Foto: Publicitātes foto

Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros notiks vairāki dzejas un dzeju saistīti pasakumi. Gan notiks vairāki dzejas un ar dzeju saistīti pasākumi. Tiks stāstītas anekdotes par Raini, lasīti mūsdienu autoru darbi, meklēta erotika dzejā un notiks muzikāli dzejiskas performances.

"Baltā nakts" (franču - Nuit Blanche) – radoši pavadīta bezmiega nakts, kad durvis ver gan muzeji, gan mākslas galerijas, uz ielām tiek rādīts kino, veidotas performances, teātra izrādes, dejas priekšnesumi un citas radošas aktivitātes.

Izdrukā ‘Baltās nakts’ karti!

Rīgā "Baltā nakts" notiek kopš 2005. gada. Šogad tās norisies datums ir 8. septembris.

Anekdotes par Raini

Interneta žurnāls "Satori" "Baltajā naktī" dosies ciemos uz Raiņa un Aspazijas dzīvokli Baznīcas ielā 30, kur varēs nobaudīt Aspazijas vārīto kafiju, palasīt "Satori" Dzejas dienu burtnīcu, paklausīties, kā dzeju lasa gados pavisam jauni dzejnieki un arī pavisam veci.

Jaunākās anekdotes par Raini plkst.20:50 lasīs Ilmārs Šlāpins, būs iespējams gūt ekskluzīvu iespēju ielavīties Raiņa darba kabinetā vai Aspazijas guļamistabā, izvēlēties grāmatu un palūgt palasīt priekšā kā senos laikos – jūs laipni sagaidīs paši namatēvs ar namamāti.

Pasākums Raiņa un Aspazijas dzīvoklī notiks no plkst,20:00 līdz 24:00. Ierašanās ar ciemakukuli.

"Reiz atkal gadījās tā. Rainis vinnēja loterijā galda piederumu komplektu. Visādus šķīvjus un trauciņus sinepēm. Vai varbūt žuljēnam. Ej nu tu sazini. Ieradās pastā saņemt balvu, bet tur pastnieks paskatās un prasa: "Jūsu vārds?" Te Rainis sakautrējās un aizgāja."

Slow Show FM



Tikmēr "Teātra bārā" no plkst. 21:00 līdz 24:00 (izrādes – 21.00., 23.00)
paredzēta "Slow Show FM" - poētiska meditācija ar dzeju, radio un klavierkoncertu. Intuitīvs ceļojums caur radio viļņiem un dažādu Eiropas pilsētas trokšņiem.

Performances laikā savu dzeju lasīs Artūrs Punte, Sergejs Timofejevs un Semjons Haņins, pie klavierēm Dj Selffish.

Mīlestības pavārmāksla


Rakstniecības un mūzikas muzejā "Baltajā naktī" no plkst.19:00 līdz 24:00 notiks akcija "Mīlestības pavārmāksla".

Multimediālā akcija norisināsies izstādē-klausītavā-baudītavā "Dzejmūzikas erotika". "Baltās nakts" apmeklētāji varēs baudīt videomākslu, dzejas lasījumus, kā arī paši uzstāties ar savas dzejas lasījumiem.

Par erosu antīkajā kultūrā stāstīs Dr. hist. Harijs Tumans, erotisko dziesmu programmu izpildīs Imants Daksis, bet mūzikas žurnālists Uldis Rudaks un grupas "Inokentijs Mārpls" līderis Raimonds "Dambis" Lagimovs dalīsies ar atradumiem par mīlestības tēmu Latvijas mūzikā. Skanēs Ērikas Bērziņas dzeja un apvienības "Klusie viesi" elektroniskās mūzikas saspēles un notiks eksperimenti ar muzeja priekšmetiem.

No plkst. 20:00 līdz 20:30 un no 22:00 līdz 22:30 klātienē uzstāsies dzejnieki Eduards Aivars, Anna Auziņa, Pēteris Draguns, Iveta Ratinīka, Māris Salējs, Inga Gaile un Ivars Šteinbergs. No plkst. 21:00 līdz 22:00 "Dzejas degustācijā" jeb brīvajā mikrofonā varēs izpausties arī apmeklētāji.  

Pasākumu ieteicams apmeklēt no 16 gadu vecuma.

Dzejas un mūzikas skatuve


Plašai publikai būs pieejama "Baltās nakts" dzejas un mūzikas skatuve, kas no plkst.18:00 norisināsies Esplanādē "
Rīga 2014
" radoši informatīvajā telpā, bet jau no plkst.12:00 darbosies grāmatu maiņas telts.

Esplanādē uzstāsies mūziķu balstīti un kuplināti latviešu dzejnieki un prozaiķi. Pasākumā skanēs atzītu dzejnieku un prozaiķu darbu lasījumi bērniem un ģimenēm, būs gan jaunie dzejnieki, gan plaši zināmu autoru lasījumi pieaugušo auditorijai.

Lasījumus plkst.18:00 uzsāks dzeja un pasakas bērniem ar Ineses Zanderes, Māras Cielēnas un Jura Zvirgzdiņa piedalīšanos. Plkst.21:00 uzstāsies jaunie dzejnieki Inga Pizāne, Ivars Šteinbergs un Emīlija, bet pēc pusnakts savus darbus lasīs autori Arvis Viguls, Inga Gaile, Edvīns Raups, Uldis Bērziņš un Ērika Bērziņa.

Pasākumu kuplinās grupas "Gapoljeri", "Pirmais kurss", "Can Zone", "Karmafree" un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!