Foto: F64

Ceturtdien, 10. septembri, durvis plašākam apmeklētāju lokam vēris jaunais mākslas centrs "Zuzeum" – mecenātu Jāņa un Dinas Zuzānu izlolota kultūrvieta, kas iekārtota kādreizējās korķa fabrikas telpās Lāčplēša ielā 101, vietā, ko pēdējās desmitgadēs pazina kā "Sapņu fabriku".

"Zuzeum" iecerēts kā Zuzānu apjomīgās kolekcijas mājvieta. Jaunais mākslas centrs tiek pieteikts kā abu mākslas kolekcionāru un mecenātu investīcija Latvijas un visa Baltijas jūras reģiona mākslas infrastruktūrā. Tā dibināšanas mērķis ir Latvijas mākslas popularizēšana starptautiskā kontekstā, radot vietu sarunām un kultūras apmaiņai.

Pirmā izstāde, ko apmeklētājiem jaunatklātajā mākslas centrā iespējams aplūkot, ir Zuzānu kolekcijas jaunieguvmu izlase. Ekspozīcijā iekļauti pavisam 43 dažādu mākslinieku darbi – turklāt vietējās mākslas autoritātēm, kā Dace Lielā, Frančeska Kirke, Miķelis Fišers un Andris Eglītis, līdzās likti Igaunijas, Krievijas, Indijas, Dienvidāfrikas, ASV, Vācijas, Somijas un citu valstu mākslinieku darbi. To vidū pat tādi pasaulslaveni vārdi kā serbu māksliniece un performanču meistare Marina Abramoviča un Džefs Kūnss – viens no šā brīža dārgākajiem dzīvajiem māksliniekiem. Visi izstādē apskatāmie darbi tapuši pēc 2000. gada. Atklāšanas izstādes kuratore – Ieva Zībārte.

Foto: F64

Pēc 2020. gada pirmajā pusē notikušās pārveides "Zuzeum" apmeklētājiem ir pieejamas divās izstāžu zālēs ar 1100 kvadrātmetru platību, skulptūru dārzs, kafejnīca, muzeja veikals un jumta terase. Tiek solīts, ka mākslas centra izstāžu programmu papildinās ekskursijas, lekcijas, meditācija, kino un DJ vakari.

Ar vairāk nekā divdesmit tūkstošiem dažādu žanru mākslas darbu Zuzānu kolekcija ir skaitliski lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija pasaulē. Tās kodolu veido 19. gadsimta beigu māksla un 20. gadsimta pirmās puses klasiskais modernisms, 1950.–1980. gadu māksla padomju varas periodā, kā arī mūsdienu Latvijas mākslinieku darbi. Kolekcijā ir pārstāvēti gan zināmi mākslinieki, gan mākslas autsaideri un disidenti.

Arvien augoša ir Zuzānu kolekcijas starptautiskās mākslas daļa, kuras pamatā ir spilgta Krievijas nonkonformisma mākslas izlase un starptautiskā mūsdienu glezniecība, skulptūra un dekoratīvā māksla. Jaunais virziens kolekcijas attīstībā nodrošinās Latvijas mākslai starptautisku kontekstu un platformu aktīvam dialogam ar starptautisko mākslas kopienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!