Foto: F64
Strauji tuvojas vasaras saulgrieži un arī šogad Latvijas ļaudis daudzviet visā valstī priecēs Jāņu pasākumi.

Šogad īsāko nakti Latvijas cilvēki aizvadīs 21. jūnijā, bet Līgo vakars un Jāņi tradicionāli tiks svinēti 23. un 24. jūnijā.

Jau izsenis zināms, ka Jāņu priekšvakarā cilvēki vāc dažādas puķes, no kurām pin vainagus un liek tos galvā, dzied dziesmas, sien sieru, darina alu, lec pāri ugunskuram un, protams, meklē papardes ziedu.

Lai apzinātu svinību vietas un spētu sagatavoties Līgo vakaram, portāls "Delfi" piedāvā Latvijas Līgo svētku pasākumu apkopojumu.

Svētku pasākumu saraksts tiks papildināts ar jaunām ziņām par ielīgošanas pasākumiem un Jāņu svinēšanu visā Latvijā.

Ielīgošanas pasākumi Rīgā

Šogad Rīgā notiks vairāki ielīgošanas pasākumi, uz kuriem tiek aicināti gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi.

Jāņu ielīgošana Bastejkalnā sāksies 19.jūnijā un ilgs no pulksten 18 līdz pulksten 21. Tajā piedalīsies folkloras kopas no Rīgas un Latvijas novadiem. Pasākumā varēs baudīt Jāņu skaņas un noskaņas - mītiskos Jāņus, Jāņu zāles, vainagus, kalnus, uguns ratus, tradicionālos ēdienus. Ieeja pasākumā - bez maksas.

Centrāltirgū ielīgošana - sambas un disko ritmos

22. jūnijā, sagaidot Līgo svētkus, Centrāltirgū notiks ielīgošana līdz šim nebijusi ielīgošana. Neparastajā ielīgošanas pasākumā savas labākās dziesmas dziedās populārā televīzijas šova "OKartes Skatuve" dalībnieki Kašers un Marta, aizrautīgu atraktivitāti demonstrēs karnevāla ritmos muzicējošā apvienība "Samba de Riga" ar velotriku meistaru Jāni, svētku noskaņojumu bītboksa stilā uzjundīs grupa PER. Ritmiskais un līdz šim vērienīgākais Centrāltirgus ielīgošanas pasākums izskanēs amatnieku un mājražotāju tirdziņa ietvaros, kas Latvijas lielākajā tirgus placī norisināsies no 21. – 23. jūnija, bet Vidzemes tirgū 21. un 22. jūnijā.

Centrāltirgus Nēģu laukumā organizēs dažādas aktivitātes saistībā ar zivju un jūras produktu nozīmi uzturā. Pie īpašās žurnāla "Māja" recepšu sienas ikvienam būs iespēja iepazīstināt un ieintriģēt citus ar savu iecienīto zivs vai jūras produktu recepti un balvā saņemt žurnāla "Māja" pusgada abonementu. Ikviens klātesošais varēs izvērtēt savus ēšanas paradumus kopā ar uztura speciālistu. Azartiskajiem Centrāltirgus apmeklētājiem ir sagatavota orientēšanās spēle "Zivju paviljons", aicinot labāk iepazīt ne vien jūras, bet arī upju un ezeru produktus. Visbeidzot, pie Rīgas domes Labklājības departamenta telts būs iespējams nobaudīt īstu uz ugunskura gatavotu zivju zupu, kopā ar labas garšas konsultantu Kasparu Vendeli mācīties gatavot veselīgus ēdienus no zivs un jūras produktiem, kā arī piedalīties Latvijā ražotu sieru degustācijā, nosakot titula "Jāņu siers 2012" ieguvēju.

Savukārt Centrāltirgus Sakņu paviljonā būs iekārtots Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūta stends, kurā būs iespējams degustēt institūtā izgudrotos un no Latvijas izejvielām ražotos unikālos produktus, kā arī saņemt institūta vadošo darbinieku konsultācijas par veselīga uztura, skaistumkopšanas un citiem jautājumiem. Savukārt, no plkst. 12.00 – 13.00 ikvienam būs iespējams apmeklēt profesora Dmitrija Babarikina minilekcijas par enerģijas dzērieniem, kakao un šokolādes ietekmi uz veselību, kā arī uzzināt par sarkano biešu ietekmi uz veselību.

Visā Līgo svētku pasākuma laikā tiks izspēlēta Līgo svētku viktorīna, kuras ietvaros zinošākie tiks pie Līgo dāvanām – siera, kvasa un alus.

Jāņu ielīgošana Rakstniecības un mūzikas muzejā sāksies 19.jūnijā, pulksten 17.30 ar pasākumu "Dziesmu klade" - Līgo dziesmas dziedās un citiem mācīs Ilmārs Mežs, Zane Šmite un Inese Mičule. Noslēgums Pils laukumā. Ieeja pasākumā - bez maksas.

"Trejdeviņi padomi Jāņu svinēšanā" Rīgas Tehniskajā universitātē - 19.jūnijā, pulksten 18.30 Mazajā zālē notiks Ērikas Mālderes grāmatas "3 x 9 Jāņi" prezentācija. Piedalās folkloras draugu kopa "Savieši". Ieeja pasākumā - bez maksas.

19. jūnijā, pulksten 20 Lielajā zālē - šsākās nakts danči kopā ar "3x3 danču klubu" Ilgas Reiznieces vadībā. Sadziedāšanās kopā ar folkloras draugu kopu "Savieši" un Māru Mellēnu. Ieejas maksa 1 - 3 lati.

Ielīgošana Rīgas Jūgendstila muzejā sāksies 20.jūnijā, pulksten 15 ar folkloras kopas "Budēļi" koncertu. 21. jūnijā, pulksten 16 notiks koklētāju ansambļa "Teiksma" koncerts. Ieejai pasākumā derīga ieejas biļete muzejā. Iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 67181465.

