Šī gada 1.oktobrī notika Starptautiskā arhitektu, ainavas arhitektu un pilsētplānotāju plenēra "LU Botāniskā dārza atdzimšana un nākotnes vīzijas", kas norisinājās no 27.septembra līdz 30.septembrim, rezultātu paziņošana.
Par plenēra uzvarētājiem profesionālā žūrijas komisija izvēlējās Igaunijas arhitektu biroja "SALTO" (arhitekti Maarja Kask, Ralf Looke, Karli Luik) izstrādāto piedāvājumu dārza attīstībai. Pēc žūrijas domām, igauņu arhitekti piedāvāja visoptimālāko ideju klāstu, kas respektē gan Botāniskā dārza līdzšinējo attīstību, gan iezīmē drosmīgas nākotnes attīstības vīzijas. Otro vietu žūrija piešķīrusi Latvijas un Beļģijas apvienotajai komandai – arhitektu birojam "Free Space" (Beļģija, arhitekti Christian Vermander, Liesbeth De Smet) un SIA "Depo projekts" (Latvija, arhitekte Inga Bruzgule).

Plenērā piedalās arhitektu biroju komandas no vairākām valstīm – SAL Planungsgruppe GmbH (Vācija), Buro Voor Vrije Rulmte (Office For Free Spaces) (Beļģija) sadarbībā ar SIA Depo Projekts (Latvija), Pook Architekts Ltd (Somija), SALTO architectural office (Igaunija), Vl.Neilands Arhitekts (Latvija).

Konkursa darbi līdz 10.oktobrim ir apskatāmi Latvijas Universitātes centrālās ēkas (Raiņa bulvāris 19) vestibilā, blakus garderobei.

LU paspārnē jau devīto gadu desmitu zaļo vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā teritorija ir daļa no Rīgas zaļās rotas ar kultūrvēsturisku vērtību. Tajā ir saglabājušās vairākas 18.–19. gadsimta ēkas – valsts nozīmes koka arhitektūras pieminekļi. Dārza kolekcijās ir augu sugas un to kultūrformas gan no Latvijas, gan no dažādām eksotiskām zemeslodes vietām.

Laika gaitā ir mainījušies dārza vaibsti, teritorija un darbības akcenti. Pēdējos gados, veidojot jaunas ekspozīcijas, īpaši tiek domāts par vietējās floras bagātību demonstrēšanu. Tāpat kā citos botāniskajos dārzos, arī te arvien lielāka vērība tiek veltīta sabiedrības izglītošanai, lai cilvēki iegūtu zināšanas par augiem, to nozīmi un izmantošanas iespējām. Pasaulei kļūstot atvērtākai, LU Botāniskais dārzs pakāpeniski iekļaujas starptautiskās botānisko dārzu apvienībās, uzņemoties atbildību rīkoties saskaņā ar pasaulē noteiktiem botānisko dārzu mērķiem un tādējādi sekmējot dabas daudzveidības saglabāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!