Foto: Veronika Simoņenkova
Ar dažādām aktivitātēm mākslas stacijā "Dubulti" 26. augustā sākot no pulksten 10.00 tiks atklāts jauno mākslinieku projekts "Tagadismi un runas par formu", portālu "Delfi" informēja projekta kuratore Inga Šteimane.

""Tagadismi" ir "attiecību projekts" tādā ziņā, ka tas meklē mākslas darba potenciālu sadarbībai šeit un tagad. Vienlaikus "Tagadismus" var salīdzināt ar psihoterapijā praktizētām afirmācijām, kas vērstas uz to, lai ietekmētu domāšanu un apliecinātu, ka dzīvē ir arī labās lietas, pat ja mēs šobrīd tā nejūtamies. Pašreiz dzīvojam blakus drausmīgajam Ukrainas karam, kas pusgada laikā mainījis globālo perspektīvu. "Tagadismu" mākslinieki savu enerģiju velta labākas, laimīgākas pasaules vīzijām," par projektu stāsta kuratore Inga Šteimane.

"Tagadismus un runas par formu" kopš 13. jūlija īsteno Kristiāns Iesalnieks, Andris Ratnieks (dj Plastix), Liene Lintere, Kintija Avena, Veronika Simoņenkova, Elīna Salnāja, Sāra Marija Nudiņa un Artūrs Bogdanovs. Sešas nedēļas katru dienu kāds no māksliniekiem strādāja Mākslas stacijā "Dubulti" un radīja savu darbu Tomasa Hiršhorna iniciētā projekta "ART=SHELTER" / "MĀKSLA=PATVĒRUMS" realizētajā vidē un konceptuālajā struktūrā.

Tomass Hiršhorns ir laikmetīgais mākslinieks, kurš pārveidojis publiskās telpas mākslu, akcentējot trauslumu un ekskluzivitātes kritiku. Viņa mākslā sastopamais kartons, līmlenta, putuplasts, polietilēna plēve un plastmasas krēsli, kā arī dialogs, mainīgums, simbolisms, trauslums, empātija, cerība un nenogurstoša iekļaujoša attieksme kļuvuši par jauno mākslinieku materiāliem un kontekstiem "Tagadismos".

Klātbūtnes un radīšanas procesā, kas noslēdzas 26. augustā, ikvienam interesentam ir iespēja piedalīties rīta un pēcpusdienas tiešraidēs, bet vakarā uzdejot "Mirkļdisko". Pavasarī, strādājot Tomasa Hiršhorna vadībā, "Tagadismu" autori kļuva par savveida "formu" jeb grupu, kas spēja radoši strādāt cits cita realitātē, to nesagraujot, bet gan pielietojot, turpinot, papildinot un iemīlot.

"Tagadismos" ir radusies ekspresīva poēma-performance (Kristiāns Iesalnieks), ir tapusi Ukrainas kara bēgļu fotoportretu sērija, kurā vasarīgi ģērbtos cilvēkus nevar sajaukt ar atpūtniekiem (Veronika Simoņenkova), ir īstenoti zibakcijai līdzīgie "Mirkļdisko" (dj Plastix - Andris Ratnieks) Dubultos, Slokā un Majoros. Lēmumu horeogrāfija un priekšmetu funkciju deviācija radījusi Elīnas Salnājas instalācijas, bet Kintija Avena dokumentē objekta glābšanas operāciju, novirzoties no antropocentrisma dzīļu ekoloģijas virzienā. Simboliskus humānisma cildinājumus modernās, klasiskās un popārtiskās tradīcijās radījuši Liene Lintere, Artūrs Bogdanovs un Sāra Marija Nudiņa. Projekta koncepcijas autore un kuratore ir Mākslas stacijas "Dubulti" vadītāja Inga Šteimane.

Projekts "Tagadismi un runas par formu" Mākslas stacijā "Dubulti" norisinās līdz 25. septembrim katru dienu no pulksten 9.00 līdz 17.30. Tikpat ilgi turpinās Tomasa Hiršhorna projekts "ART=SHELTER" / "MĀKSLA=PATVĒRUMS". Ekskursijas kuratores vadībā 28. augustā pulksten 16.00, 3. septembrī pulksten 16.00 izstāžu zālē un tiešsaistē. Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!