Jāņu ielīgošana Latgales priekšpilsētā - 20. jūnijā no pulksten 19 līdz 21 Pļavnieku parkā. Piedalās folkloras kopa "Rija", tautas deju kolektīvi "Bramaņi" un "Videnieki". Ieeja - bez maksas.

Savukārt 21. jūnijā no pulksten 18 līdz 23.30 Ķengaraga parkā uzstāsies tautas deju kolektīvi "Brāmaņi" un "Videnieki", grupa "No pusvārda", ansamblis "Tirkiz-band", Rīgas teātru aktieri.
Pasākumu vada Guntis Skrastiņš. Ieeja pasākumā - bez maksas.

Ielīgošana Rīgas Latviešu biedrības nama vestibilā - radošā darbnīca "Prieku pinu vainagā" 20.jūnijā, no pulksten 15 līdz pulksten 22.

Tautas lietišķās mākslas studijas "Rezēda" radošajā darbnīcā ikviens varēs apgūt Jāņu vainagu, kroņu, ziedu un lapu vītņu darināšanas mākslu
Dalības maksa 2,5 lati.

Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos

20. jūnijā, pulksten 19 Torņakalnā – Jāņa Akuratera un Ojāra Vācieša muzeja dārzā kopā ar folkloras kopu "Skandinieki".

21. jūnijā, pulksten 19 Grīziņkalna parkā ielīgošana kopā ar folkloras kopām "Dandari" un "Krulla".

22. jūnijā, pulksten 12 Čiekurkalna tirgū ielīgošana kopā ar Baumaņu ģimenes kapelu.

22. jūnijā, pulksten 19 Āgenskalnā – Eduarda Smiļģa teātra muzejā kopā ar
kapelu "Hāgenskalna muzikanti". Ieeja pasākumos - bez maksas.

Ielīgošana pie kultūras pils "Ziemeļblāzma" - "Lieli ļaudis, mazi ļaudis, visi gaida Jāņu dienu!" pasākums sāksies 21.jūnijā, pulksten 16. Piedalās: deju kolektīvi "Bitīte", "Auda", koklētāju ansamblis "Pūt, vējiņi", senioru koris "Rudens dziesma", bērnu vokālais ansamblis "Nāriņa". Pasākumu vada aktieris Normunds Bērzs. Ieeja pasākumā - bez maksas.

Ielīgošana Iļģuciemā kultūras centra "Iļģuciems" pagalmā notiks 21.jūnijā no pulksten 17 līdz pulksten 19. Piedalās kultūras centra amatierkolektīvi. Vada Iveta un Vidvuds Medeņi. Zāļu tirgus, kur varēs iegādāties amatniecības izstrādājumus, veltes no Latvijas laukiem, 21. jūnijā no pulksten 16 līdz pulksten 20, bet 22. jūnijā no pulksten 10 līdz pulksten 17.

Ielīgošana Imantā pie Kultūras centra "Imanta" sāksies 22. jūnijā no pulksten 18 līdz pulksten 23. Piedalās: folkloras kopa "Silavoti", deju kolektīvs "Imanta", vokālais ansamblis "Harmonija Rīgai", jauktais koris "Namejs", sieviešu koris "Līga", bērnu deju kolektīvs "Mazais Andžiņš", pūtēju orķestris "Fanfara". Balli spēlē grupa "Kompromiss". Ieeja pasākumā - bez maksas.

"Līgodama Jāņu diena nāca" VEF Kultūras pilī ieskanēsies 22. jūnijā, pulsten 17. Piedalās: deju kolektīvi "Saime" "Videnieki", "Gatve 2. iespēja", TDA "Gatve", "Bramaņi", "Sendancis", ansamblis "Rīgas Pantomīma", VEF Kultūras pils Drāmas kopa, folkloras kopa "Rija", kori "Dzīne", "Fenikss", "Senrīga", "Atvasara", "Vefieši" un "Teika". Ieeja pasākumā - bez maksas.

Svētku darbnīca Rīgas Porcelāna muzejā

No 12. līdz 17. jūnijam un no 19. līdz 22. jūnijam no pulksten 12 līdz pulksten 15 būs iespēja apgleznot dekoratīvus un praktiskus porcelāna izstrādājumus ar Līgo tēmai veltītiem dekoriem. Dalības maksa 1,51 lats līdz 5,04 lati. No 5. līdz 30. jūnijam - ekspresizstāde "Līgo porcelānā. Ieejas maksa - 0,5 lati līdz 1 lats.

'Suitu tirgus' Kalnciema kvartālā

22. jūnijā no pulksten 16 līdz pulksten 22 Kalnciema kvartālā atklās "Suitu tirgu", kura viesus priecēs arī etnogrāfiskais ansamblis "Suitu sievas".

Pulksten 21.30 - koncertuzvedums "Jāņu nakts mistērija".

Piedalās: jauniešu koris "Mūza", Kristīne Kārkle-Puriņa (vijole, balss), Zane Šmite (balss), Ilze Grunte (ģitāra), Ilmārs Puriņš (bungas), Ainārs Majors (bass).

Zāļu tirgus Doma laukumā

22. jūnijā no pulksten 9 līdz pulksten 17 Doma laukumā būs Zāļu tirgus.

Tajā notiks amatniecības, lietišķās mākslas un lauksaimniecības izstrādājumu tirdzniecība. Doma laukumā šogad tirgosies 300 amatnieki, Jāņu zāļu, siera, maizes, dārzeņu, zivju un gaļas tirgotāji. Desmitos tirgu svinīgi ieskandinās pūtēju orķestris. Galvenais sierzinis, dejzinis, dziesmzinis un Jāņzinis - aktieris Intars Rešetins, liks dziedāt Līgo dziesmas, mudinās vaiņagus pīt, lauku labumus garšot un tirgoties līdz pat vēlai pēcpusdienai.

