Septembra sākumā pēc divu gadu pārtraukuma pie klausītājiem atgriezies Arizonas kolektīvs "Calexico", ar radošo duetu Džonu Konvertino un Džoiju Bērnsu priekšgalā, piedāvājot jaunu amerikāņu alternatīvā country albumu. Tas tapis līdzdarbojoties virknei domubiedru, atgādinot cik plašs un ietilpīgs šis žanrs patiesībā ir.

Vērtējums:image

Calexico 'Two Silver Trees' $sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/Calexico_TwoSilverTrees.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Calexico 'House of Valparaiso' $sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/Calexico_HouseOfValparaiso.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Calexico 'El Gatillo (Trigger Revisited)' $sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/Calexico_ElGatillo.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Teju vai sapinoties visos žanriskajos apzīmējumos ar prieku varu paziņot, ka tas, kas atskanēs jūsu atskaņotājos brīdī, kad tajā būs ielikta šī plate – būs vecais, labais "Calexico", ne pārāk eksperimentāls, bet pietiekami alternatīvs Arizonas country, vesternu mūzikas, Džonija Keša un Meksikas pierobežas ietekmēts indie roks.

Albuma ierakstā piedalījušies jau agrāk ar "Calexico" vīriem strādājušie domubiedri 'Iron and Wine' jeb Semjuels Bīms (Abi projekti kopīgi 2005. gadā izdeva minialbumu 'In The Reins'), "Tortoise" basģitārists Dags Makkombs, dziesminiece Pieta Brauna (Pieta Brown) un citi. Īpaši jāuzsver spāņu ģitārista Hairo Zavalas (Jairo Zavala) piedalīšanās, kurš vēl vairāk ienesusi spāniski runājošo valstu mūzikas autentiskumu "Calexico" skanējumā.

Līdztekus citām ietekmēm minams arī grupas dalībnieka Džoija Bērnsa ceļojums pa Dienvidameriku, īpaši Čīli. Albumu ievadošā dziesma 'Victor Jar's Hands' stāsta par čīliešu dzejnieku, dramaturgu un politisko aktīvistu Viktoru Haru, kuru uzskatu dēļ nogalināja Pinočeta režīma laikā. Kā intervijā stāsta Bērnss – Viktors Hara Čīlē joprojām simbolizē radošu drosmi un uzdrīkstēšanos. Ceļojumu turpina arī spokainā 'House of Valparaiso' (Valparaiso ir Augusto Pinočeta dzimtā pilsēta) un instrumentālais skaņdarbs 'El Gatillo'.

"Calexico" jaunais albums piedāvā liegas un izsmalcinātas noskaņas, bez liekiem uzsvariem uz atsevišķiem radiohitiem un arī bez atmiņā paliekošiem muzikāliem motīviem. Pašpietiekama un neuzbāzīga mūsdienu amerikāņu mūzika, vienā no labākajām izpausmēm kāda pieejama. Lai jūs nebiedē žanriskais apzīmējums country, tas ir visai attāls no tā žanra, kas lielākoties mums varētu saistīties ar ādas vestītēm, dziesmiņām par aizgājušo meiteni, aizbēgušo prērijas zirgu vai līnijdejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!