Foto: Romans Kundeckis

Šā gada 21. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace" tiks atklāts starptautiskais kinofestivāls "Baltijas pērle", kas šogad svin 23. pastāvēšanas jubileju. Festivāls ilgs sešas dienas, kuru laikā skatītājus priecēs 23 dažādas un spožas filmas.

Filmas, kuras būtu jāredz festivālā "Baltijas pērle", izvēlas molekulārbiologs un televīzijas raidījumu vadītājs Juris Šteinbergs, kurš regulāri apmeklē eksperimentālās mūzikas festivālus, kā arī seko līdzi pasaules kino jaunumiem.

Zinātnieks un kultūras cienītājs atzīst, ka "Baltijas pērles" programma ir plaša, bet, "ja būtu jāiet uz tikai trim filmām, tad tās būtu šīs".

Skaistās dienas Aranhuesā

Atbildot uz jautājumu par to, kādēļ izvēlas tieši šo filmu, Juris Šteinbergs atbild lakoniski. "Pirmkārt, Vims Venderss. Otrkārt, Niks Keivs". Vendersa jaunākā drāma, kuras scenārijs tapis pēc Pītera Handkes lugas motīviem, iezīmē Vendersa un izcilā mūziķa Nika Keiva sadarbības svaigāko posmu. Spilgtākais piemērs abu mākslinieku sadarbībai ir 1987. gada filma "Der Himmel über Berlin", kas saņēmusi "BAFTA" apbalvojuma nomināciju kā labākā kinolente svešvalodā.

Pēterburga. Tikai ar mīlestību

"Renāta Ļitvinova parasti asociējas ar kvalitāti; pārējās dāmas gan man nav labi zināmas, bet varētu būt interesanti," par vairāku režisoru veidoto filmu vēsta Šteinbergs. "Pēterburga. Tikai ar mīlestību" veidojušas septiņas režisores, kopā radot "atzīšanos mīlestībā vienai no skaistākajām pilsētām pasaulē – Sanktpēterburgai."

Jaunkundze

Parka Čan Vuka jaunākā filmā "Jaunkundze" skatītājiem piedāvā vizuāli iespaidīgu un žanriski daudzveidīgu piedzīvojumu. Slaveno spriedzes filmu "Oldboy" (2003) un "Thirst" (2009) autors filmā "Jaunkundze" no jauna pierāda, ka Dienvidkorejas kino ir nopietns spēlētājs pasaules filmu tirgū.

Šogad "Baltijas pērle" piedāvā skatītājiem daudzveidīgu programmu, kas ir orientēta uz aktuāliem, intelektuāli rosinošiem un vēsturiski nozīmīgiem kinodarbiem, kopainā sniedzot visaptverošu priekšstatu par kino valodas attīstības gaitu. Īpaša uzmanība veltīta kino mākslai kā kultūras telpas un laika veidotājai un atspoguļotājai, kas ļauj dziļāk izprast ētiskās, estētiskās un politiskās pārmaiņas sabiedrībā. Ar pilnu festivāla programmu iespējams iepazīties festivāla mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!