Apmeklētājus priecēs arī kultūras programma ar Rīgas pilsētas amatierkolektīvu un profesionālu izpildītājmākslinieku piedalīšanos. Šogad Zāļu tirgū par labu noskaņojumu tirgus placī rūpēsies Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", Tautas deju kolektīvi "Teiksmiņa", "Gatve", "Ačkups", "Austris", "Dancītis", "Dzīpariņš" un diriģenta Ārija Šķepasta koru grupa, kā arī Bērnu vokālie ansambļi "Momo" un "Magonīte", Senioru koru grupa un folkloras kopa "Rija".

Tur krāsainai Latgales keramikai glazūra podiem un svečturiem būs dzidri zeltaina kā medus un zila kā debess. Tirgus smaržos pēc vasaras un Jāņu siera ar dejām, dziesmām un priecīgas kopā būšanas. Alu, sieru un žāvētu gaļu saimnieks vedīs uz Zāļu tirgu, zemenes un rabarberus no pašu dārza. Arī zvejnieki taisās uz tirgu, lai pircējiem galdā liktu kūpinātas reņģes, lučus, vimbas, salakas, brekšus, karpas un zandartus.


Līgosim krastmalā!

23.jūnija vakarā rīdziniekus un pilsētas viesus aicina līgot krastmalā no pulksten 17 līdz pieciem rītā. Pasākumā būs trīs skatuves ar lustīgu dziedāšanu un dancošanu.

Tautas tradīcijas kopā ar folkloras kopu "Ceiruļeits", Raimonda Paula lieluzvedums "Līgo, Rīga!" kopā ar ceremoniju orķestri "Miers un Bērziņš", kori "Kamēr" un diriģentu Māri Sirmo, tautas deju ansambli "Rotaļa", dziedātājiem un aktieriem Viktoru Lapčenoku, Žoržu Siksnu, Gunti Veitu, Valteru Frīdenbergu, Mariju Bērziņu, Andri Bērziņu, Jāni Paukštello, Hariju Spanovski un citiem.

Pasākuma viesiem dziedās un spēlēs arī Liene Candy, Normunds Rutulis, grupas "Labvēlīgais tops", "Sīpoli", "Turaidas roze", "6.Jūdze", "Musiqq", "PeR", kā arī Latvijas Nacionālā teātra aktieru grupa "O!Kartes" jaunieši un DJ Roberts Lejasmeijers.

Pasākuma organizētāji sola, ka ugunskuri sildīs līdz pat saullēktam.

Tradicionālie Jāņi Dzegužkalnā

Dzegužkalnā 23.jūnijā varēs līgot no pulksten 20 līdz pieciem rītā.

Svētkus ieskandinās Zemgales jauniešu folkloras kopa "Tarkšķi". Par svētku noskaņu gādās arī Liepājas aktrišu folkloras kopas "Atštaukas" dalībnieces ar Jāņu uzvedumu.

Par līksmību gādās "Rīgas danču klubs" un viesi - dancotāji no Viļņas un Tartu.

Visu nakti nenogurstoši spēlēs Latgales tautas mūzikas kapela "Dziga", bet saullēkta sagaidīšana plānota kapelas "Hāgenskalna muzikanti" snieguma pavadībā.

Jāņu nakts tradīcijas līgotājiem piedzīvot palīdzēs Jāņu tēvs un Jāņu māte - Iveta un Vidvuds Medeņi.

Ieeja Līgo pasākumos bez maksas.

‘Dzelzs vilks’ ‘Jaunajos Jāņos’ Siguldā

Grupa "Dzelzs Vilks", Siguldas novada dome un Cēsu alus ielūdz līgot Siguldā "Jaunajos Jāņos", klausoties "Dzelzs vilka" mūslaiku tautas mūziku un smelties spēkus sentēvu rituālos un no sirds izkustēties Jāņu nakts dančos.

Par Līgo svētku iesildīšanu "Jaunajos Jāņos" rūpēsies dīdžejs Uldis Rudaks un jauniešu postfolka grupa "SulA", uz latviskiem rituāliem un Jāņuguns iedegšanu līgotājus aicinās fokloras kopā "Putni", īpašas video projekcijas "Dzelzs vilka" koncertprogrammai veidos mākslinieks Pēteris Brīniņš. Par lustīgu Līgo vakara gaisotni gādās "Cēsu alus" un zāļu tirdziņš, bet kārtīgi Jāņu danči līdz rīta gaismai gaidāmi kopā ar grupu "Bellaccord".

"Dzelzs vilka" ikgadējā mūslaiku tautas dziesmu koncertprogramma "Jaunie Jāņi" jau kļuvusi par tradīciju, kas ik gadus pirmsjāņu un Līgo laikā piedāvā dziļi latvisko Jāņu tradīciju mūsdienīgu skatījumu un izpildījumu, dodot klausītājam jaunu iespaidu un pārdzīvojumu impulsus. Pēc Siguldas novada aicinājuma "Jaunie Jāņi" šogad norisinās Siguldā, "Dzelzs vilka" mūziķu dzimtajā pilsētā, un Jāņa bērnus pirmoreiz pulcē pašā Līgo vakarā.

"Ar savām Jāņu dziesmām Dzelzs Vilks cenšas piešķilt jaunu uguni lieliskajām dainu četrrindēm, lai tās ar savu burvību un klāt esību uzrunātu prātus, kuri varbūt iepriekš to nav sajutuši. "Kad iesākām veidot Jaunos Jāņus un rakstīt mūziku tautas tekstiem, gribējām reanimēt tās sajūtas, kas bija bērnībā, Jāņu vakarā. Tu jūti vasaras sākuma nakts maģiju, katrā krūmā ir dzīvība! Šajā sajūtā ir kaut kas pirmatnējs - burvība un burvestības, uztraukums un neziņa, sava veida latvietības koncentrāts. Pašlaik no mūsu mazās idejas ir izaudzis vesels notikums, to varētu saukt pat par tradīciju," saka Juris Kaukulis.

