Foto: Māris Ločmelis
Rīgā, Laubes namā, Baložu ielā 20a no 24. septembra līdz 24. oktobrim būs aplūkojama izstāde "Paštrokšņi". Tās galvenā varone ir sieviete, kura ir piedzīvojusi vēzi.

Izstādes dalībnieku sastāvu veido izstādes iniciatore Paula Tisenkopfa, rakstniece Inga Gaile, fotogrāfs Māris Ločmelis, video mākslinieks Rolands Briedis, dizainere Tatjana Raičiņeca, kuratore Kristīne Liniņa.

Kā "Delfi" informē izstādes veidotāji, nosaukums "Paštrokšņi" tapis, atsaucoties uz vācu rakstnieka Gintera Grasa tāda paša nosaukuma eseju krājumā "Par beidzamību". Viņi skaidro - izstādē par "trokšņiem" tiek dēvētas ietekmes, kurām ik dienu ir pakļauti simtiem, tūkstošiem cilvēku.

"Cilvēks bieži nespēj sadzirdēt savu īsto balsi, jo tā ir izšķīdusi trokšņos – klišejās, vecāku kontrolē, ikdienas varmācībā, jābūtībās, ietekmēs, pareizībās, bailēs no sociālās nāves. Izstādē balss, kura mums katram kaut kur ir, ir nosaukta par "paštroksni"," stāsta izstādes veidotāji.

Izstādes galvenā varone ir sieviete, kura ir piedzīvojusi vēzi. Runājot par vēzi, viņa saka: "Varbūt tā ir mana vienīgā iespēja izlauzties, atmosties, atdzimt." Vēlmi izlauzties var tulkot kā mūsdienu cilvēka centienus racionalizēt visu, pat vēzi, bet varbūt tā tomēr ir iespēja atrast apkārtējo trokšņu jūrā savu "paštroksni". Izstāde ir mēģinājums izstāstīt slimību ne tikai kā fizisku, bet arī kā garīgu notikumu. Garīgajam ietverot ne tikai labo un pacilājošo, bet arī visu to, kas apbēdina, šokē, izbiedē, samulsina.

Izstāde norisināsies Laubes namā, otrajā stāvā, Baložu ielā 20a. Ēkas pirmajā stāvā, kā arī izstādi pavadošajā programmā būs iespēja diskutēt par sievietes veselību Latvijā, sabiedrībā valdošo slimības stigmatizēšanu, kā arī iepazīties ar informāciju par krūts vēzi un profilaktiskajām pārbaudēm. Daļa no programmas tiks īstenota 2021. gada oktobrī, kad ik gadu Latvijā un pasaulē tiek atzīmēts Krūts veselības mēnesis. Pavadošajai programmai interesenti aicināti sekot līdzi vietnē pastroksni.lv, kā arī sociālajos tīklos "Facebook" un "Instagram".

Ieeja izstādē par ziedojumiem. Saziedotie līdzekļi tiks novirzīti labdarības fondam "Rozā vilciens", palīdzot nodrošināt atbalstu sievietēm Latvijā ar krūts vēža diagnozi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!