Jau pāris gadus notikumi publiskajā telpā ar uzskatāmu konsekvenci ir parādījuši, ka pašreizējā Latvijas autortiesību pārvaldība nespēj un nevēlas nodrošināt taisnīgu un korektu autoru darbu digitālā izmantojuma uzskaiti un pārvaldi.

Darbu aprite tiek kavēta un nepamatoti ierobežota, jo nepastāv vienotas un skaidras sistēmas, kā izmantotos darbus reģistrēt, uzskaitīt un aprēķināt atlīdzību autoriem par to izmantojumu. Autori netiek informēti par viņu darbu izmantojuma statistiku un darbu izmantotājiem nav skaidrības, vai viņu samaksātā atlīdzība nonāk līdz pašiem autoriem.

Jaundibināmās organizācijas nosaukums – Autoru tiesību biedrība – aicina pavērt jaunu perspektīvu uz autortiesību jautājumu. Autoriem ir tiesības ne tikai saņemt taisnīgu atlīdzību par darbu izmantošanu, bet arī tiesības būt lasītiem un uzklausītiem, nevis uzstāties tukšā auditorijā.

Vēloties aktualizēt arvien lielāku iegūstošā digitālā formāta nozīmi mākslas darbu apritē un sakārtot darbu izmantojuma kontroli, esam nolēmuši dibināt organizāciju, kas risinātu darbu aprites jautājumus digitālajā vidē.

Kā galvenos Autoru tiesību biedrības mērķus esam noteikuši:

- Iniciēt nepieciešamos likumdošanas grozījumus. Organizēt diskusiju ar autoriem, kultūras iestādēm un darbu izmantotājiem un atrast Latvijai piemērotākos risinājumus darbu aprites nodrošināšanai digitālā vidē.

- Izstrādāt (sadarbībā ar partneri – tehnisko izstrādātāju) pārvaldības rīku un mehānismu, kas ļautu fiksēt darbu izmantošanas uzskaiti digitālajā vidē.

- Izstrādāt standartus un tehnisko risinājumu darbu digitālai licencēšanai, nodrošinot autoriem iespēju pārvaldīt darbu izmantojuma apmērus un formātu (audio, video, modifikācija, izmantošana ar atsauci u.c.) un saņemt taisnīgu atlīdzību atbilstoši to izmantojuma apjomam. To var formulēt arī citādi, proti – organizācija sadarbosies ar tiesībsargājošām institūcijām un sekos līdzi, lai darbi bez taisnīgas atlīdzības netiktu ļaunprātīgi izmantoti.

- Nodrošināt autoriem, kultūras organizācijām un komersantiem iespēju individuāli pārvaldīt savu darbu digitālo izmantojumu, piekļūstot pārvaldības rīkam un administrējot to.

- Nodrošināt pārvaldības platformas administrāciju to maksimāli automatizējot, tādējādi nodrošinot zemas izmaksas, maksimālu atbilstību aktuālajam darba izmantojumam laikā un augstu datu uzskaites precizitāti.

Biedrības juridiskā dibināšana paredzēta tuvākās nedēļas laikā.|

Ieceri dibināt Autoru tiesību biedrību atbalsta: Reinis Tukišs, Nora Ikstena, Liāna Langa, Māris Bērziņš, Jānis Rokpelnis, Arvis Kolmanis, Gundega Repše, Ingmāra Balode, Agnese Krivade, Andra Neiburga, Aivars Eipurs, Pēteris Draguns, Pauls Bankovskis, Ieva Lešinska, Viesturs Rudzītis, Inga Gaile, Ieva Struka, Kārlis Vērdiņš, Ilmārs Šlāpins, Andra Manfelde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!