Līgo vakarā "Dzelzs Vilks" uzstāsies paplašinātā sastāvā un uz skatuves kāps kā jaunizveidots Jauno Jāņu orķestris! Sastāvam piepulcēsies Valērijs Cīrulis (ģitāra, mandolīna, vokāls) un Ieva Mūrniece (vijole, vokāls, postfolka grupa "Miglas asni"), kā arī jauniešu postfolka grupas "SulA" mūziķi.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Pasākuma programma: 

No. 17.00 Zāļu vakars Svētku laukumā (pie Panorāmas rata)

20.00 Dj Uldis Rudaks un Līgo vakara ieskaņa

21.00 Postfolka grupa "SulA"

21.30 Spēka rituāli un uguns iedegšana kopā ar folkloras kopu "Putni" un deju kolektīvu "Siguldietis"

22.00 Grupas "Dzelzs Vilks" mūslaiku tautas mūzikas koncertprogramma

24.00 Jāņu nakts danči ar grupu "Bellaccord".


Līgo Rēzeknē

Valters Krauze kopā ar populāriem māksliniekiem aicina uz vērienīgu Līgo svētku svinēšanu Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā, portālu "Delfi" informē pasākuma organizatori.

23. jūnijā, pulksten 20 Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā norisināsies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts, kurā visus apmeklētājus priecēs vairāk kā 100 dalībnieki - dziedātāji, dejotāji un aktieri.

Koncerta pirmajā daļā mākslinieki izpildīs savas mīļākās dziesmas un populārākos hītus, savukārt koncerta otrajā daļā gaidāma sadziedāšanās ar kori, solistiem un publiku, visi kopā izdziedāsim tautasdziesmas, ziņģes, kino un estrādes dziesmas diriģenta Inta Teterovska virsvadībā.

Līgo svētkos Rēzeknē uzstāsies Jolanda Suvorova, Inga un Normunds, Olga Dreģe, Dzintars Čīča, Kaspars Antess, Latgales dāmu pops, Jenny May, Borowa Mc, Roberts Pētersons, Mirdza Martinsone, māsas Legzdiņas, Laimas Muzykanti, Dziga, Patrioti.lg un daudzi, daudzi citi mākslinieki.

Līgotājus priecēs arī dziedošās latgaļu saimes – Eriņi, Igauņi, Puncuļi un Uškāni.
Koncerts paredzēts ikviena muzikālajai gaumei.Uzreiz pēc lielkoncerta, pulksten 23 sāksies lustīgā Līgo nakts zaļumballe.

"Šogad līgosim latgales sirdī - Rēzeknē, es Jūs visus aicinu svētkus svinēt kopā tā, lai visa Latvija mūs dzird! Pasākuma apmeklētājus sagaidīs gan krāšņs koncerts, gan sadziedāšanās, gan lielā izdejošanās nakts zaļumballē. Sagaidīsim saullēktu dziedot, dejojot un svinot!" aicina svētku vadītājs Valters Krauze

Koncerta dienā Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā līgotāji tiks gaidīti no pulksten 19, lai varētu ieņemt labākās vietas. Plašā izvēlē būs iespēja baudīt visdažādākos ēdienus, Jāņu sieru un Latvijas labāko alus darītavu alu.

Pirmās 1000 biļetes par 3 latiem, vēlāk 4 latiem, pasākumā dienā biļetes maksās piecus latus. Biļetes iespējams iegādāties Rēzeknes Kultūras centra un "Biļešu paradīzes" kasēs.

Bērniem līdz 10 gadu vecumam kā arī Jāņiem un Līgām ieeja bezmaksas - uzrādot personas apliecinošu dokumentu.

Jāņi 'Cinevillā'

Lielfestivālā "SMScredit.lv Jāņi Cinevillā" līgotājiem un Jāņu bērniem būs iespēja piedalīties unikālā notikumā - iekurt šī gada lielāko Jāņuguni pasaulē, portālu "Delfi" informē pasākuma organizatori.

Ugunsmākslinieka Ilmāra Āboliņa vadībā kinopilsētā "Cinevilla", Tukuma novada Slampes pagastā tiks uzbūvēts milzu ugunskurs - četrstāvu mājas augstumā. Jau šobrīd mākslinieku un producentu komanda aktīvi strādā, lai tik tiešām lielfestivāla Jāņu ugunskurs šogad būtu pats lielākais pasaulē, kāds jebkad redzēts, vēsta organizatori. Pirotehniķis Ilmārs Āboliņš uzsver: "Tas ir patiess izaicinājums uzbūvēt lielāko Jāņu uunskuru. Būšu patiesi priecīgs iedegt šo konstrukciju. Cinevillā nakts tumsas nebūs!"

Lielfestvāla "SMScredit.lv Jāņi Cinevillā" producents Niks Volmārs saka: "Šogad Jāņi "Cinevillā" būs pārsteigumiem visbagātākie, gan līgojot pēc sentēvu tradīcijām, ievērojot latviešu misticisma rituālus, gan piedāvājot arī moderni un ar 21.gadsimta noskaņām izjust saulgriežu īpašo enerģētiku, svinot Latvijas skanīgākos un lielākos svētkus".

Ticējumi vēsta, ka uguns apspīdētie cilvēki un apkārtne saņem īpašu svētību, veselību un spēku. Cik tālu spīd liesmas no Jāņu ugunīm, tik tālu visi lauki paliekot auglīgi, bet ļaudīm būšot laba veselība.

Jo lielāks ugunskurs, jo lielāka enerģija, kas nes labestību un svētību mūsu zemei, bet ugunskura pelnos Dieviņš naudu ber.

Biļetes uz lielfestvālu "SMScredit.lv Jāņi Cinevillā" - "Biļešu serviss" un "Statoil" kasēs.

