Foto: AFI
VSIA "Latvijas koncerti" piedāvātais cikls "Lieldienu koncerti" noslēdzās 22.aprīlī Rīgas Domā ar programmu "Kančeli, Karlsons un Perts Lielajā Piektdienā", kur vienkopus varēja baudīt gruzīnu komponista Gija Kančeli (Giya Kancheli), latviešu komponista Jura Karlsona un igauņu komponista Arvo Perta (Arvo Pärt) skaņdarbus. Koncertā piedalījās Latvijas Radio koris, orķestris "Sinfonietta Rīga", soliste Ieva Parša un diriģents Sigvards Kļava.

Jau tuvojoties Rīgas Domam varēja manīt cilvēku plūsmu, kas devās uz šo koncertu. Pie ieejas Rīgas Domā izveidojas divas rindas. Vienā rindā stāvēja cilvēki, kas vēl tikai steidza iegādāt biļetes, bet otrā rindā tie, kas to jau bija izdarījuši laicīgi un tagad gāja ieņemt savas vietas.

Koncertā tika atskaņots Perta skaņdarbs "Ādama žēlabas" ("Adam's Lament"), kas bija šī darba pirmatskaņojums Latvijā un Kančeli skaņdarbs "23.psalms" ("Psalm 23").

Kā koncerta kulmināciju var minēt pašmāju komponista Karlsona skaņdarba "Adoratio" pirmatskaņojumu. Kā pats komponists izteicās, skaņdarba mūzika ir kā meditācija ar vairākiem attīstības viļņiem. Šis ir komponista septītais sakrālais skaņdarbs.

Šis koncerts parādīja, ka tiek apmeklēti ne tikai Ziemassvētku koncerti, bet arī citiem svētkiem veltītie pasākumi. Koncerts bija plaši apmeklēts un brīvas palika tikai dažas vietas. Ieradušies bija gan gados vecāki klausītāji, gan gados jauni klausītāji, gan vietējie iedzīvotāji, gan ārzemju viesi. Koncertu apmeklēja arī Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu, Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, kā arī pats komponists Juris Karlsons.

Interesantākie momenti koncerta laikā bija starp katra skaņdarba pēdējām notīm un publikas aplausiem, kad pēc skaņas likās, ka visi klausītāji pēkšņi sakustas savos krēslus un pasaka kādu vārdu blakussēdētājam. Radās sajūta, ka skaņdarbu laikā neviens pat īsti neelpoja.

Pēc katra skaņdarba klausītāji veltīja mūziķiem aplausus, bet izskanot pēdējām šī koncerta notīm aplausi bija divtik skaļi un liela daļa publikas pat cēlās kājās. Tai pat laikā nebeidzoties visiem aplausiem liela daļa publikas uzreiz jau devās uz izeju klusējot.

Katrs klausītājs no koncerta izgāja ar savām pārdomām un sajūtām, kuram tās bija pozitīvākas, kuram varbūt ne tik, bet pilnīgi vienaldzīgo noteikti nebija.

DELFI piedāvā biļetes apmaiņā pret jūsu reportāžu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!