Foto: Publicitātes foto
Otrdien, 13.martā, filmu festivāla "Lielais Kristaps 2012" rīkotāji paziņoja konkursa nominācijas.

Visvairāk festivāla "Lielais Kristaps 2012" nomināciju – 10 kategorijās saņēmušas Arvīda Krieva filma "Dancis pa trim", Jevgēņija Paškēviča filma "Golfa straume zem ledus kalna", Jāņa Streiča filma "Rūdolfa mantojums" un Jura Poškus filma "Kolka Cool", žurnālistiem otrdien pavēstīja festivāla rīkotāji.

Savukārt Gata Šmita filma "Seržanta Lapiņa atgriešanās" "Lielā Kristapa" balvai nominēta septiņās kategorijās.

Festviāla rīkotāji pavēstīja, ka šīs piecas filmas nominētas labākās pilnmetrāžas spēlfilmas titulam, bet to režisori nominēti kategorijā "Labākais spēlfilmu režisors".

Tāpat filmu festivāla organizētāji iepazīstināja ar jauno vērtēšanas programmu, ekspertiem un žūriju.

Filmai "Mona" - piecas nominācijas - "Labākais aktieris otrā plāna lomā" – Valērijs Jeremenko, "Labākais aktieris otrā plāna lomā" - Lauris Subatnieks, "Labākais spēlfilmas operators", "Labākais mākslinieks", "Labākais kostīmu mākslinieks".

Arī filma "Norīt krupi" nominēta "Lielā Kristapa" balvai piecās kategorijās - "Labākā animācijas filma", "Labākais scenārists", "Labākais animācijas filmas režisors", "Labākais animācijas filmas mākslinieks", "Labākais montāžas režisors".

Savukārt filma "Versija Vera" nominēta četrās kategorijās - "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma", "Labākais scenārists", "Labākais dokumentālās filmas režisors", "Labākais dokumentālās filmas operators".

Visvairāk individuālās nominācijas – sešas – saņēmis Jurģis Krāsons. Viņš nominēts kategorijās "Labākais mākslinieks" (divas nominācijas, atsevišķi un kopā ar Pāvelu Parhomenko), "Labākais kostīmu mākslinieks" (kopā ar Līgu Krāsoni), "Labākais animācijas filmas režisors", "Labākais animācijas filmas mākslinieks", kā arī "Labākais montāžas režisors".

Festivāla direktore Ieva Romanova pauda prieku, ka filmu programma ir bagāta un daudzkrāsaina! "Apkopojot ekspertu vērtējumu, vairākas filmas izvirzījās pārliecinošos līderos ar daudzskaitlīgu balsojumu, bet dažās nominācijās balsojumi sadalījās līdzīgi. Žēl, ka vairākas tiešām labas filmas nav iekļuvušas konkursa filmu sarakstā, jo konkurence ir sīvāka kā jebkad agrāk.

Tādēļ aicinu nopietnu uzmanību pievērst arī Panorāmas skatei. Kopējā filmu programma ir iespaidīga – tie ir 2007./2008. gada lielākā finansējuma kino nozarei augļi, ko šobrīd varam redzēt. Ir izdevies pabeigt vērienīgās filmas "Golfa straume zem ledus kalna", "Rūdolfa mantojums", "Dancis pa trim", "Mona". Šis filmu klāsts nav vērtējams kā divarpus gadu darbs, tas ir daudz ilgāka perioda rezultāts. Tajā pašā laikā šajā festivālā sevi Latvijas kino spēcīgi piesaka jauni filmu veidotāji, kas ienes festivālā arī ārzemju kino skolās gūtās zināšanas un pasaules vēsmas," viņa teica.

'Dancis pa trim'

'Rūdolfa mantojums'

'Kolka Cool'

Jau ziņots, ka "Lielā Kristapa" konkursam, kas šogad norisināsies no 10.līdz 15.aprīlim, pieteiktas vairāk nekā 80 filmas - 23 spēlfilmas (tai skaitā pilnmetrāžas filmas, īsfilmas un studentu diplomdarbi), 48 dokumentālās un pasūtījuma filmas, kā arī 17 animācijas filmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!