Līgo Jēkabpilī

Dienas pirms Līgo vakara ir īpašas, jo saule ar savu gaismu un spēku ir visdāsnākā. Piedzīvot patieso Saulgriežu jēgu un burvību kopā ar postfolkloras grupu "Iļģi" "Līgo Jēkabpilī" organizatori aicina uz ielīgošanas pasākumu 20.jūnijā, plkst. 20 "Iļģu" Līgo svētku ieskandināšanas koncertā uz speciāli izveidotas skatuves Daugavā pretī Vecpilsētas laukumam.

Līgo svētku ieskandināšanas koncerts uz Daugavas būs Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes dāvana jēkabpiliešiem un pilsētas viesiem – ieeja koncertā būs bez maksas.

Savukārt Līgo svētku vakarā 23. jūnijā, pulksten 22 Jēkabpilī Jāņuguni iedegs un līgos kopā ar aktieri Gunti Skrastiņu un grupu "No pusvārda" zaļumballē "Nāc un līgo Jēkabpilī" Krustpils saliņā.

Krustpils saliņa ir viena no iecienītākajām jēkabpiliešu un pilsētas viesu atpūtas vietām. Tā ir arī lieliska vieta, kur baudīt Līgo svētku burvību, sagaidīt un pavadīt gada īsāko nakti. Līgošana uz salas Daugavā ir unikāla iespēja svinēt Līgo svētkus pie dabas krūts tepat pilsētā! Tādēļ - "Nāc un līgo Jēkabpilī" 23. jūnijā Krustpils saliņā!

Līdzi jāņem groziņus, sieru un alu, labus draugus un visu, kas nepieciešams ērtai sēdēšanai zālītē un labai kopā būšanai Līgo vakarā.

Ieejas maksa divi lati, bērniem līdz 12 gadiem ieeja bez maksas.

Ielīgošana Dagdā

Dagdāniešus un ciemiņus 22.jūnijā plkst. 21 aicina sanākt Lubānas pilskalnā, lai kopā ar folkloras kopām izdzīvotu īsākās gada nakts stāstu, iepītu Jāņu vainagā saules enerģijas pielijušos pļavu ziedus, smeltos spēku no Andrupenes muzejā ceptās maizītes, sadedzinātu nebaltās dienas ugunskura liesmā un gūtu enerģiju visam atlikušā gada cēlienam, portālu "Delfi" informē pasākuma organizatori.

"Saulriets. Viegla migla kāpj pāri ezeram un vilināt vilina aizmigušu ziedu smaržas pieplūdusī pļava. Tev basas kājas un, liekas, arī dvēsele, jo nepārprotami pārņem dīvaina sajūta, ka neredzams zirnekļa tīkls apvij Tavas basās kājas un liek brist rasas pielijušā pļavā. Viss saplūst kopā – bērnības atmiņas, jaunības laiks, tagadne un pagātne... Tas ir vasaras saulgriežu vilinājums, kad kāds nezināms spēks ieplūst sirdī un pārņem tevi visu.

Vasaras saulgrieži ir īpašs laiks dabā, jo Saulīte sasniedz augstāko punktu, dabā ir kulminācija, brīdis, kad atvērti vārti uz spēcīgām enerģijām, kad varam daudz ko saprast, iekustināt dažādus pozitīvus procesus un atbrīvoties no tumsas spēkiem, attīrīties no negatīvām enerģijām, uzkrāt ilgam laikam prieku un spēku," vēsta ielīgošanas pasākuma rīkotāji.

Jāņi Pedvālē

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā ir uzsākta mākslas objekta veidošana, kurš tiks dedzināts Jāņu naktī. Tā nosaukums ir "Purifikācija" un to veido japāņu izcelsmes mākslinieks no ASV Tomass Matsuda, portālu "Delfi" informē pasākuma organizatori.

Līgo vakarā, saulrieta laikā, skatītāji varēs vērot uguns, mūzikas un dejas izrādi – degošo mākslas objektu "Purifikācija" un performanci "Zīme", kuru īstenos Simonas Orinskas Buto studija, skaņu mākslinieks Artis Gulbis un multimāksliniece Skaidra Jančaite (Lietuva).

Tāpat kā katru gadu saullēkta laikā Ojārs Feldbergs ar klātesošajiem vīriem dosies kārtējā Jāņu rīta vīru rituālajā skrējienā.

Līgo zaļumballe Valmierā

Līgo vakarā, 23.jūnijā, no pulksten 22 Valmieras estrādē notiks lustīga Līgo zaļumballe.

Kā portālu "Delfi" informē Valmieras pašvaldībā, zaļumballes viesus priecēs muzikālā apvienība "Priekšnojauta" un DJ Ričs.

Ieeja zaļumballē - bez maksas.

Ielīgošana un līgošana Daugavpilī

21.jūnijā no pulksten 15 līdz 17 notiks ielīgošana Daugavpils Māla mākslas centrā. Savukārt Līgo svētku svinēšana Daugavpilī gaidāma 23.jūnijā no pulksten 20, Stropu estrādē, portālu "Delfi" informēja pasākumu organizatori.

Uz Jāņuzāļu rotātās skatuves varēs skatīt Tautas mūzikas un deju koncertu "Līgo visi!". Koncertā piedalīsies Latviešu kultūras centra radošie kolektīvi - Tautas mūzikas ansamblis "Rakari", jauniešu deju kolektīvs "Laismeņa", bērnu deju kolektīvs "Pienupīte", senioru deju kolektīvs "Atbalss", profesionālā pūšamo instrumentu orķestra "Daugava" mūziķu grupa un vokālā studija "Pērlītes".

Svētku tirdziņš Stropu estrādē sāks darboties no pulksten 19. Tajā varēs iegādāties sieru, alu un citas uzkodas. Pulksten 21 – latviešu komponistu populārās estrādes dziesmas dziedās Samanta Tīna, Dāvids Kalandija, grupa "MoNo" un deju mūziku izpildīs pūtēju orķestris "Daugava".

