Foto: Publicitātes foto
Kinoteātrī "Splendid Palace" ar piemiņas brīdi plkst.18:00 tiks atklāta operatora Agra Birzuļa (1969. - 2011.) piemiņas izstāde "Kino vientulība", portālu "Delfi" informē Nacionālā Kino centra pārstāvji.

Agris Birzulis ir iepriekšējā ''Lielā Kristapa'' laureāts, saņēmis balvu kā labākais spēlfilmu operators. Arī šajā gadā festivālā piedalās viņa filmētas filmas, kā profesionāls meistardarbs izceļama dokumentālā filma ''Pareizi uzlidot''.

Paralēli darbam kino, Agris vienmēr ir fotografējis. Viņa fotogrāfijas satur to pašu īpašo dokumentālo estētiku, skaudro patiesību apvienojumā ar pārlaicīga skaistuma izjūtu, kas raksturīga viņa filmētajiem kadriem. Fotogrāfijas ir pašvērtība, mākslas darbi, kas izceļami un novērtējami gan kā konceptuāla izstāde, gan kā cieņas izrādīšana. Izstādē ir izvietota kaste ar Agra kopētajām fotogrāfijām no dažādiem laikiem un dažādu filmu uzņemšanas. Ikviens ir aicināts tās skatīt un izvēlēties sev par piemiņu.

Lai iemūžinātu Agra piemiņu, tuvinieki vēlas uzstādīt pieminekli. Arī kolēģi un draugi var piedalīties tā tapšanā. Katrs var iegādāties kādu no izstādes darbiem par simbolisku samaksu – 20 latus, ziedot naudu personoski piemiņas pasākumā vai pārskaitīt uz Dāvja Birzuļa (060194-10112) kontu: LV13HABA0551033045743. Piemineklis tiks uzstādīts maija beigās, laikā, kad Agris no mums aizgāja.

"Par spīti tam, ka kino tradicionāli tiek uzskatīts par kolektīvu mākslu, tā radītāji bieži ir izcili vientuļnieki. Šī, par biedējošu uzskatītā īpašība – vientulība – ir gan traģiska, gan cēla. Vientulība un ilgošanās ir vienīgās īpašības, bez kurām nevar tapt patiesa māksla – teicis kāds izcils mākslinieks. Agra Birzuļa mīļākā grāmata bija ''Sirds ir vientuļš strēlnieks'', viņš ļoti vēlējās, lai kāds to ekranizētu un viņš varētu filmēt. Tam nebija lemts piepildīties, taču Agris ir izdarījis daudz. Viņš zināja, kas ir vientulība, ilgojās un ļoti mīlēja kino. Par to arī šī izstāde – par vientulību, kino un ilgām, kas rada patiesu mākslu," par izstādes koncepciju raksta tās veidotāji.

Agris Birzulis un viņa darbi ir kā Latvijas četrdesmitgadnieku kino paaudzes drāmas spilgts paraugs – viņam bija liels talants un vēlme strādāt, taču nācās samierināties ar to, ko piedāvā pieticīgā Latvijas kino realitāte. Samierināties, strādāt un ilgoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!