Foto: F64
Otrdien vakarā svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) septiņās kategorijās - gada debija, gada jaundarbs, gada koncerts, gada uzvedums, par izcilu sniegumu, par izcilu interpretāciju, par izcilu darbu ansamblī - pasniegtas "Lielās Mūzikas balvas 2011".

Kategorijā "Gada koncerts" balvu saņēma koncerts "Kančeli, Karlsons un Perts Lielajā piektdienā".

"Gada jaundarba" balvu žūrija piešķīra Arturam Maskatam par ciklu "Venēcijas rindas" soprānam un klavieru kvartetam.


Portāla "Delfi" publikas simpātijas balva šogad piešķirta dziedātājai Silgai Tīrumai. "Liels paldies, ka esat sadzirdējuši arī manu balsi. Šodien jūtos ārkārtīgi laimīga dziedāt savā dzimtenē, savai tautai un savā valodā," saņemot balvu, sacīja Tīruma.

Kategorijā "Gada uzvedums" laurus plūca Džoakīno Rosīni "Seviļas bārddzinis" Aika Karapetjana režijā.

Par izcilu sniegumu "Lielo mūzikas balvu 2011" saņēma operdziedātāja Kristīne Opolais par solokoncertu Latvijas Nacionālajā opera.

Savukārt kategorijā "Par izcilu interpretāciju" balvu piešķīra Reinim Zariņam.

Par izcilu darbu ansamblī balva piešķirta Liepājas Simfoniskā orķestra koncertmeistarei Ilzei Zariņai, bet balvu kategorijā "Gada debija" pasniedza grupa "Instrumenti" un tā tika piešķirta vijolniecei Paulai Šūmanei, kura ieguva arī "Hennessy" naudas balvu, kas tiek piešķirta profesionālajai izaugsmei.

Balvu par mūža ieguldījumu pasniedza kultūras ministre Žaneta Jaunzeme - Grende (NA) un to saņēma diriģents Tovijs Lifšics, bet par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē – Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

"Lielās Mūzikas balvas 2011" žūrijas locekļi - "Latvijas koncertu" galvenais redaktors Orests Silabriedis, muzikoloģe un pedagoģe Rasma Kurme, muzikoloģe un Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode, muzikoloģe Liene Jakovļeva, muzikologs Armands Znotiņš, mūzikas žurnāliste Olga Pētersone un muzikologs, Latvijas Radio 3 "Klasika" žurnālists Edgars Raginskis.

Balvu pasniegšanas ceremoniju vadīja Dita Lūriņa un Ints Teterovskis. Lielā Mūzikas balva ir Latvijas Valsts augstākais apbalvojums mūzikā.

Balvas pasniegšanas tradīcija pastāv kopš 1993. gada, tās idejas autors - tā laika kultūras ministrs Raimonds Pauls. Saskaņā ar nolikumu katrs Balvas laureāts saņem sudraba statueti un naudas balvu 1000 latu apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!