Pulksten 23 iedegsdegs Jāņu ugunskuru un turpinājumā - līdz pulksten 4 - saullēkta gaidīšana disko ritmos.

Līgo Dobelē

22.jūnijā no pulksten 10 līdz pulksten 15 Dobelē, laukumā pie Amatu mājas būs Zāļu tirgus.

Savukārt 23.jūnijā, pulksten 19 interesenti varēs noskatīties amatierteātra "Smaids" izrādi "Pēdējā griba".

Pulksten 22 sāksies līgo svinības - zaļumballe, kurā spēlēs muzikālā apvienība "Pļumpapā".

Ielīgošana Brīvdabas muzejā

Brīvdabas muzeja darbinieki, kuri ir sakrājuši dziesmas un tradīcijas, padomus un vēlējumus, aicina uz ielīgošanu muzejā. Būs spēles un rotaļas. Vaiņagu pīšanas un uguns kuršanas tradīciju demonstrēšana. Arī rotas un rotāšanās. Tiks doti arī "Trejdeviņi padomi Jāņu svinēšanai".

Kā vēsta ielīgošanas organizētāji, īpaši aicināti viedtālruņu īpašnieki.

Būs arī siera siešana, žograušu cepšana, skābputras vārīšana un vēl citi brīnumi no Dižmares krastiem.

Rauši, ogumaize, pīrāgi un pārsteigums - "štokmaize" ar īstu Vidzemes zupu. Kā arī akcija "Uzsmērē pats savu sviestmaizi". Sviests tiks kults pašu spēkiem.

16.jūnijs

Vidzemes sētā pulksten 11 "Grodi" - uguns rituāli, gaidot gada īsāko nakti. Tradīcijas, pamācības un dziesmas.

12.30 "Lielais rotaļnieks - Jāņu spēles un rotaļas visai ģimenei kopā ar Latvijas Rotaļnieku konkursa uzvarētājiem. Vadītājs un vadātājs -
Ernests.

Kurzemes sētā pulksten 11.30 "Trejdeviņi padomi Jāņu svinēšanai" Folkloras kopas "Savieši". Grāmatu apgāda "Zvaigzne ABC" Jāņu dienasgrāmatu galds.

12.30 Kurzemes sētā "Atštaukas", bet Liepājas aktrišu folkloras kopa mācīs jaunajiem dziesmas un gudrības vai jautri apdziedāsies.

17.jūnijs

Piltenes amatieru teātris ar jautru pasākumu "Ventiņi ielīgo garšīgi" - Kurzemes jūrmalciemu pļavās Maizes godi no Smiltenes puses. Latviešu tautas lepnums - maize - rudzu maize, ogumaize un "štokmaize", - pie Priedes kroga Rauši, pīrāgi un putra no Bauskas puses - pie Priedes kroga.

Saulgrieži Brīvdabas muzeja lauku sētā 'Vītolnieki'

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs sadarbībā ar Rucavas tradicionālās kultūras centru un SIA "Balticum Creativus" piedāvā iespēju tuvoties senajām tradīcijām.

21. jūnijā būs iespēja ielīgot Jāņus uz Rucavas pagasta Papes Ķoņu ciema "Vītolnieku" mājās, kur no pulksten 16 līdz saullēktam būs iespējams vērot un līdzdarboties vasaras saulgriežu godos.

Vasaras saulgrieži Tērvetē

Arī Tērvetes dabas parkā 23. jūnijā notiks Vasaras saulgriežu svinēšana. Ikviens laipni aicināts līgot kopā ar Tērvetes dabas parka pasaku tēliem.

Īpašu svētku burvību Līgo noskaņās abās dienās Pasaku un Rūķīšu mežā uzburs zaļā Sila raganiņa un meža rūķi. Vakarā līgošana turpināsies Tērvetes estrādē – no plkst. 22.00 būs danču griešana kopā ar grupu " Sākums".

Līksmošana un Jāņu svinēšana turpināsies arī 24. jūnijā - no plkst.12.00 līdz 17.00 visus Jāņu bērnus uz jautru dziedāšanu un līksmošanu aicina liepājnieces – folkloras kopa "Atštaukas".

Ielīgošana un Jāņi Jūrmalā

Arī Jūrmalā šogad notiks vairāki ielīgošanas un Līgo pasākumi. 23.jūnija vakarā Jūrmalas iedzīvotāji un viesi Jāņus varēs sagaidīt Mellužu estrādē no pulksten 22, kad Jāņu nakts balli sāks grupas "Tu La´ Mōrs" un "Resgaļi".

No plkst. 18.30 Līgotāju sagaidīšana Horna dārzā, plkst. 20.00 Vasaras saulgriežu ielīgošanas koncerts Dzintaru koncertzālē. Ieeja bez maksas, savukārt plkst. 22.00 Svinību noslēgums saules rietā pie ugunskuriem Dzintaru pludmalē.

Jūrmalas pilsētas muzejā

21. jūnijā, plkst. 19.00, Ielīgošana Jūrmalas Pilsētas muzejā. Jāņus ieskandinās jauni un atraktīvi mūziķi Inese un Kristaps Gaiļi. Programmā: Līgo dziesmas, dziesmu mācīšanās, danči.

Horna dārzā

22. jūnijā plkst. 18.30 Līgotāju sagaidīšana Horna dārzā. 24. jūnijā plkst. 13.30 Vasaras koncerti Horna dārzā. Spēlē pūtēju orķestris "Bronnoysound Musikkorps" no Norvēģijas. Vadītājs Hans Kristians Edvardsens. 25. jūnijā plkst. 14.00 Starptautiskais horeogrāfijas festivāls "Arabeska". Deju karnevāls Jomas ielā.

Mākslinieku namā

19. jūnijā plkst. 18.00 Jūrmalas mākslinieku grupas un citu mākslinieku izstādes "Zāļu dienas" atklāšana; apskatāma līdz 30. jūnijam.

