Foto: AFP/Scanpix
Alus cenas šogad Jāņu periodā nav būtiski mainījušās, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, aģentūra BNS uzzināja, aptaujājot Latvijas alus darītavas.

Dažas alus darītavas ražošanas izmaksu pieauguma dēļ cenas gada laikā ir nedaudz palielinājušas, taču citas to vēl nav darījušas.

Latvijas lielākās alus darītavas "Aldaris" komunikāciju direktore Laura Krastiņa aģentūrai BNS norādīja, ka alus cenas Jāņu periodā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu nav būtiski mainījušās. "Viena būtiska iezīme gan ir novērojama – tirgū vairs nav lielas cenu atlaides ekonomiskajam alus segmentam, kas bija iepriekšējos gados. Tas, iespējams, liecina par alus tirgus pakāpenisku atveseļošanos, kad patērētāji atkal iegādājās savu iecienīto un mīļāko alu un mazāk skatās uz atlaidēm," sacīja Krastiņa.

Vienlaikus viņa atzina, ka alus tirdzniecības rādītājus ir grūti prognozēt, jo šogad brīvu dienu svētku svinēšanai ir mazāk nekā pērn. "Katru gadu alus pārdošanas apmēri Jāņos būtiski pieaug. Taču precīzus alus pārdošanas apmērus gan uz Jāņiem pašlaik vēl ir grūti prognozēt, jo salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad brīvdienas bija daudz garākas, šogad svētku brīvdienas ir tikai divas," paskaidroja "Aldara" komunikāciju direktore un piebilda, ka arī laika apstākļi būtiski var ietekmēt alus patēriņu. "Esam gan novērojuši, ka cilvēki pēdējās dienās arvien aktīvāk sāk gatavoties svētkiem, aktīvi iegādājoties arī savu iecienīto alus šķirni," minēja Krastiņa.

Savukārt Latvijas otras lielākās alus darītavas "Cēsu alus" produktu grupas vadītāja Ilona Riekstiņa aģentūrai BNS pavēstīja, ka šogad "Cēsu alus" alus cenas ir kļuvušas vidēji par 3–4% augstākas nekā pērnajos Jāņos. "Sadārdzinājums ir saistīts ar izejvielu cenu pieaugumu," teica Riekstiņa.

Vienlaikus viņa apliecināja, ka, neskatoties uz mazāku brīvo dienu skaitu, arī šogad Jāņos uzņēmums prognozē līdzīgus alus pārdošanas rādītājus kā pērn. "Neraugoties uz mazāku brīvdienu skaitu, šogad Jāņos prognozējām līdzīgus alus pārdošanas apmērus kā pērn, jo pieredze liecina, ka tieši Līgo dienā alus patēriņš ir vislielākais," norādīja "Cēsu alus" produktu grupas vadītāja.

Arī "Piebalgas alus" valdes priekšsēdētāja Ināra Dūklava atzina, ka, salīdzinot ar pagājušā gada Jāņu periodu, šogad alus cenas ir nedaudz pieaugušas. "Tieši uz Jāņiem cenas nav palielinātas, taču saistībā ar ražošanas izmaksu pieaugumu apmēram par diviem santīmiem cenas kopš aprīļa ir pieaugušas," sacīja Dūklava.

Viņa gan atzina, ka ir grūti prognozēt, kā šogad Jāņu brīvdienās veiksies ar alus tirdzniecību. "Patlaban varam tikai pateikt, ka ar izlejamā alus tirdzniecību pie alus darītavas veicas labi, dienas sākumā bijām pagājušā gada attiecīgā perioda līmeni sasnieguši, bet diena vēl gara priekšā," pastāstīja Dūklava.

Bet "Bauskas alus" valdes loceklis Vladimirs Barskovs apliecināja, ka uzņēmumā ražotā alus cenas nav pieaugušas. "Cita lieta ir akcijas un tirgotāju uzcenojums. Uzņēmums savu pārdošanas cenu nav mainījis, taču to, kas notiek veikalā, es nevaru garantēt," paskaidroja Barskovs.

Viņš arī norādīja, ka alus pārdošanas rādītājus šajās svētku brīvdienās ir grūti prognozēt. "Tas ir atkarīgs no laika apstākļiem. Šīs nedēļas "Bauskas alus" apgrozījuma rādītāji gan ir labāki nekā pērn pirmssvētku nedēļā, taču, ja nedēļas nogalē būs labi laika apstākļi, tad arī, lai gan šogad brīvdienu ir mazāk nekā pērn, alus pārdošanas rādītāji būs labāki nekā pagājušajā gadā," klāstīja "Bauskas alus" valdes loceklis.

Arī dzērienu ražotāja "Cido grupa", kurā ietilpst "Lāčplēša alus darītava", ģenerāldirektors Marijus Kirstuks (Marijus Kirstukas) teica, ka alus cenas, salīdzinot ar pagājušā gada Jāņu periodu, nav pieaugušas.

Savukārt runājot par alus pārdošanas rādītājiem Jāņu brīvdienās, Kirstuks prognozēja, ka tie šogad būs zemāki nekā pērn. "Līdzšinējā pieredze liecina, ka rezultāti ir būtiski atkarīgi no laika apstākļiem, kā arī svētku perioda ilguma. Piemēram, šajā gadā vasaras saulgriežu svētki notiks nedēļas nogalē bez papildu brīvdienām. Līdz ar to prognozējams, ka pārdošanas apmēri šogad būs mazāki nekā svētku laikā pagājušajā gadā," paskaidroja "Cido grupas" ģenerāldirektors.

"Valmiermuižas alus" pārstāve Elīna Kuzmina sacīja, ka "Valmiermuižas alus" alus šogad maksā tikpat, cik pagājušajā gadā.

Viņa arī prognozēja, ka Jāņu periodā alus darītavas produkcijas pārdošanas apmēri būs ļoti labi. "Grūti teikt, taču šķiet, ka pārdots tiks viss, kas ir sabrūvēts. Pieprasījums ir liels, taču jaudas nav mainījušās. Katru mēnesi tiek saražotas 95 tonnas alus, un izskatās, ka viss tiks pārdots. Veikaliņā pie uzņēmuma jau kopš rīta cilvēki stāv rindā, arī Rīgā uz brīdi bija izbeigušies krājumi, bet steidzāmies tos papildināt," informēja Kuzmina.

Arī Užavas alus darītavas "Zaksi" direktore Irēna Pumpure norādīja, ka "Zaksos" ražotajam alum cenas nav palielinātas un tas šogad Jāņu periodā maksā tikpat cik pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!