu izstādēs Latvijā, Eiropā, ASV, Krievijā, Japānā. Viņa radītās rotas atrodas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijā Rīgā, Kaļiņingradas Dzintara muzejā Krievijā, kā arī daudzās privātkolekcijās visā pasaulē, kā nozīmīgāko minot "Thierry-de-Saint Rapt" kolekciju Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!