Izstādes: no 20. jūnija Jūrmalas mākslinieku grupas un citu mākslinieku izstāde "Zāļu dienas"; apskatāma līdz 30. jūnijam.

Aspazijas mājā

21. jūnijā plkst. 18.00 Ielīgosim Jāņus kopā ar folkloras grupu "Dziedam!".

Raiņa un Aspazijas vasarnīca

21. jūnijā plkst. 18.00 Lielā Jāņa vārda dienas sarīkojums. Piedalās folkloras kopa "Skance" un dziesmu kopa "Meytis". Ieeja brīva.

Dzintaru pludmale

22. jūnijā plkst. 22.00 Vasaras saulgriežu ielīgošanas vakara noslēgums pie ugunskuriem.

Mellužu estrādē

23. jūnijā plkst. 22.00 Jāņu nakts balle. Spēlē grupas "Tu La´ Mōrs" un "Resgaļi".

24. jūnijā plkst 11.00 Pasaku tēli, kas iesaista bērnus dažādās rotaļās. Radošā darbnīca un sportiskas aktivitātes.

Sociālās integrācijas valsts aģentūrā

20. jūnijā plkst. 19.00 Saulgriežu svētki kopā ar tradīciju kopu "Skance". 20. jūnijā plkst. 19.30 Iedejosim Jāņus kopā ar ansambli "Mūzikas kolekcija".

Kūrorta rehabilitācijas centrā "Jaunķemeri"

22. jūnijā plkst. 20.00 Ansambļa "Jūras pērles" koncerts. 23. jūnijā plkst. 20.00 Folkloras un tradīciju ansambļa "Milzkalne" koncerts.

Savukārt 24. jūnijā plkst. 20.00 S.Korčaka autordziesmu un populāru dziesmu koncerts.

Ielīgošana un Līgo Ludzā

Ludzā 22.un 23.jūnijā darbosies dzīvās arheoloģiskajās vides darbnīcās kopā ar latgaļiem, un ciemiņiem-no Vācijas, Baltkrievijas, Lietuvas- ķeltiem, krivičiem, leišiem, somugriem.

Būs iespējams vērot paraugdemonstrējumus, pārbaudīt savu izveicību karavīra arodā, citās prasmēs un dzīvo līdzi senās latgaļu koka pils ieņemšanai.

22.jūnijā

12.00 - Lielā latgaļu tirgus atklāšana. Svētkus ieskandinās mazie dancotāji un dziedātāji no "Atvasītēm", būs skatāmi seno arodu paraugdemonstrējumi- dzijas krāsošana, diegu un apģērba izgatavošana, laivu,zvejas tīklu, karošu, trauku izgatavošana, karavīra un mednieka ieroču un bruņu izgatavošana, veiklības sacensības un iespēja izmēģināt roku loku šaušanā u.c. vīru cienīgās nodarbēs.

Būs arī folkloras kopu Saulgriežu dziesmas un stāsti par seno latgaļu tradīcijām. Plkst. 18.00-19.30- seno latgaļu cīnu paraugdemonstrējumi "Kroma kolna brolistes" izpildījumā. Savukārt no plkst. 19.30-20.00- senās koka pils ieņemšana - šovs. No 20.00-22.00- Saulgriežu sagaidīšana pēc senā Uguns rita Medņevas folkloras kopas "Egle" izpildījumā.

Līgo dienā

Līgo dienas svinības Ludzā sāksies pulksten 10.00 ar svētku ielīgošanu ar Ņukšu folkloras kopu "Rīkšova".

Plkst. 10.30, 11.30 12.30 – vides darbnīcas, Dabas skolas stāsti. Plkst. 11.00, 12.00- Līgošana kopā ar muzikantiem un folkloras kopām. Savukārt plkst. 13.00- svētku noslēgums.

Līgo Līgatnē

Līgatnes novada "Ratniekos" – Roberta Hirša vasaras rezidencē, tagad Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā – 23.jūnijā no pulksten 18 tiks sagaidīts Jāņu vakars lauku sētā. Tas būs vakars, kas sevī slēpj gan maģisko Saules ritu miju, gan cilvēku enerģiju mijiedarbības augstāko punktu, vēsta pasākuma rīkotāji.

No pulksten 18 ikkatram viesim būs iespēja līdzdarboties neaizmirstamās Jāņu aktivitātēs un, turpinot latviskās tradīcijas, viesi tiks iesaistīti tādās latviskās nodarbēs, kā īstenā lauku sētas pušķošanā, vainagu un ozolu vītņu pīšanā. Tāpat katram būs iespēja izmēģināt savu meistarību tāšu tīšanas darbnīcā, pīrāgu un lazdu maizes ceplī, ugunskuru stutēšanā un īstā siera siešanā pie milzīgā saimnieces katla. Kopā darbosies 19 svētku radīšanas vienības, kurās 28 skolotāji iesaistīs visus līgotājus darbībās, lai parādītu, ka Jāņi nav tikai līgo dziesmu dziedāšana un tautisko danču dejošana vai ballīte pie atskaņotas mūzikas.

Organizatori vēsta, ka tiem, kuriem vakars izvērtīsies par karstu, tiks atvēlēta vieta siena hospitālī.

Nevienam nav noslēpums, ka latviešu tautas tradīcijās Jāņu rituālu dziesmas un dejas ir enerģētiski pārpildītas, taču šajā vakarā katram būs iespēja izbaudīt enerģētiku dubultā, jo patiesu asumu vakaram piešķirs Gruzīnu deju kolektīvu sveiciens ar nerimstošiem Gruzīnu tautas ritmiem.
Saules svinēšanai var būt vairākas nozīmes, tiem, kuri vēlas atvadīties no netikumiem, tiks paredzēts īpašs salmu bumbu grēku grozs, kurā būs iespēja sadedzināt nebūšanas un "paslīdējušās kājas", lai veiksmīgāk izdotos piepildīt nākamās apņemšanās, jaunam Saules ritumam sākoties.

