Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā piektdien, 3. martā, pulksten 16 atklās pavasara izstāžu sezonu ar Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Žaka Šapiro darbu izlasi un vēl pieciem spilgtiem un zīmīgiem mākslas projektiem.

Gleznotājs Žaks Šapiro, īstajā vārdā Jakovs Šapiro, piedzima Krievijas impērijas Vitebskas guberņas Dinaburgā jeb šodienas Daugavpilī. 1925. gadā pārcēlās uz Franciju un pievienojās Parīzes mākslinieku kolonijai "La Ruche" ("Spiets"), kur 20. gadsimta 20.–30. gados dzīvoja un strādāja tādi nākamie mākslas ģēniji kā Modiljāni, Pikaso, Šagāls un Ležē. Visi kopā viņi veidoja tā saucamo Parīzes skolu, bet Šapiro izdevās radīt pašam savu neatkārtojamu mākslas pasauli ar neparastām formām un spilgtām krāsām, kas joprojām raisa mākslas pazinēju, kolekcionāru un galeriju interesi.

Rotko centra kūrētā izstāde "Pārnākšana: Žaks Šapiro" ir tapusi sadarbībā ar mākslas kolekcionāru Šmuelu Tacu (Ņujorka, ASV), apliecinot mākslinieka nozīmīgo vietu pasaules mākslas vēsturē un atgādinot par viņa izcelsmi, vēsta Rotko centra pārstāvji.

Rotko centra kuratoru interese par Žaka Šapiro daiļradi aizsākās brīdī, kad radās iespēja papildināt centra krājumu ar diviem viņa oriģināliem un vienu no tiem eksponēt kolekcijas izstādē "Atrasts kolekcijā". Pavasara sezonā skatītāju vērtējumam tiks piedāvāta jauna kolekcijas izstāde – "Saprātīga būtne", izceļot gaismā arī citas Rotko centra krājumā atrodamās mākslas pērles.

Pavasara izstāžu sezonā iekļauta arī Latgales reģiona mākslinieku konkursa izstāde, kas šogad aizrit ar nosaukumu "Trāpīts desmitniekā". Tā tiek rīkota jau desmito reizi un aizsāk Rotko centra desmit gadu jubilejas svinības.

Tāpat Rotko centra jaunajā sezonā būs aplūkojamas poļu mākslinieka Pjotra Skovrona abstrakti reprezentatīvās grafikas izstādē "Interferences", fotogrāfa un mākslinieka no Austrālijas Ralfa Kerles izstāde "Netveramais cildenums", kā arī franču fotogrāfa Uriela Morgenšterna daiļrade izstādē "Par Rotko un Sulāžu: Klusuma krāsa".

Pavasara izstāžu sezona apmeklētajiem būs pieejama līdz 2023. gada 21. maijam. Izstāžu sezonas atklāšanas pasākuma laikā 3. martā, no pulksten 16, jaunās izstādes varēs skatīt bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!