Svētku kulminācija – "Pliko auglības skrējiens miglas tērpā pusnakts rasā", kura dalībnieki tiks gandarīti ar veicinošām balvām.

Zaļumballē līdz rītam spēlēs grupa "Sestā jūdze" un rokenrola virtuozi "Rollmens Band".

Visa Jāņu vakara gaitā noritēs pašdarināto gaismekļu konkurss, kurā aicināti piedalīties visi interesenti. Ikviens viesis tiek aicināts ierasties tautiskā tērpā, vai tērpā ar tautisku motīvu, vakara gaitā risināsies īsti latviska dižošanās tautiskos tērpos.

Līgošana 'Rakšos' kolhoznieku stilā

Līgo svētki Rakšos šogad ar izteikti spilgtu tematisko ievirzi – rīkotāji sola īstu ''Kolhoznieku Līgo nakts balli ''Rakšu'' sētā'', portālu "Delfi" informē svētku rīkotāji.

Kolhoznieku pasākums sāksies jau plkst.12.00 ar Līgo dienas lauku labumu tirdziņa atklāšanu. Pēc plkst.14.00 pircējus, pārdevējus un līgotājus iekustinās grupa Musiqq. Visas dienas garumā dažādas lustes, priekšnesumi, brīvdabas kino, savukārt no plkst.20.00 Amatas novadu ieskandinās ''Apvedceļš'', Normunds Rutulis un ''Kantoris 04''.

Pasākumā notiks aktīva lauku labumu tirdzniecība - varēs iegādāties dažādus sierus, maizīti, lauku pienu un oliņas, žāvējumus, kūpinātas vistiņas un zivtiņas, Līgo svētku vainagus un interesantus amatnieku darinājumus. Līgo svētku īpašais notikums būs divu ņipru un kviecošu sivēnu ķeršana ar dažādu šķēršļu pārvarēšanu. Apskatāmi būs arī pastāvīgie Rakšu Zoo iemītnieki - kamieļi, draudzīgās lamas, alpakas un ziņkārīgie gvanako.

Uz lielās skatuves būs dažādi priekšnesumi - uzstāsies tautas deju ansambļi, notiks līnijdeju paraugdemonstrējumi, koru sadziedāšanās un citas aktivitātes. Ikviens būs laipni aicināts izjāt ar kamieli, saņemot kamieļu jāšanas sertifikātu. Izturīgākie varēs piedalīties alus dzeršanas sacensībās, savukārt  naskākie skrējēji centīsies noķert 2 ņiprus un kviecošus sivēnus, pārvarot dažādus šķēršļus. Naudīgākie tiks aicināti piedalīties izsolē par dažādu lauku labumu , amatnieku izstrādājumu ieguvi savā īpašumā, kā arī tiks izsolīta iespēja ballēties kādā no  ''Rakšu'' viesu namiem.

''Rakšos'' tiks uzstādīts brīvdabas kino un skatītājiem tiks piedāvātas latviešu kino leģendas ar ieskatu kolhoza dzīvē - bērniem filma ''Saulessvece'' un pieaugušajiem - Oļģerta Dunkera 1970. gada filma "Klāvs - Mārtiņa dēls".  Filmā ''Klāvs - Mārtiņa dēls'' skatītājiem būs iespēja izbaudīt slaveno ''Ances romanci'', ko  filmā temperamentīgi dzied Elza Radziņa, bet ārpus filmas - Margarita Vilcāne. Kolhoza priekšsēdētāja lomā  aktieris Kārlis Sebris un viens no labākajiem mātes tēliem latvju kino - talantīgās aktrises Veltas Līnes - izpildījumā. Abu filmu sižeti ir saistīti ar kolhoza tēmu un seansu sākums - 13:30 - ''Saulessvece'' un 15:30 ''Klāvs - Mārtiņa dēls''.

Plkst. 20:00 sāksies Līgo nakts balle, ko atklās grupa ''Apvedceļš'', vēlāk pasākuma apmeklētājus priecēs Normunda Rutuļa uzstāšanās un līdz par rīta gaismai līgotājus izklaidēs ''Kantoris 04''.

Pasākuma apmeklētāju ērtībām no 12:00 līdz rītam kursēs bezmaksas autobuss Cēsis ''Vienības laukums'' - Rakši'' - Cēsis ''Vienības laukums'' un autobraucējiem tiks nodrošināta autostāvvieta un pirms prombraukšanas būs pieejams alkometrs.

Naktsmītnes pasākuma laikā ''Rakšu'' viesu namos - ar iepriekšēju rezervāciju, kā arī pasākuma telšu pilsētiņā.

Pliko līgotāju skrējiens Kuldīgā

Kuldīgas novada Domes rīcībā nonākusi informācija, ka Kuldīgā notiks tradicionālais Jāņu nakts pliko skrējiens – šogad jau divpadsmitais.

Skrējiens notiks Kuldīgas sirdī – pāri senajam velvju tiltam.

Starta šāviens plikajiem kā ierasts atskanēs Jāņu naktī plkst. 3.00 pie bijušajām dzirnavām. Skrējiena dalībniekiem vienīgais pieļaujamais piesegs ir Jāņu vainags vai pirts cepure, bet tikai galvā. Kājas var būt apautas, taču ne līdz padusēm.

Sestdien, 23. jūnijā, plkst. 23.00 notiks arī Līgo vakars Ventmalā, kurā piedalīties aicināts ikviens Kuldīgā. Ar jestru balles mūziku pļavā pie Kūravas līgotājus gaidīs grupa "Kurzemes katls". Ieeja bez maksas. Līgo vakaru rīko Kuldīgas kultūras centrs.

Savukārt piektdienas vakarā, 22. jūnijā, plkst. 23.30 Kuldīgas pilsētas dārza brīvdabas kinoteātrī "Goldingen Cinema" demonstrēs filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Kā ierasts, ieeja visiem brīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!